ukrán zászló
Globál

A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

Portfolio
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton Argentínába utazott, hogy részt vegyen Javier Milei új argentin elnök beiktatásán. A látogatás célja, hogy biztosítsa a dél-amerikai országok támogatását Ukrajna 21 hónapja tartó, Oroszország elleni háborújában. Az ukrán elnök elmondta, hogy Argentínába utazva találkozott a nyugat-afrikai Zöld-foki-szigetek miniszterelnökével, Ulisses Correia e Silvával is - írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

Hétfői tudósításunk

A háborúval foglalkozó hétfői hírfolyamunk itt olvasható:

Továbbra is nehéz a helyzet a frontvonalakon

Az ukrán vezérkar értékelése szerint továbbra is nehéz a helyzet az ukrajnai frontvonalakon - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka vasárnap.

Tájékoztatása szerint különösen az ország keleti feléből jelentettek növekvő számú orosz offenzívát.    

"Az ellenség töretlenül folytatja támadásait" - hangsúlyozta Telegram-oldalán közzétett bejegyzésében Szirszkij.    

A szárazföldi erők parancsnoka a nap folyamán ellátogatott a kelet-ukrajnai frontszakaszokra, ahol továbbra is Avgyijivka városára összpontosítottak az orosz alakulatok. Azt mondta, a helyi parancsnokokkal meghozták "a szükséges döntéseket" a védelem érdekében. Hozzátette, hogy egyebek mellett jobban kell védeni a saját katonákat és ésszerűsíteni kell a lőszerfelhasználást.    

Volodimir Fityo, az ukrán hadsereg szóvivője az állami televízióban elmondta, hogy a fagypont alatti hőmérséklet helyenként ugyan az orosz támadások enyhe mérséklődését eredményezte, de a csapásirány változatlanul a Harkiv megyei Kupjanszk városa. A településtől alig hét kilométerre fut a frontvonal.    

Micael Bydén, a svéd szárazföldi erők főparancsnoka a nap folyamán látogatást tett a kelet-ukrajnai frontvonalakon. Egyebek mellett megtekintette a 45. önjáró tüzérségi dandár állásait, és beszélt ukrán katonákkal is, ahogy ez a látogatásról készült videófelvételen látható. A dandárt ősszel szerelték fel svéd Archer tüzérségi rendszerekkel. (MTI)

Szót váltott Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel

Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök az új argentin elnök beiktatásán találkoztak össze és egyeztettek. Arról nem érkeztek híradások, hogy miről volt szó, viszont az élőben sugárzott felvételek tanúsága szerint a rövid egyeztetés intenzív volt.

Tovább a cikkhez

Az ukrán-magyar határon tiltakoznak a magyar fuvarozók

Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a "tönk szélére" - mondta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára szombaton az MTI-nek.

Tovább a cikkhez

Drasztikus kijelentést tett Ukrajnáról Vlagyimir Putyin

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televízió vasárnap sugárzott Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában.

Tovább a cikkhez

Brit hírszerzés: hónapok óta nem csinált ilyet az orosz hadsereg, berobbant a téli hadjárat

Ismét nehézbombázókkal és cirkálórakétákkal támadta Ukrajnát az orosz haderő, a brit hírszerzés szerint ez már egy átfogó, téli hadjárat kezdete lehet.

Tovább a cikkhez

Brutális gyilkosság áldozata lett a legendás orosz pilóta

A nyílt utcán meggyilkoltak egy magas rendfokozatú orosz katonai helikopter pilótát Voronyezsben – adja hírül több háborús információforrás. Az elkövető kiléte, indítéka nem ismert.

Tovább a cikkhez

Gigantikus csapatösszevonásról bukott ki videó: elsöprő támadással nyitna újabb frontot az orosz hadsereg?

Tegnap óta intenzív vita zajlik a közösségi médiában egy olyan videóról, melyen az látható, hogy az orosz haderő nagy mennyiségű páncélozott járművel manőverezik valamilyen téli tájon. Oroszpárti oldalak szerint az orosz haderő valószínűleg újabb frontot tervez nyitni Ukrajna Szumi régiójában, de csupán a felvétel alapján ez nem megállapítható, sőt, több furcsaság is van a képsorokon.

Tovább a cikkhez

Ennyien érkeztek szombaton Ukrajnából Magyarország területére

Magyarország területére 2023. december 9-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5490 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4453 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

(MTI)

Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrán páncélos avgyijivka