bull bear tőzsde
Üzlet

Alig mozdult Amerika

Portfolio
Ma megérkezett az amerikai harmadik negyedéves GDP második becslése: a friss számok alapján elmondható, hogy az előzetes becslés pontatlan volt, a harmadik negyedévben még az akkor előrejelzett, sokkszerűen nagy növekedési számnál is erősebb volt a gazdaság. Az elmúlt napok ralija után nem volt látványos reakció a tőzsdéken, oldalaztak a vezető amerikai részvényindexek.

Itt a vége

Nem hozott nagyobb elmozdulást a mai nap az amerikai tőzsdéken. A Nasdaq 0,2, az S&P 500 pedig 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Dow stagnált.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Jó hírt közölt az amerikai autóóriás, tépik a részvényeket

A General Motors bejelentette, hogy jelentős, mintegy 9,3 milliárd dolláros többletköltséggel járnak az elhúzódó amerikai sztrájkot követő bérmegállapodások a cég számára. A leállásoknak és a megnövekedett költségeknek pedig a vállalat idei eredményeire is komoly negatív hatásai lesznek. Ennek ellenére azonban van minek örülni, hiszen a vállalat 10 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot indít, és az osztalékot is megemelik.

Tovább a cikkhez

Araszol feljebb Amerika

A Dow már 0,3, az S&P 500 0,2, míg a Nasdaq 0,1 százalékos emelkedésben van.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Kisebb pluszok Amerikában

Az S&P 500 0,2, a Nasdaq és a Dow egyaránt 0,1 százalékos pluszban van, miután a befektetőket kissé elbizonytalanította az amerikai gazdaság ereje:

A friss harmadik negyedéves számokból kiderült, hogy 5,2%-kal nőtt az amerikai GDP évesített negyedéves mérce szerint, ami erősebb növekedést jelent, mint amit az első becslés szerint jeleztek: akkor 4,9 százalék volt az évesített negyedéves növekedés.

sp500_1129

Elárulta a JP Morgan, hogy mikor vonulhatnak ki Kínából

A JP Morgan vezérigazgatója Jamie Dimon nemrég úgy nyilatkozott, hogy bankja kivonulna Kínában, amennyiben az amerikai kormány erre utasítaná - jelentette a CNBC.

Tovább a cikkhez

Jó napot zárt a magyar tőzsde

Az OTP vezette az emelkedést a magyar tőzsdén, a többi blue chip árfolyama esett.

Tovább a cikkhez

Megjött a spekulánsok étvágya, felrobbantak a mémrészvények!

2021-ben a mémrészvények száguldásától voltak hangosak a tőzsdék, a lufi azonban kipukkadt, az árfolyamok a mélybe szakadtak. Most újra megtalálták a befektetők a régi nagy kedvenceket.

Tovább a cikkhez

Újabb elemző szólalt meg a Gloster nagy terveiről

Hétfőn a Portfolio is beszámolt róla, hogy jelentős működésfejlesztő projektek elfogadásáról döntött a Gloster igazgatósága: a program elsődleges célja a korábbi évek során felvásárolt cégek és az anyavállalat közötti szinergiák hatékonyabb kihasználása. Most véleményt mondott az új tervről a vállalatot követő Equilor elemzője.

Tovább a cikkhez

Nem volt nagy hatása Charlie Munger halálának a Berkshire részvényére

Ahogy arról már beszámoltunk, 99 éves korában tegnap elhunyt a befektetőlegenda Charlie Munger, aki a Berkshire Hathaway alelnöki pozícióját töltötte be és sokan Warren Buffett jobbkezeként ismerték. Munger halálát követően Greg Abel és Ajit Jain lesznek a társaság alelnökei, egyben ők maradnak a 93 éves Buffett legközelebbi tanácsadói is. 

A Berkshire részvényárfolyamára nem volt jelentős hatással a tegnapi hír, jelenleg 0,3 százalékos pluszban áll a jegyzés.

berkshire03

Milyen a hangulat az amerikai tőzsdéken?

Pozitív felütéssel indult a nap az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones 0,3 százalékkal került feljebb, a S&P 500 0,7 százalékos pluszban van, míg a Nasdaq 1 százalékos pluszban áll. A jó hangulat többek között annak köszönhető, hogy egyre nőnek az amerikai jegybank 2024 első felében esedékes kamatcsökkentésére vonatkozó várakozások, aminek hatására a dollár tovább gyengül.  

Tovább a cikkhez

Nagy a tét, mi lesz most az olajárakkal?

A mai napon ülnek össze az OPEC-kartell tagjai, hogy megvitassák az elkövetkező időszak olajkitermelési politikáját. Az eredetileg múlt héten Bécsbe tervezett, későbbi időpontra áttett találkozó online zajlik, és éppen a COP 28 klímacsúcs-konferencia nyitónapján kerül megrendezésre.

Tovább a cikkhez

Elbukta katasztrófavédelmi engedélyét a CATL debreceni akksigyára

Elkaszálta a Kúria a CATL debreceni akkumulátorgyárának katasztrófavédelmi engedélyét, ezért új eljárást kell lefolytatni – írja a hvg.hu.

Tovább a cikkhez

Még a bivalyerősnél is erősebb az amerikai gazdaság

Kijött a felülvizsgált amerikai GDP-adat, amelyből kiderült, hogy az előzetes becslés pontatlan volt, a harmadik negyedévben még az akkor előrejelzett, sokkszerűen nagy növekedési számnál is erősebb volt a gazdaság.

Tovább a cikkhez

Itt a nap jó híre: szakad a német infláció

Novemberben a vártnál sokkal kisebb lett a német infláció, ami alátámasztja azt a várakozást, hogy a gyenge gazdasági helyzet a vártnál gyorsabb dezinflációt jelent Európában.

Tovább a cikkhez

Kijött az Európai Bizottság friss hangulatindexe: némileg javult a helyzet

Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.

Tovább a cikkhez

Megállíthatatlan a sugárzó sikersztori - Itt az idő beszállni?

Tulajdonképpen nincs sok új a nap alatt, ha az uránpiacról van szó: ezt az elemzést is olyan felütéssel tudjuk kezdeni, hogy már tizen-valahány éve nem látott csúcsra jutott az érc árupiaci jegyzése, most éppen 15 éves csúcsdöntés volt. A felütés és az apropó tehát nem új, a legfontosabb kérdés viszont talán aktuálisabb, mint valaha: érdemes befektetőként beszállni ebbe a sztoriba? Milyen módokon lehet megjátszani a tőzsdén az atomenergia térnyerését? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Tovább a cikkhez

Tovább emelkedik az olajár

Tovább nő a bizonytalanság az olajpiacon, miközben zajlik az OPEC-országok jövőbeli olajkitermelésről szóló találkozója. Emellett a fekete-tengeri vihar okozta ellátási zavarok és az alacsonyabb amerikai készletek is a drágább olajár irányába hatnak: a tegnapi emelkedést követően ma 1,2 százalékos pluszban van a Brent jegyzése.

brent112

Egyre feljebb a DAX

A vezető német részvényidex már 1 százalékos pluszban van, ezzel augusztus eleje óta nem látott szintre került a börze.

dax1

Meddig hanyatlik még a dollár és meddig tündökölhet vele szemben a forint?

A szerda hajnali kereskedésben csaknem négyhavi mélypontra esett a dollár az euróval szemben 1,1010-nél, illetve négyhavi csúcsra ért a forint a zöldhasúval szemben 342 környékén. Emiatt megnéztük röviden, hogy mit mutat a technikai elemzés, és milyen szintekre érdemes figyelni.

Tovább a cikkhez

Tovább emelkedik az OTP részvénye

A tegnapi 4,5 százalékos ralit követően tovább folytatódik az emelkedés az OTP részvényénél, jelenleg 0,6 százalékos pluszban áll a jegyzés.

Több ok is meghúzódhatott a tegnapi menetelés mögött: például egy különös technikai alakzat megjelenése mellett azzal volt magyarázható a rali, hogy javította a cég hitelminősítését a Scope Ratings, de ugyancsak tüzelte az emelkedést, hogy olyan magas célár érkezett az OTP-re, amilyenre még nem volt példa: az HSBC új célára 23 150 forint, ami 62 százalékkal magasabb, mint a jelenlegi árfolyam.

otp06

Óriási reptérüzletet kötöttek, itt vannak a részletek

Eladja a londoni Heathrow repülőtér üzemeltetőjében birtokolt 25 százalékos részesedését a spanyol infrastruktúra vállalat, a Ferrovial – írja az Airportal.hu.

Tovább a cikkhez

Esik az elmúlt napok magyar sztárrészvénye

Folytatódik az esés az MBH Jelzálogbank részvényénél, jelenleg 12,1 százalékos a mínusz. A nemrég látott elképesztő ralinak köszönhetően azonban idén így is 150 százalékos pluszban áll a jegyzés.

mbhytd

99 éves korában elhunyt Charlie Munger - 15 jótanács a zseniális befektetőtől

99 éves korában elhunyt Charlie Munger befektető legenda, Warren Buffett befektetőtársa. A guru hosszú éveken keresztül "horgászott" rendkívül sikeresen a tőzsdék világában a Berkshire Hathaway alelnökeként, iránymutatására nagyon sok befektető figyelt oda. Cikkünkben egy gyűjteményt teszünk közzé Charlie Munger elhíresült szólásairól, amelyek bár a tőzsdék és a befektetések kontextusában hangzottak el, de olykor életvezetési tanácsként is megállják a helyüket.

Tovább a cikkhez

Nagy arculcsapás jön a magyaroknak, búcsút inthetünk az amerikai befektetéseknek?

Most már gyakorlatilag biztosra vehető, hogy januártól megszűnik a Magyarország és az Egyesült Államok között fennálló, kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény, amelynek újratárgyalása és ratifikálása éveket vehet igénybe. Az amerikai osztalékok esetében nincs mit tenni, ki kell fizetni a 30%-os amerikai forrásadót, és úgy tűnik, a kötvénybefektetések esetében is. Azonban fontos döntést hozott a napokban a magyar Országgyűlés: az OECD-tagországokra kiterjesztik az ellenőrzött tőkepiaci ügyleteket, ez pedig kiemelt jelentőséggel bír a TBSZ-ek kapcsán is.

Tovább a cikkhez

Itt az újabb kapacitásbővítés az Alteónál

Összességében 5,5 milliárd forintos önerős beruházást hajt végre Sopronban és Győrben az Alteo. Ennek során egy 8MW/15MWh kapacitású akkumulátoros villamosenergiatárolót, valamint egy 3MW és egy 6MW villamos kapacitású gázmotort állítanak üzembe jövő év első felében a két helyszínen.

Tovább a cikkhez

Ugrik a CIG Pannónia részvénye

Közzétette gyorsjelentését a CIG Pannónia, ahol kiderült, hogy az egy évvel korábbinál csaknem másfélmilliárd forinttal magasabb, 2,338 milliárd forint adózott nyereséget ért el az első háromnegyed évben a társaság.

Röviddel a piacnyitást követően már 12,6 százalékos pluszban van a részvény árfolyama.

cig12

Keresik az irányt a tőzsdék

A nyitást követően a DAX 0,3, míg a FTSE CAC 0,2 százalékos emelkedésben van, az FTSE azonban 0,4 százalékkal lejjebb került.

dax034567

Bizonytalan nyitás a magyar tőzsdén

Egyelőre csak kisebb elmozdulásokat láthatunk a hazai blue chipek piacán.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,3 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,36 százalékos mínuszban van, a Hang Seng 1,86 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 0,04 százalékos pluszban áll.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,33 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,15 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,08 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,08 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,15 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,14 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma idehaza nem várunk fontos adatközlést, nem úgy külföldön. Az amerikai harmadik negyedéves GDP második becslése érdekes lesz. Mint emlékezhetünk, a nyári hónapokban kivételesen erős teljesítményt mutatott a gazdaság, nem kis riadalmat okozva ezzel. Ezen kívül az EU-ból is érkezik egy hangulatindex, és elindulnak az inflációs adatközlések a tagállamokban.

2023. november 27.-december 3. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 28. kedd 8:30 KSH Beruházás Q3
november 28. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 30. csütörtök 8:30 KSH Ipari termelői árak okt.
november 30. csütörtök 8:30 KSH Népmozgalom okt.
december 1. péntek 9:00 MLBKT BMI nov.
december 1. péntek 8:30 KSH GDP (második becslés) Q3
december 1. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem (második becslés) szept.
Nemzetközi makrogazdaság
november 27. hétfő 16:00 USA Újlakás-eladások okt.
november 28. kedd 15:00 USA Lakásár-index szept.
november 28. kedd 16:00 USA CB hangulatindex nov.
november 29. szerda 9:00 Spanyolo. Infláció nov.
november 29. szerda 11:00 EU A Bizottság hangulatindexe nov.
november 29. szerda 14:00 Németo. Infláció nov.
november 29. szerda 14:30 USA GDP (második becslés) Q3
november 29. szerda 20:00 USA Fed bézs könyv  
november 30. csütörtök 2:00 Kína NBS BMI (feldolg+egyéb) nov.
november 30. csütörtök 8:00 Németo. Kiskereskedelem okt.
november 30. csütörtök 8:45 Franciao. Infláció nov.
november 30. csütörtök 9:00   OPEC-ülés  
november 30. csütörtök 9:55 Németo. Munkanélküliség  
november 30. csütörtök 11:00 EU Infláció nov.
november 30. csütörtök 14:30 USA PCE infláció okt.
november 30. csütörtök 16:00 USA Folyamatban levő lakáseladások okt.
december 1. péntek 2:45 Kína Caixin BMI nov.
december 1. péntek 16:00 USA ISM BMI nov.
december 1. péntek 17:00 USA Powell-beszéd  
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 46,4 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 12,3 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 78,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 3,6 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 12,1 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 416,98 0,2% 0,9% 9,3% 6,8% 4,6% 39,6%
S&P 500 4 554,89 0,1% 0,4% 10,6% 18,6% 14,9% 66,0%
Nasdaq 16 010,43 0,3% 0,5% 12,9% 46,4% 38,2% 131,6%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 408,39 -0,1% 0,2% 7,8% 28,0% 18,6% 50,6%
Hang Seng 17 354,14 -1,0% -2,1% -0,3% -12,3% 0,3% -35,0%
CSI 300 3 518,52 0,2% -1,7% -1,2% -9,1% -5,8% 10,7%
Európai részvényindexek              
DAX 15 992,67 0,2% 0,6% 8,9% 14,9% 11,2% 41,5%
CAC 7 250,13 -0,2% 0,3% 6,7% 12,0% 8,8% 45,5%
FTSE 7 455,24 -0,1% -0,4% 2,2% 0,0% -0,3% 6,4%
FTSE MIB 29 376,74 0,1% 0,8% 7,7% 23,9% 20,2% 53,7%
IBEX 10 003,4 0,7% 1,8% 12,2% 21,6% 20,2% 9,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 57 176,11 2,3% 1,3% 1,5% 30,6% 25,4% 44,2%
ATX 3 267,55 0,6% 0,5% 8,2% 4,5% 1,8% 7,6%
PX 1 384,06 0,2% -0,3% 2,4% 15,2% 12,0% 29,9%
WIG20 75 010,75 1,4% 0,4% 6,7% 30,5% 34,6% 30,2%
Magyar blue chipek              
OTP 14 190 4,5% 2,6% 4,9% 40,4% 31,2% 24,3%
Mol 2 796 0,9% 0,6% -2,7% 7,5% 2,8% -11,7%
Richter 8 600 1,2% 1,2% 0,0% 3,6% 3,1% 60,4%
Magyar Telekom 604 0,7% -0,5% 8,1% 78,2% 80,3% 33,5%
Nyersanyagok              
WTI 76,06 2,1% -1,8% -11,7% -5,2% -1,4% 51,2%
Brent 81,71 2,2% -1,0% -9,6% -3,8% -1,8% 37,1%
Arany 2 034,55 1,3% 1,6% 2,7% 12,1% 16,3% 67,7%
Ezüst 25 1,2% 4,7% 10,1% 5,3% 18,9% 76,3%
Devizák              
EURHUF 377,1050 -0,7% -0,9% -1,4% -5,8% -7,1% 16,2%
USDHUF 343,4159 -1,2% -1,3% -5,0% -8,5% -12,0% 19,3%
GBPHUF 435,6101 -0,4% -0,5% -1,1% -3,6% -7,3% 19,3%
EURUSD 1,0981 0,4% 0,4% 3,8% 2,9% 5,6% -2,6%
USDJPY 148,9400 0,0% 0,7% -0,4% 11,8% 7,4% 30,6%
GBPUSD 1,2683 0,6% 1,2% 4,4% 5,4% 5,3% -0,5%
Kriptovaluták              
Bitcoin 37 839 1,6% 5,8% 11,6% 127,9% 133,4% 796,6%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,35 -1,1% -1,6% -9,9% 13,6% 17,4% 42,7%
10 éves német állampapírhozam 2,46 -2,4% -2,1% -11,9% -3,9% 23,5% 605,4%
10 éves magyar állampapírhozam 7,03 -0,8% 4,5% -8,1% -24,0% -14,5% 113,0%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Jelentett a CIG Pannónia: megint nagyot nőtt a biztosító

Az egy évvel korábbinál csaknem másfélmilliárd forinttal magasabb, 2,338 milliárd forint adózott nyereséget ért el az első háromnegyed évben a CIG Pannónia két nagy számviteli és adózási hatástól megtisztítva. A díjbevételek is a biztosítási piachoz képest kimagasló, 42%-os mértékben nőttek, elérve a 31,7 milliárd forintot.

Tovább a cikkhez
valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde