szeniczey gergő mnb portfolio biztosítás 2020 konferencia
Üzlet

Bejelentette az MNB: belenyúl az életbiztosítások szabályozásába

Portfolio
Jobb ár-érték arányú, alacsonyabb költségmutatójú és visszásságok nélkül értékesített életbiztosításokat szeretne látni az MNB a magyar életbiztosítási piacon, ezért egy új, etikus 2.0 koncepción dolgozik, amelynek a bevezetését tervezi a biztosítási piacra – jelentette be Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a MABISZ konferenciáján. Néhány harmadik negyedéves piaci adatot is megelőlegezett a szektorstatisztikák jövő heti közzététele előtt.

Mi is kell a szektor eredményes működéséhez? – eköré a látszólag egyszerű, valójában nagyon sokrétű és bonyolult kérdés köré szervezte meg XIII. Nemzetközi Biztosítási Konferenciáját a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) – mondta köszöntőjében Molnos Dániel, a szervezet főtitkára.

Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója nyitóelőadásában elmondta: a háztartások bruttó pénzügyi vagyonán belül csökkent az elmúlt években a biztosítástechnikai és nyugdíjpénztári tartalékok aránya, a 2017-es 14,3%-ról mára 9,7%-ra. Bár idén ez a csökkenés megállt, nemzetközi összevetésben alacsony az arány, van hová fejlődni. A biztosítók befektetései körében a hazai kötvény a domináns, ami egészségesnek mondható, a hazai részvények aránya azonban elmarad az MNB elvárásaitól.

mnb1

2023-ban is nő a biztosítási piac díjbevétele, év végére 4,1%-os emelkedéssel 1500 milliárd forint körül lehet – mondta Szeniczey. A penetrációban viszont sajnos lemorzsolódás látható, nem hozott áttörést az idei év. A 2010-es évek közepén 2,5% körül alakult a szektor penetrációja (díjbevétel / GDP), az MNB 3%-os céljával ellentétben ez idén 2,29% lehet, még a visegrádi országok átlagához képest is van tér a bővülésre.

Az MNB tőkepuffer előírásai jól működnek és stabilizáló erőt jelentettek – mondta az ügyvezető igazgató, ismertetve: a biztosítók tőkefeltöltöttsége a tavaly év végi 172%-kal szemben a harmadik negyedév végén 199%-on állt. A biztosítók profitabilitása viszont romlott, az évesített tőkearányos megtérülés a harmadik negyedévben 3,5% körül alakult a tavalyi év egészének 9,5%-ával és az egy évvel korábbi 21,3%-kal szemben.

mnb2

Az első három negyedévben 14,5%-kal nőtt a nem-életbiztosítások díjbevétele (a részletes adatokat várhatóan a jövő héten teszi közzé az MNB – a szerk.), a kötelező biztosításoknál erősödött a kárinflációs nyomás, ugyanakkor 2,5% környékére csökkent a kárgyakoriság. 2016-hoz képest duplájára (207%-ra) emelkedett a kgfb átlagdíja. A lakásbiztosításoknál a piaci koncentrációt emelte ki Szeniczey Gergő, az 5 legnagyobb piaci szereplő részesedése enyhén, 87,1%-ra csökkent, amin tovább javíthat a jövő márciusi lakásbiztosítási kampány. 2023-ban a viharkárokkal együtt is alacsony maradt a kárhányad, maradt ugyanis a 30-40 százalék közötti sávban annak ellenére, hogy éves alapon 11,3 milliárd forinttal nőtt a lakossági vagyonbiztosítások kárkifizetése.

A 2024. márciusi lakásbiztosítási kampánytól a verseny élénkülését várja az MNB – húzta alá az ügyvezető igazgató, utalva arra, hogy egy új felmondási lehetőséget kapnak ebben a hónapban a lakásbiztosítással rendelkezők.

mnb3

A lakásbiztosítások penetrációja a 2013-as 68%-ról mára 73%-ra emelkedett, amiben az MNB által minősített, 12 biztosító által kínált fogyasztóbarát otthonbiztosításoknak (MFO) is szerepük van, ezek átlagdíja a nem MFO-termékek átlagdíjának a 89%-ára rúg, az egy szerződésre jutó átlagkáruk viszont 30%-kal magasabb, ami az MNB szerint a magasabb ár-érték arányra utal.

Néhány év után az MNB felülvizsgálja az etikus életbiztosítási koncepcióját, egy etikus 2.0 csomagot tervez bevezetni.

Az első etikus koncepció eredménye többek között, hogy javult az életbiztosítások megmaradási és panaszügyi tendenciája, a korábbi alig 6 éves átlagos élettartam 11 év közelébe emelkedett. A további szigorítás során

  • az értékesítési gyakorlatok visszásságaival is szeretne foglalkozni az MNB,
  • az átlag TKM 3 felett van (10 évre 3,88%, 20 évre 3,02%), ami EU-s összehasonlításban még mindig magas, nem mindig megfelelőek a termékszerkezetek sem,
  • el akarja tüntetni azokat a hibás termékeket is a piacról az MNB, amelyeknél még kedvező esetben is negatív a hozam

– fogalmazott Szeniczey Gergő.

Az MNB klímakockázati felmérése vegyes képes mutat, az ESG szempontokkal a biztosítók közel háromnegyede figyelembe veszi befektetési döntései során, de nem preferálja ezeket, és a társaságokjelentős része nem szentel kellő figyelmet a témának.

A MABISZ konferenciáján Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára beszélt a kormány jogszabályi változásokra vonatkozó elképzeléseiről és a folyamatban lévő változásokról:

Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde