A magyar tőzsde két sztárpapírjával még a bitcoin sem veheti fel a versenyt
Befektetés

Beindultak a bitcoin-bikák: bejöhet a brutális boom?

Portfolio
ETF jóváhagyás, felezés és esetleges amerikai kamatcsökkentés: elsősorban ezeknek az okoknak köszönhetően a bitcoin jegyzése idén először átlépte a 40 000 dollárt, ezen a szinten utoljára tavaly áprilisban kereskedtek a legjelentősebb kriptovalutával. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, érkeznek az egymásra licitáló elemzői megszólalások, egyesek még a 125 000 dolláros szintet is elképzelhetőnek tartják 2024-ben.

Van ok az optimizmusra

Idén először lépte át a lélektanilag fontos 40 000 dolláros szintet a bitcoin jegyzése, ezt az eseményt a kriptopiac több vezetője is egy újabb bull run kezdetének véli. A bitcoin jegyzése idén már több mint 120 százalékos emelkedést produkált, a kedvező kilátásoknak köszönhetően sokan gondolják azt, hogy az emelkedés 2024-ben is folytatódni fog.

btcytd12

Úgy érzem, hogy 2023 az előttünk álló bikapiacra való felkészülés éve volt.

Nagyon bizakodó a befektetői hangulat 2024 és 2025 tekintetében" - mondta el például Pascal Gauthier, a Ledger vezérigazgatója a CNBC-nek adott interjújában.

De mik is azok a kedvező kilátások, amik alátámasztották az elmúlt hetek raliját?

ETF és kamatcsökkentés

Az emelkedést részben az első amerikai spot bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF) jóváhagyására vonatkozó várakozások és az amerikai kamatcsökkentésre vonatkozó spekulációk táplálták. 13 ajánlattevő, köztük olyan iparági óriások, mint a BlackRock és a Grayscale, várja az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) döntését a kérvényekkel kapcsolatban. A Bloomberg ETF-elemzői szerint nagy valószínűséggel január 10-ig az összes függőben lévő kérvényt egyidejű fogják jóváhagyni, ami nemcsak az intézményi részvétel és a bitcoinba történő befektetések új korszakát jelentené, hanem valószínűleg a bitcoin árfolyamának is lendületet adna. Kedvező hír az ETF-el kapcsolatban, hogy a CNBC szerint múlt héten az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet tisztviselői és a Grayscale, a BlackRock és a Nasdaq képviselői találkoztak. A SEC nyilvánosságra hozta, hogy tárgyalt a Grayscale-lel a Bitcoin Trust ETF-é történő esetleges átalakításáról - ezt a lépést a SEC korábban megakadályozta, de a Grayscale sikeresen megtámadta a bíróságon. Ez a fejlemény szintén támogatja az ETF-sztorit.

Szerintem az ETF valójában azt jelenti, hogy a bitcoin kezd mainstream lenni, és ez az, amire a befektetők vártak

- kommentálta a fejleményeket Gauthier.

Felezés

Érdemes még megemlíteni az úgynevezett bitcoin felezést, amelyet nehéz közvetlen kapcsolatba állítani a mostani emelkedéssel, de a nagy képhez hozzátartozik. A felezésre négyévente kerül sor, és azt jelenti, hogy a bitcoin-bányászok által a munkájukért kapott tokenek mennyisége a felére csökken. Ez egyrészt egy belső inflációs görbét ad a bitcoinnak, másrészt biztosítja, hogy a teljes kínálatot 21 millió tokenben lehessen maximalizálni.

A BITCOIN ÁRFOLYAMA A LEGUTÓBBI HÁROM FELEZÉS MINDEGYIKÉT KÖVETŐEN REKORD DÖNTÖTT.

"Számos piaci szereplő bull runra számít a felezés után, de az ETF-híreket is ide véve könnyen elképzelhető, hogy már előtte is lesz egy rali, aminek következtében a legtöbb befektető ki fog maradni az emelkedésből. Ez masszív felfutást okozhat az árfolyamban" - mondta Vijay Ayyar, a CoinDCX kriptopénz tőzsde nemzetközi piacokért felelős alelnöke a CNBC-nek.

Jönnek a célárak

Ami pedig a konkrét várható árfolyamalakulást illeti: Ayyar szerint a bitcoin ára rövidesen "konszolidálódhat" a 38 000 dolláros kulcsszint alatt, innen pedig jöhet majd a mssszív kitörés, ami során a bitcoin rövidesen 45 000 és 48 000 dollár közé ugorhat. Ugyanakkor a szakember figyelmeztetett, hogy a rali, amely nagyrészt az ETF jóváhagyásának várakozásaira épül,könynen besülhet, amennyiben az ETF bevezetését a szabályozók ismét megakasztják.

Akadnak azonban a CoinDCX szakértőjénél sokkal merészebb megszólalók is, ha a bitcoin várható árfolyamalakulásáról van szó. A múlt héten például a Standard Chartered szakértői megismételték az áprilisi előrejelzésüket, miszerint

a bitcoin jegyzése 2024 végére el fogja a 100 000 dollárt.

A bank szerint ezt számos ETF jóváhagyása fogja elősegíteni jövőre.

A kriptopénzügyi szolgáltató cégként működő Matrixport ennél is merészebb volt, és a múlt héten kiadott várakozásuk szerint a legjelentősebb kriptovaluta jegyzése 2024 áprilisára elérheti a 63 140 dollárt, jövő év végére pedig a 125 000 dolláros szintet.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
jpmorgan shutter