budapest
Ingatlan

Átadták az ingatlanfejlesztők az „IFK Talentum 2023” díjat

Portfolio
A XI. kerületi Kőérberek Arzenál, avagy a volt kamaraerdei repülőtéri laktanya rozsdaövezeti területét megújító Tavirózsa városrészfejlesztési projekt című pályamunka nyerte a legnagyobb ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület XI. Hallgatói Ötletbörze Pályázatát. A pályázat idei témája a Revitalizáció – értékteremtés témakörben a Műegyetem egyes területeinek, illetve a volt Vasvári Pál Laktanya új szemléletű hasznosítása volt. Az IFK elnöke, Takács Ernő a XI. Ingatlanfejlesztés Napján a díj átadásán, november 20-án este arról beszélt, hogy a pályázattal, amelyet az IFK már tizenegyedszer írt ki a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára, az ingatlanfejlesztés kihívásaira, lehetőségeire, az új formák, új megoldások komplexitására a különböző szempontok és szakterületek összehangolására szeretnék felhívni a jövő ingatlanfejlesztőinek figyelmét.

A kezdeményezés elmúlt 11 évét értékelve az IFK elnöke elmondta, nagy örömére szolgál a pályaművek évről évre emelkedő száma és magas minősége, ami bizonyítja a fiatalok alkotókészségét, tehetségét, kitartását, azaz értékteremtését. Éppen ez az, ami az ingatlanfejlesztés egyik legerősebb jellemzője, fő célja. A jövő fejlesztőinek egyre több kihívásra kell megoldást találniuk, köztük környezetvédelmi, társadalmi elvárásokra, a fenntarthatóságra, a zéró kibocsátásra, vagy a mesterséges intelligencia felhasználására. A Revitalizáció-értékteremtés címmel meghirdetett kiíráson az idén két témában pályázhattak a tanulók:

  1. Goldmann György tér – méltó új épület a Műegyetemnek, interdiszciplináris kapcsolatok címmel. A volt menza és V2 épületek bontása után a terület 2020. óta vár egy új hasznosítási forma megtalálására. A helyszín több egyetem közelségében található, így akár multifunkcionális felhasználás is szóba jöhetett. Emellett a város és a Duna part egyik frekventált helyszíne, UNESCO világörökségi terület határán található, így a megfelelő hasznosítás mellett az építészeti megjelenés kiemelten fontos volt.
  2. Kőérberek Arzenál, avagy a volt kamaraerdei repülőtéri laktanya életre keltése című témában is többen pályáztak. A budaörsi repülőtér szomszédságában található rozsdaövezeti terület, a volt Vasvári Pál Laktanya revitalizációja, egy kisebb városrész kialakítása volt a cél. A kiírás szerint alapvetően kertvárosias beépítés jöhetett szóba, mindenképpen elsőrendű feladat volt a szükséges szolgáltatáscsomagok kialakítása, a terület infrastruktúrájának és tájépítészetének kialakítása.

A győztes pályázat a Tavirózsa városrészfejlesztési projekt című pályamunka lett, melynek a kreativitás, a fenntarthatóság és a megvalósítás a legfőbb értékei. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építész karának, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának pénzügy és számvitel szakos hallgatóiból összeállt ingatlanfejlesztői csapat az élhetőbb, biztonságosabb és egészségesebb lakókörnyezet kialakítását, parkok, zöldövezetek kialakítását, játszóterek, pihenőhelyek, közösségi terek fejlesztését helyezte fókuszba. A városrészfejlesztés során figyelemmel voltak a fenntartható gazdasági fejlődést erősítő vállalkozói környezet javítására, az infrastrukturális fejlesztésekre, az útépítésre, a közlekedési hálózatok fejlesztésére, közlekedési csomópontok kialakítására és modernizálására, valamint az energetikai infrastruktúra fejlesztésére is. A társadalmi integráció szempontjai is megjelentek a szociális lakhatási és oktatási, képzési lehetőségek kiterjesztését szolgáló programjukban, sőt kiemelten foglalkoztak a környezetvédelemmel és fenntarthatósággal az energiahatékonyság növelése, megújuló energiaforrások használata, hulladékcsökkentés, zöldterületek megőrzése, bővítése révén – jellemezte az IFK elnöke a legjobbnak ítélt pályamunkát.

A második helyezést a BME Innovation Center című pályázat (a BME építészmérnök hallgatóiból összeállt csapat), a harmadik helyezést pedig a GX Projekt című pályázat (a BME építészhallgatókból, és frissen diplomázott építészmérnökökből összeállt csapata) nyerte el. Mindkét dobogós pályázó a Goldmann György tér revitalizációján dolgozott.

A győztes csapat tagjai 1 millió forint pénzjutalomban részesülnek és kiutazhatnak 2024-ben a müncheni Expo Real világkiállításra, a második helyezett 750 ezer forint jutalomban részesül, a harmadik helyezett 500 ezer forint pénzjutalmat kap.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Új lakás