ukrajnai háború
Globál

Bemondta Putyin kedvenc amerikai szakértője: Ukrajna hamarosan megadja magát, Zelenszkijt fel fogják akasztani

Portfolio
Douglas McGregor nyugalmazott amerikai ezredes, a Pentagon korábbi tanácsadója kifejezetten gyakran szerepel az orosz médiában, és nem véletlenül: az internetes közösségi platformokon is kifejezetten aktív háborús veterán időről időre megállapítja, hogy Ukrajna már csak egy hajszálra van a totális összeomlástól. Legfrissebb, ma reggeli kommentárja kifejezetten erősre sikerült.

Douglas McGregor nyugalmazott amerikai ezredes neve rendszeresen fel-felbukkan az orosz médiában, talán kijelenthető, hogy ő vált az orosz sajtó egyik leggyakrabban idézett amerikai szakértőjévé.

Mindez nem véletlen: McGregor rendszeresen értekezik arról különféle platformokon – elsősorban X-oldalán -, hogy véleménye szerint Ukrajna már csak egy lépésre van a totális összeomlástól.

Ma reggel kifejezetten erős kommentárt tett közzé: Benito Mussolini olasz fasiszta diktátorhoz hasonlította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hozzátéve, hogy rá is hasonló sors vár, mint az olasz vezetőre.

Ukrajna a megadás határán van.
Eltörölték a 2024-es választásokat Ukrajnában.

Zelenszkij ugyanazon az úton jár, mint Mussolini.

Minél hamarabb lelép, annál jobb”

- állapítja meg drámai hangnemben McGregor, majd hozzáteszi: „a világ azon része kemény hely, meglepő lenne, ha el tudna menekülni.”

Nem világos, hogy az amerikai ezredes pontosan mire alapozza kijelentését. Az orosz erők két hónapja nagy erőkkel ostromolnak egy 30 ezres donbaszi várost, illetve tegnap elfoglaltak egy üres falut Bahmut mellett, de ezen kívül érdemi változás nem történt a frontvonalakban az elmúlt hetekben. Zelenszkij elnök belföldi támogatottsága pedig a háború során csak nagyon minimálisan csökkent: az ukrán lakosság elsöprő többsége még mindig az elnök mellett van.

A legtöbb nyugati szakértő álláspontja egyébként az, hogy bár a nyári ukrán ellentámadás nem hozta a várt eredményt, a konfliktus jó eséllyel hamarosan állóháborúvá fog átalakulni, Ukrajna nem fogja magát megadni, Oroszország nem fog tudni jelentős erőkkel támadni, az orosz hadsereg pedig nem lesz képes elfoglalni egész Ukrajnát.

Douglas McGregornak egyébként a mainstreamtől jelentősen eltérő véleménye ellenére komolyan vehető szakmai háttere van. Majdnem 30 évig szolgált az amerikai haderőben, ezredesként, két nagyobb háborút megjárva szerelt le. Egy harckocsizó alakulat parancsnokaként nevéhez kötődik az öbölháború egyik legnagyobb páncélos-ütközete, illetve fontos szerepet játszott a Jugoszlávia elleni NATO-bombázás kitervelésében is. Donald Trump elnöksége alatt az amerikai védelmi miniszter szenior tanácsadója volt, illetve egy ideig komolyan fontolgatta az előző amerikai elnök, hogy a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójának teszi meg. McGregor egy évig a West Point katonai akadémia vezetői testületében is benne volt.

Címlapkép forrása: Diego Herrera Carcedo/Anadolu via Getty Images

Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrán páncélos avgyijivka