2008 óta nem estek akkorát a tőzsdék, mint 2018-ban
Üzlet

Bemondta az elemző, milyen részvények lehetnek az EV-k hódításának nyertesei

Portfolio
Steven Glass, a Pella Funds elemzője szerint a tisztán elektromos autókat gyártó vállalatok helyett a befektetőknek inkább az EV-k körüli szélesebb ökoszisztémában érdemes gondolkodniuk, például lítiumgyártókban és energiatechnológiai vállalatokban - közölte a CNBC.

Az olyan elektromos járműveket gyártó cégek, mint a Tesla, a BYD és a BMW idén a befektetők érdeklődésének középpontjába kerültek. Steven Glass, az ausztráliai székhelyű Pella Funds ügyvezető igazgatója és befektetési elemzője azonban azt javasolja, hogy a befektetők vegyék fontolóra a szélesebb ökoszisztémát az EV-szektorba történő befektetéskor. Glass rámutatott, hogy bár számos tisztán EV-vállalat létezik, jelenleg csak néhány nyereséges és generál pozitív cash flowt. Példaként a Teslát említette.

A Tesla árfolyama az év eleje óta mintegy 90 százalékkal emelkedett. A vállalat idén számos befektető figyelmét felkeltette, és része az úgynevezett "Magnificent Seven", vagyis a Csodálatos Hetes részvénycsoportnak, amelybe az Alphabet, az Amazon, az Apple, a Meta, a Microsoft és az Nvidia is beletartozik. A FactSet adatai azonban azt mutatják, hogy a Tesla részvényeivel foglalkozó 49 elemző közül mindössze 21 ajánlja a Tesla részvényeit vételre, míg 21 tartást javasol, és 6-an javasolnak eladást. Az elemzői célárak átlaga 239,39 dollár, ami szinte megegyezik a mostani árfolyamszinttel.

tesla1208asd

Az elemzők vegyes megítélése ellenére Glass továbbra is optimista a Tesla kilátásaival kapcsolatban, de megjegyezte, hogy a növekedési ütem lelassult. Ennek egy részét a piaci növekedés lassulásának tulajdonítja; például az Egyesült Államokban az EV eladások tavaly októberig 69 százalékkal nőttek, de idén ugyanebben az időszakban csak 49 százalékkal.

Glass azt is megemlítette, hogy más autógyártók, mint a Ford, a General Motors és a Chrysler nem voltak sikeresek a megfizethető árú EV-k piacra dobásában. E tényezők fényében befektetési fókusza az ipari fémeket gyártó vállalatok felé tolódik, beleértve a lítiumot - az EV akkumulátorok alapvető összetevőjét - előállító vállalatokat is.

Az egyik ilyen vállalat a radarján az Albermarle, amely szerinte jelentősen profitálhat az EV-k felé való elmozdulásból, ami a lítium iránti kereslet növekedéséhez vezet. Ugyanakkor óva intett attól, hogy jelenleg az Albermarle-ba fektessenek a befektetők a lítiumpiac visszaesését követő jelenlegi értékeltség miatt. Várakozásai szerint a vállalat vonzóbb befektetéssé válik, amint a lítiumot igénylő katódgyártók feltöltik készleteiket.

Glass a Schneider Electric francia energiatechnológiai vállalatba történő befektetést is fontolgatja. Úgy véli, hogy az EV-k számának növekedésével szükség lesz a jobb elektromos hálózatokra, amiből profitálhat az e hálózatokhoz alkatrészeket gyártó Schneider Electric. Mostanáig a Schneider Electric részvényei az év eleje óta mintegy 34 százalékkal emelkedtek, és a FactSet adatai szerint az elemzők több mint 60 százaléka vételre ajánlja a részvényt.

su1208

Címlapkép forrása: Shutterstock

donald tusk beszéd szejm
Bika
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde