medve
Üzlet

A tőzsdék legjobb barátja válhat a legádázabb ellenséggé a Wall Street egyik legnagyobb medvéje szerint

Portfolio
A Bank of America munkatársa, Michael Hartnett 2024 első negyedévében az amerikai gazdasági kemény landolást várja, a részvénypiacokat pedig szerinte a kötvények várható ralija fogja nyomás alá helyezni - írta a Bloomberg.

Michael Hartnett, a Bank of America stratégája a részvénypiacok visszaesését várja 2024 első negyedévére. Ugyan a részvénypiacok jelenlegi negyedévben mutatott emelkedése nagyrészt az alacsonyabb kötvényhozamoknak volt betudható, Hartnett figyelmeztet, hogyha ezek a hozamok tovább csökkennek 3 százalék felé, az a gazdaság "kemény landolását" jelezheti. Ez a kifejezés arra utal, hogy a Fed nem képes anélkül leszorítani az inflációt, hogy recesszióba taszítaná a gazdaságot a kamatemelésekkel.

Az S&P 500 idei 19 százalékos emelkedése ellenére Hartnett gyakorlatilag egész évben pesszimista álláspontot képviselt és ettől továbbra sem tágít. A stratéga szerint az "alacsonyabb kötvényhozamok = magasabb részvényárfolyam" narratívát hamarosan felválthatja az "alacsonyabb kötvényhozamok = alacsonyabb részvényárfolyamok" narrítva.

Az amerikai részvénypiaci rali az elmúlt évszázad egyik legjelentősebb novemberi emelkedését követően ebben a hónapban szünetet tart az eddigi mozgások alapján. A befektetők most azt fontolgatják, hogy a Fed mikor kezdheti meg a kamatok csökkentését. A 10 éves amerikai állampapír hozama 4,2 százalék körüli szintre csökkent, miután október végén 5 százalékon tetőzött, ami 2007 óta a legmagasabb szint volt.

spx1208dafsgnhew

A mai nap során várható amerikai foglalkoztatási adatok további jeleket adhatnak a várható kamatpályával kapcsolatba. A Bloomberg Economics előrejelzése szerint az adat a munkanélküliség növekedését fogja mutatni, ami a közelgő recesszióra utaló jel lehet. Ha a foglalkoztatottak száma 100 000-nél kevesebbel nő, Hartnett úgy véli, hogy ez egy újabb jele lenne a kemény landolásnak.

Hartnett azt is megjegyezte, hogy a hangulatindikátorok már nem támogatják a kockázatos eszközök további emelkedését. A BofA bull-and-bear mutatója 2012 februárja óta a legnagyobb heti emelkedésen ment keresztül, 2,7-ről 3,8-ra ugrott a december 6-án zárult héten. A kettő alatti értékeket tekintik vételi jelzésnek, vagyis ettől jelentősen eltávolodott az index.

Érdekes módon Hartnett pesszimista prognózisa ellentétben áll a BofA-nál dolgozó kollégája, Savita Subramanian kvantitatív stratéga előrejelzéseivel. Ő arra számít, hogy az S&P 500 jövőre rekordszintet fog elérni a csökkenő infláció és a vállalati hatékonyság növekedése miatt. Hasonlóképpen a Deutsche Bank és az RBC Capital Markets előrejelzői is új rekordot várnak 2024-ra indexben. Eközben a Wall Street egyik legnagyobb medvéjeként ismert Michael Wilson, a Morgan Stanley munkatársa semlegesebb kilátásokat fogalmazott meg.

Címlapkép forrása: Getty Images

donald tusk beszéd szejm
Bika
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde