2033-ig kapott környezethasználati engedélyt a gödi Samsung-gyár

Portfolio
2033-ig hatályos környezethasználati engedélyt kapott a gödi akkumulátorgyár, annak ellenére, hogy számos hatósági előírásnak nem felel meg a működése. A kormányhivatal döntése szerint viszont elegendő, ha a Samsung Zrt. a jövőben teljesíti a szabályszerű működésre vonatkozó feltételeket, írja az Átlátszó. A több mint nyolcvan zajkeltő forrásból kettőnek az éjszakai működését ugyan felfüggesztették, a zaj azonban a gödiek tapasztalata szerint egyáltalán nem csökkent, a gyár pedig továbbra is éjjel-nappal üzemelhet.

Szeptemberben teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálati eljárást rendelt el a hatóság a gödi akkugyár ügyében. Erre elvileg azért került sor, mert a beruházás területén megépülő második gyár nagy teljesítményű hőtermelő kazánjainak üzembe helyezése előtt a Samsung Zrt. nem szerezte meg a kötelező környezethasználati engedélyt.

A hónapokig tartó eljárás során a környezetvédelmi hatóság a fennálló állapot teljes körű kivizsgálása helyett szinte csak a Samsung Zrt. által benyújtott adatokat és a jövőbeli, szabályosabb működésre tett ígéreteit vette figyelembe, írja az Átlátszó.

Két zajkeltő forrás éjszakai működésének felfüggesztéséről rendelkezik ugyan a kiadott engedély, ám a gödiek tapasztalata szerint a gyár éjjelente továbbra is ugyanolyan zajjal működik a több mint 80, korlátozás nélkül működő egyéb zajforrás miatt.

A hatóság újabb zajcsökkentésekre kötelezte a Samsung Zrt.-t, de azt is leírja, hogy a jövőbeli fejlesztések miatt a későbbiekben várhatóan újabb intézkedésekre lesz szükség. A kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya megállapította, hogy a korábbi zajcsökkentő intézkedések nem érték el a kívánt célt, mert a határérték túllépés továbbra is fennáll, mely az érintett ingatlanok lakóinál egészségkárosodást eredményezhet.

De nemcsak a határérték feletti zajkibocsátásban, hanem a szennyező anyagoknál és a hulladékkezelésben is megengedő a környezetvédelmi hatóság. A talaj- és vízszennyezés ellenőrzésére monitoring kutak létesítését írják elő, de ezek engedélyeit elegendő a jövőben megszereznie a Samsungnak – vagyis a figyelőkutak megléte szintén nem volt feltétele az engedély kiadásának. A gyár területén hulladékkezelést végző Éltex Kft.-nek a hulladékgazdálkodási tervét is át kell dolgoznia, ezt azonban elegendő lesz 2025-ben benyújtania.

A gödi akkumulátorgyárral kapcsolatos környezetvédelmi felülvizsgálati eljárás december elsején zárult le, a friss határozatból derült ki, hogy a gyár

2033-ig hatályos környezethasználati engedélyt kapott a hatóságtól.

Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF