A lakásárak emelkedésére számítanak a svédek, de a közgazdászok szkeptikusak

Portfolio
A svéd háztartások az otthonok értékének emelkedésére számítanak a központi bank döntése nyomán, miszerint az irányadó kamatlábat változatlanul hagyja - írta meg a Bloomberg.

A svéd háztartások körében az otthonok értékének emelkedésére vonatkozó várakozás figyelhető meg, miután a központi bank az infláció lassulására utaló jelek miatt úgy döntött, hogy fenntartja irányadó kamatlábát. A SEB AB lakásármutatója decemberben nulláról négy pontra emelkedett, ami arra utal, hogy a résztvevők 33%-a számít a lakásárak emelkedésére. Mindez összhangban van a jegybank azon döntésével, hogy szünetelteti a 18 hónapja tartó monetáris szigorítást. Sok közgazdász azonban szkeptikus a várható eredmények kapcsán.

Az SEB közgazdászai, Marcus Widen és Daniel Bergvall hétfőn így nyilatkoztak: "A válaszadók arra az általános várakozásra reagáltak, hogy a jegybank irányadó kamatlába elérte a csúcspontját, ezért azt jelzik, hogy az irányadó kamatláb a korábbi felmérésekhez képest kissé alacsonyabb lesz".

A svéd ingatlanárak a 2022-es monetáris politikai szigorítás hatásainak jelképévé váltak, mivel gyorsan elvesztették a világjárvány okozta nyereségük nagy részét. Az idei stabilizálódás után az elmúlt hónapokban az árak ismét esni kezdtek és több előrejelzés is további csökkenést jósol, mivel a munkanélküliség emelkedni kezdett és Svédország két egymást követő évben is a termelés zsugorodásával néz szembe.

Az alábbi ábrán jól látszik, hogy Svédországban már tavaly is érdemi árcsökkenés történt, az idei első negyedévben éves alapon az EU-ban ott vesztettek legtöbbet értékükből az árak:

Címlapkép forrása: Getty Images

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF