Erste 7
Bank

Az állam után az EBRD is kiszáll a magyar Erste Bankból

Portfolio
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is visszaadja az Erste Group magyarországi leánybankjában lévő 15%-os részesedését az osztrák bankcsoportnak - jelentette be a nemzetközi pénzügyi intézmény.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) bejelentette, hogy az Erste Group Bank magyarországi leánybankjában lévő 15 százalékos részesedését értékesíti az osztrák anyavállalatnak. A döntésre azt követően került sor, hogy a magyar állam nemrégiben kivonult a bankból - derült ki az EBRD egyik magas rangú tisztviselőjének nyilatkozatából.

A Reuters emlékeztet: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a közelmúltban jelezte, hogy felülvizsgálják a nem stratégiai jelentőségű, eladható állami vagyontárgyakat. Az Erste Grouppal kötött 87,6 milliárd forintos adásvétel része az Orbán-kormány azon törekvésének is, hogy biztosítsa a Budapest Airport megvásárlásához szükséges finanszírozást.

Francis Malige, az EBRD pénzügyi intézményekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: 2016-os befektetésük célja eredetileg az volt, hogy segítsék a magyar bank feltőkésítését, miközben a hatóságokkal való pozitív kapcsolatokat ápolják. Hozzátette, hogy "a kormány közelmúltbeli kivonulása (az Erste Bank Hungaryből) azt jelenti, hogy nincs többé állami tulajdon a nyugati bankcsoportok leányvállalataiban", ami szerinte jó jel a szektor stabilitása szempontjából.

Malige megjegyezte továbbá, hogy az Erste múlt pénteki felhívását követően az EBH-ban betöltött részvényesi szerepvállalásuk teljesült. Most a 2016-os befektetésük során elfogadott feltételek alapján

továbblépnek a részesedésük Erste Group számára történő visszaadása felé.

Az Erste Bank Hungary éppen ma ismertette első háromnegyed éves számait. Szeptember végéig 90 milliárd forint nyereséget termelt idén a társaság:

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Portfolio

Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Nagy Márton 2023 Hitelezés