Ukrajna harckocsi, frontvonal
Globál

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Portfolio
Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

Nem jött be az elnök vétója, fegyvereket ad Bulgária Ukrajnának

Bulgária páncélozott szállító járműveket és légvédelmi rakétákat ad át Ukrajnának, miután pénteken a parlament felülbírálta Rumen Radev elnök vétóját.

Tovább a cikkhez

„Orbán Viktor nyíltan az oroszok oldalára állt” - Újabb helyről szálltak bele a magyar miniszterelnökbe

Olyan kormánnyal van dolgunk, mely nyíltan az orosz álláspontot támogatja, Orbán Viktor ezt nem is titkolja – mondta pénteken újságírói kérdése Donald Tusk. A lengyel ellenzék vezére szerint megpróbál majd tárgyalni a magyar kormányfővel, de neki szerves kapcsolata van Moszkvával és Vlagyimir Putyinnal, ezért nem gondolja, hogy meggyőzhető lenne.

Tovább a cikkhez

Megszólalt az agrárkamara elnöke: Ukrajna uniós tagsága hatalmas csapás lenne a magyar mezőgazdaságnak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint Ukrajna uniós tagságával az európai, így a magyar mezőgazdaságra nézve bizonyosan drasztikus változások következnének be, hiszen az EU területének mintegy egyharmadával megegyező mezőgazdasági területtel bíró Ukrajna belépése az unióba alapvetően borítaná fel a mostani támogatási és élelmiszerbiztonsági rendszert.

Tovább a cikkhez

Eurostat: több mint 4,2 millió ukrán menekült kapott ideiglenes védelmi státuszt az EU-ban

Október végéig meghaladta a 4,2 milliót, 4 238 010 volt azon ukrajnaiak száma, akik ideiglenes védelmet biztosító menekültstátuszt kaptak az Európai Unió valamely tagállamában - tájékoztatott az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.

Közlése szerint a 2022. február 24-én kezdődött háború elől Ukrajnából elmenekülteket továbbra is enyhén növekvő számban regisztrálták ideiglenes védelemre, amelynek révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást, dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak.

Októberben, a szeptember végi adatokhoz képest 51 845-tel nőtt az ideiglenes védelemben részesült ukrajnaiak száma az EU-ban. A legtöbb uniós tagállamban a korábbinál több ukrajnai állampolgárt fogadtak be, egyedül Dánia a kivétel, ahol 4,5 százalékkal (1700-zal) csökkent a befogadott ukrajnaiak száma. A legnagyobb számszerű növekedést Németországban (20 465 fő; 1,7 százalék), Csehországban (6490; 1,8 százalék) és Hollandiában (4005; 3,0 százalék) jegyezték fel.

A háború kezdete óta az Ukrajnából érkező menekülteknek a legtöbb ilyen jogállást Németország (1 215 365 fő), Lengyelország (960 620) és Csehország (364 450) biztosította. Magyarország az ideiglenes védelmi státusz bevezetése óta 33 325 ilyen jogállást biztosított ukrajnai menekültek számára.

Az egyes tagállamok népességéhez viszonyítva a szeptember végi adatok szerint az ideiglenes védelemben részesülő ukrán állampolgárok ezer lakosra jutó aránya Csehországban (33,7), Észtországban (26,3), Lengyelországban és Bulgáriában (mindkettő 26,1), valamint Litvániában (25,8) volt a legnagyobb, míg uniós szinten ez az adat 9,5. Az ideiglenes védelemben részesülők 46,4 százalékát nők, 33,4 százalékát a 18 évesnél fiatalabb kiskorúak, 20,2 százalékát pedig felnőtt férfiak teszik ki.

(MTI)

Döntés született az oroszok olimpiai részvételéről

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteki döntése nyomán semleges színekben indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók a jövő nyári, párizsi ötkarikás játékokon.

Tovább a cikkhez

Nyilatkozott Putyin megmondóembere: szerinte ez fog történni az amerikai választásokon

Az oroszországi eseményeket valamennyire követők számára nem lehet ismeretlen Dmitrij Medvegyev neve. A volt orosz elnök általában két dologról szokott nyilatkozni: atomháborúról és Oroszország elodázhatatlan győzelméről. Most a közelgő amerikai választásokkal kapcsolatban osztotta meg meglátásait, de természetesen érintette a nukleáris világégés témakörét is - számolt be a Sky News.

Tovább a cikkhez

Elmondta az elemző, mekkora a valós támogatottság Putyin mögött

Vlagyimir Putyin elnökjelöltségének bejelentése várható volt; az előrejelzések szerint nagy többséggel fog nyerni - számolt be a Sky News.

Tovább a cikkhez

Brit hírszerzés: szimbolikus támadást akartak indítani az oroszok, nem kellett volna

Kiadta napi ukrajnai háborús hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium. Ezúttal az oroszok fekete-tengeri támadásairól írtak a Kígyó-sziget ellen.

Tovább a cikkhez

Drámaian látja a helyzetet az ukrán légi felderítés elnöke: „A háború elvesztésének küszöbén áll Ukrajna”

Az Ukrajinszka Pravda nevű lapnak nyilatkozott Marija Berlinszka, az ukrán légi felderítés elnöke. Több olyan dolgot is mondott, ami a háború eddig nem ismert részleteibe enged betekintést.

Tovább a cikkhez

Nem kért Bidenék segítségéből a magyar kormány a kárpátaljai magyarok ügyében

A Biden-adminisztráció a legmagasabb szintű segítségnyújtást ajánlotta fel a magyar kormánynak, hogy közvetítsen Kijev és Budapest között a sokat kritizált ukrán nyelvtörvény ügyében. A hazai kabinet korábban a kárpátaljai magyarságot hátrányosan érintő törvényre hivatkozva vétózta meg az EU támogatásainak kifizetését Ukrajnának, valamint a csatlakozási tárgyalások megkezdésekor is kritizálta Volodimir Zelenszkij elnök vezetését, mert nem tett lépéseket az ügyben. A Guardian beszámolója szerint a magyar kormány végül nem kért a washingtoni segítségből.

Tovább a cikkhez

Itt a várva várt bejelentés: felszállott a köd Putyin tervei körül

Régóta közszájon forgott az információ, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök újra megméretteti magát a jövő évi orosz elnökválasztáson. A vezető már szemernyi kétséget sem hagyott a terveivel kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Mostoha körülményeknek teszi ki a NATO az ukrán katonákat, de volt erre egy jó okuk

A Reuters meghívót kapott Lengyelországba, ahol az ukrán katonákat képzik ki az oroszok elleni háború frontvonalaira. A helyszínen igyekeznek a harcokhoz hasonló mostoha körülményeket biztosítani, hogy az ukrán katonák felkészültebben érkezzenek meg a lövészárkokba.

Tovább a cikkhez

Az árnyékflotta miatt bukott el a Putyinnak állított, megkerülhetetlennek hitt csapda?

A Kreml Ukrajna elleni háborújának finanszírozását csökkenteni hivatott szankciós megállapodás a tengeri szállítású orosz olaj hordónkénti árának 60 dolláros felső határát szabta meg, ami 24 dollárral alacsonyabb az elmúlt 12 hónap átlagos piaci áránál. A legfrissebb adatok alapján azonban úgy tűnik, hogy bár az intézkedésnek valóban volt kedvezőtlen hatása az orosz költségvetésre nézve, de jelentős károkat is okozhatott: az úgynevezett "árnyékflotta", azaz a nehezen nyomon követhető kereskedők és hajózási vállalatok sokasága számára ugyanis jövedelmező üzletet hozott létre az új helyzet, és nem kizárt, hogy a háborút követően is a világ olajkereskedelmének meghatározó szereplőivé válnak az árnyékflotta hajói.

Tovább a cikkhez

Kényes területen fitogtatta erejét Oroszország – Ezt biztos nem nézték jó szemmel Nyugaton

Közös hadgyakorlatot tartottak az orosz és az algériai haditengerészet hajói a Földközi-tengeren – közölte pénteken az orosz Fekete-tengeri Flotta sajtószolgálata.

Tovább a cikkhez

Retteghet az orosz hadiflotta – Alapos újítások jönnek az ukránok gyilkos fegyverén

Kijev bejelentette, hogy továbbfejlesztik a Neptune hajóelhárító rakétát. Az eszköz korábbi verziója felelős a fájó orosz veszteségért, a Moszkva nevű hadihajó elsüllyesztéséért – számolt be a Kyiv Post.

Tovább a cikkhez

Hiába próbálkoztak, lebuktak az oroszok – Azonnal le is csaptak az ukrán csapatok

Az oroszok igyekeznek minél jobban elrejteni a kritikus fontosságú helikoptereiket, de ez nem sikeres. A Forbes mutatta be a Frontelligence Insight elemzését a frontvonal mögötti mélységi csapásokról.

Tovább a cikkhez

Moszkva legfontosabb szövetségesére próbál nyomást gyakorolni Brüsszel

A napokban tartanak csúcsértekezletet Pekingben az Európai Unió vezetői Kínával. Az értekezleten a nyugati szövetség arra sürgették a keleti nagyhatalmat, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket az ukrajnai béke érdekében – számolt be a Kyiv Independent.

Tovább a cikkhez

Nem szűnik a nyomás: légitámadások sora indult Avgyijivka ellen

Az orosz haderő továbbra is hatalmas elánnal támadja az ukrán állásokat Avgyijivka városánál – számolt be a Reuters.

Tovább a cikkhez

ORFK adatok

Magyarország területére 2023. december 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4501 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4712 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 45 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

(ORFK)

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

Tegnapi tudósításunkat itt olvashatja vissza:

Címlapkép forrása: Kostya Liberov/Libkos/Getty Images

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ukrajna tüntetés