kérdőív papír
Befektetés

Az állampapírok visszaváltásáról puhatolózik az Államkincstár a magyaroknál

Árgyelán Ágnes
Elgondolkodtató kérdőív jelent meg az Államkincstár állampapír-vásárlási felületén. Ebben többek között arra kérdez rá a megtakarítók körében a kincstár, ismerik-e az állampapírok visszaváltásával kapcsolatos szabályokat. Mindez annak fényében érdekes, hogy nemrég éppen a Portfolio rendezvényén beszélt arról Kurali Zoltán ÁKK-vezér: egyáltalán nem tervezik a PMÁP visszaváltási árfolyamának megváltoztatását. Sőt, Varga Mihály a mai meghallgatásán hangsúlyozta: nem kívánnak változtatni az állampapírok kondícióin.

Sokan találkozhatnak egy felugró kérdőívvel a Web- és MobilKincstári felületen most, hogy a megtakarítók egy része igyekszik még bezsákolni a máig elérhető prémium állampapír 2033/I sorozatából. A kérdőívről először a Telex számolt be.

A kérdőív néhány általános kérdés mellett érdekes felvetést is feszeget, ami így hangzik:

Saját bevallása szerint ismeri az állampapírok visszaváltásával (lejárat előtti eladhatóságával) kapcsolatos szabályokat?

A válaszlehetőségek a kérdésre még érdekesebbek.

  • Igen, tisztában vagyok az egyes állampapírok napi szinten meghatározott visszavételi árfolyamával és azzal is, hogy ez akár meg is változhat, ez azonban nem befolyásolja a befektetési döntésemet.
  • Igen, és a visszaváltási árfolyam befolyásolja a befektetési döntésemet.Igen, volt már rá példa, hogy a visszavételi árfolyam miatt elálltam az állampapír-vásárlási szándékomtól.
  • Igen, volt már rá példa, hogy a visszavételi árfolyam ismerete tartott vissza a lejárat előtti visszaváltástól.
  • Nem, számomra nem érthető a visszavételi árfolyam működése és meghatározása.

A témakört más formában, de tovább feszegetik, hiszen arra is rákérdez a kincstár, mi a befektetők terve a megvásárolt állampapírral. Itt a válaszlehetőségek között a lejáratig való tartás mellett ott van a lejárat előtti visszaváltás opció is, mégpedig két lehetőséggel (biztosan visszaváltom, illetve valószínű, hogy visszaváltom lejárat előtt).

Gondolhatnánk azt is, hogy a kérdőív célja a befektetői tudatosság felmérése, azonban már a kérdőív elején ott szerepel, hogy a kincstár célja ezzel az állampapír-forgalmazás továbbfejlesztése.

Olyan, mintha a kincstár azt szeretné kideríteni, mennyire sokan tervezik az állampapírjaik idő előtti visszaváltását és befolyásolná-e a döntésüket az, ha időközben módosulnának a visszaváltási árfolyamok.

Ezek után sokakban jogosan felmerülhet a kérdés, vajon ez azt jelenti-e, hogy az Államkincstár változtatna egyes állampapírok visszaváltási feltételein. „Egyes” állampapírok alatt pedig lényegében mindenki a PMÁP-ra gondol, hiszen messze ez most a legvonzóbb állampapír az inflációt követő kamatozásával, nem véletlen, hogy a lakossági állampapír-állomány 70%-a ebben a konstrukcióban van.

Nemrég jött a hír, hogy új PMÁP-ot dob piacra az ÁKK, a ma még elérhető 2033/I-nél az első kamatperiódusban rosszabb feltételekkel. Kapkodnak is a lakossági befektetők a jövőre akár 18% felett hozó Prémium Magyar Állampapír 2033/I sorozata iránt, ezzel függ össze, hogy éppen most emelte meg a keretet az ÁKK további 150 milliárddal. Ezzel az értékesítésre meghirdetett mennyiség összértéke elérte a 750 milliárdot. Erről és az új állampapírról bővebben itt írtunk:

A kereslet egyértelműen megugrott, a múlt héten közel 92 milliárdot ért el a PMÁP bruttó értékesítése, jóval többet, mint azt az előző hetekben tapasztalni lehetett, és várhatóan az e heti számokat is megdobja majd a ma még elérhető papír iránti kereslet.

Az ÁKK azt mondta, nem akarnak változtatni

A prémium állampapír esetében a kincstár jelenleg 99%-os visszavásárlási árfolyamot jegyez (a legtöbb egyéb forgalmazó is ugyanígy), azaz idő előtti visszaváltás esetén 1%-os díjat kell fizetni. Ez nagyon vonzó feltétel, hiszen a jelenlegi magas PMÁP-kamatok mellett ezt a díjat hamar kitermeli a papír, így annak is érdemes PMÁP-ot választania, aki nem akarja azt lejáratig tartani.

Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója már több ízben is jelezte: nem szándékoznak változtatni a PMÁP visszaváltási feltételein, legutóbb épp a novemberi Portfolio Investment Day rendezvényen beszélt erről.

Sőt, Varga Mihály pénzügyminiszter a mai meghallgatásán a parlament költségvetési bizottságában is azt hangsúlyozta: a kormány nem nyúl a PMÁP visszaváltásának kondícióihoz

Mindezek után még érdekesebb, hogy az Államkincstár miért tett fel több, a visszaváltásra utaló kérdést a kérdőívében, de abban egyetérthetünk, hogy meglehetősen szerencsétlen az időzítése.

Varga Mihály azt is leszögezte: az elmúlt 13 évben a kormány egyszer sem nyúlt bele az állampapírok kamataiba, és kondícióiba. Na de ez nem teljesen igaz...

Láttunk már ilyet

Bár a PMÁP esetében már hosszú ideje változatlanul 1% a visszaváltási díj, nem olyan régen éppen a MÁP+ esetében láthattunk arra példát, hogy változott a visszaváltási árfolyam.

Ha visszaemlékszünk, 2022 májusában volt hír, hogy rontott a Magyar Államkincstár a MÁP+ kamatfizetési időszakon kívüli visszavásárlási árfolyamán, a 99,5% 25 bázispontos szigorítást jelentett akkor. Az ügy előzménye az volt, hogy a kincstár döntését megelőzően a legtöbb forgalmazónál már 99,25-99,5%-on váltották vissza a papírt. A hajdani szuperállampapír visszaváltási szigorítása mögött akkor vélhetően az álhatott, hogy jelentős összegben kezdték azt visszaváltani a magyarok, az infláció emelkedésével párhuzamosan a megtakarítás egy részét inkább PMÁP-re cserélték a befektetők.

Ahogyan arra utaltunk fentebb, a legtöbb megtakarítás a Prémium Magyar Állampapírban van, október végén a konstrukcióban 6605 milliárdot tartottak a magyarok, vagyis a teljes lakossági állampapír-állomány közel 70%-át. Óriásit ment idén eddig a PMÁP, közel 2300 milliárddal növekedett az állománya októberrel bezárólag.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Egyesülne a Nissan és a Renault