stockholm
Ingatlan

A lakásárak emelkedésére számítanak a svédek, de a közgazdászok szkeptikusak

Portfolio
A svéd háztartások az otthonok értékének emelkedésére számítanak a központi bank döntése nyomán, miszerint az irányadó kamatlábat változatlanul hagyja - írta meg a Bloomberg.

A svéd háztartások körében az otthonok értékének emelkedésére vonatkozó várakozás figyelhető meg, miután a központi bank az infláció lassulására utaló jelek miatt úgy döntött, hogy fenntartja irányadó kamatlábát. A SEB AB lakásármutatója decemberben nulláról négy pontra emelkedett, ami arra utal, hogy a résztvevők 33%-a számít a lakásárak emelkedésére. Mindez összhangban van a jegybank azon döntésével, hogy szünetelteti a 18 hónapja tartó monetáris szigorítást. Sok közgazdász azonban szkeptikus a várható eredmények kapcsán.

Az SEB közgazdászai, Marcus Widen és Daniel Bergvall hétfőn így nyilatkoztak: "A válaszadók arra az általános várakozásra reagáltak, hogy a jegybank irányadó kamatlába elérte a csúcspontját, ezért azt jelzik, hogy az irányadó kamatláb a korábbi felmérésekhez képest kissé alacsonyabb lesz".

A svéd ingatlanárak a 2022-es monetáris politikai szigorítás hatásainak jelképévé váltak, mivel gyorsan elvesztették a világjárvány okozta nyereségük nagy részét. Az idei stabilizálódás után az elmúlt hónapokban az árak ismét esni kezdtek és több előrejelzés is további csökkenést jósol, mivel a munkanélküliség emelkedni kezdett és Svédország két egymást követő évben is a termelés zsugorodásával néz szembe.

Az alábbi ábrán jól látszik, hogy Svédországban már tavaly is érdemi árcsökkenés történt, az idei első negyedévben éves alapon az EU-ban ott vesztettek legtöbbet értékükből az árak:

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Új lakás