Magyarország húzná az egyik legtovább a biztonsági olajtartalékból az EU-ban
Üzlet

Az ENSZ legújabb klímatervében szó sincs arról, hogy teljesen meg kéne szabadulni a fosszilis tüzelőanyagoktól

Portfolio
Az ENSZ legújabb klímatervezete különböző intézkedéseket tartalmaz a kibocsátás csökkentésére, de a várakozásokkal ellentétben nem említi közvetlenül a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését.

Az ENSZ klímaváltozásért felelős szerve bemutatta a dubaji COP28 klímacsúcson tárgyalásra kerülő javaslattervezetét. A dokumentum egy sor lehetséges intézkedést vázol fel, amelyeket a nemzetek a kibocsátásuk csökkentése érdekében megvalósíthatnának.

A lista viszont nem utalt közvetlenül a fosszilis tüzelőanyagok használatának fokozatos kivezetésére, ami az Európai Unió és számos, az éghajlatváltozással szemben különösen érzékeny fejlődő ország egyik legfontosabb követelése volt.

Ez az egyik sarkalatos pont volt a megelőző tárgyalások során, hiszen érthető okokból például Szaúd-Arábia hallani sem akar olyan javaslatról, ami a fosszílis tüzelőanyagokról való teljes leválást szorgalmazza. Az ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozóin a közel 200 jelenlévő ország konszenzusával kell elfogadni a megállapodásokat.

A szöveg vonatkozó része hangsúlyozza "az üvegházhatású gázok kibocsátásának mélyreható, gyors és tartós csökkentésének szükségességét", és számos intézkedés megfontolására szólítja fel a feleket.

  • Ezek közé tartozik a globális megújulóenergia-kapacitás megháromszorozása és az energiahatékonysági fejlesztések éves ütemének megduplázása világszerte 2030-ig.
  • A tervezet javasolja továbbá a szénkitermelés gyors csökkentését és az új szénerőművi engedélyek korlátozását.
  • Emellett ösztönzi a globális erőfeszítéseket, hogy az évszázad közepére vagy hamarabb elérjük a nulla vagy alacsony szén-dioxid-kibocsátású tüzelőanyagokat használó, nettó nulla kibocsátású energiarendszereket.
  • Az irányelv támogatja továbbá a nulla és alacsony kibocsátású technológiák, például a megújuló energiaforrások, az atomenergia, a kibocsátáscsökkentési és -eltávolítási technológiák, például a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén előállításának felgyorsítását. Ennek célja, hogy fokozza az energiarendszerekben a fosszilis tüzelőanyagok felváltására irányuló erőfeszítéseket.
  • A dokumentum javasolja továbbá a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztásának és termelésének méltányos és rendezett módon történő csökkentését, hogy a tudományos ajánlásokkal összhangban 2050-re vagy korábban elérjük a nettó nulla kibocsátást.
  • A dokumentum a nem CO2-kibocsátás, különösen a metánkibocsátás jelentős csökkentésének felgyorsítására szólít fel 2030-ig globálisan.
  • Ezeken túlmenően, a jelentés a közúti közlekedésből származó kibocsátás csökkentésének felgyorsítását szorgalmazza különböző eszközökkel, beleértve az infrastruktúra fejlesztését és a nulla, valamint alacsony kibocsátású járművek gyors bevezetését.
  • Végül pedig javasolja a fosszilis tüzelőanyagok nem hatékony támogatásának fokozatos megszüntetését, amely a pazarló fogyasztást ösztönzi anélkül, hogy az energiaszegénységgel foglalkozna vagy az energiaátmenetet ösztönözné.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Shutterstock

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde