tőzsde
Üzlet

Beszakadt az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Portfolio
Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően Európában visszafogott pluszban voltak a vezető részvényindexek, a német tőzsdén ma is csúcsdöntés volt. Amerikában kezdenek elbizonytalanodni a befektetők, miközben a rendkívül magas exportadatoknak köszönhetően beszakadt az olaj ára.

A nap végére elromlott a hangulat

A kereskedési nap végén mindhárom vezető amerikai részvényindex mínuszban zárt: a Dow 0,2 százalékos esése mellett az S&P 500 0,4 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,6 százalékkal került lejjebb.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A Nyomda gyárthat biometrikus útlevelet Ghánában

Az ANY Biztonsági Nyomda gyárthat biometrikus útlevelet ghánai állampolgároknak - erről írt alá megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ghánában a tárcavezető Facebook-oldalán közzétett bejegyzése szerint.

Tovább a cikkhez

Bizonytalanság az amerikai tőzsdéken

Bő egy órával a piaczárást megelőzően bizonytalan a hangulat az amerikai tőzsdékn, a Dow 0,1 százalékos emelkedése mellett a Nasdaq 0,1 százalékos mínuszban van, az S&P 500 pedig stagnál.

dow

Durván beszakadt az olajár

A rendkívül magas amerikai olajexport-adatoknak köszönhetően tovább esik ma is az olaj ára, már 3,7 százalékos mínuszban van a Brent jegyzése.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A Magyar Telekom vitte a prímet

Stagnált szerdán a BUX. A blue chipek azonban vegyes képet mutattak: amíg esett az OTP és a Mol, addig szárnyalt a Richter és a Magyar Telekom, utóbbi ráadásul több mint 3 százalékot emelkedett.

Tovább a cikkhez

Öt hónapja nem láthattunk ilyet az olajáraknál

A nyugati olajtermékek hordónkénti árai július eleje óta nem látott szintre estek ma, miután a legfrissebb adatok alapján kifejezetten magasan alakulnak az amerikai készletszintek, de azzal kapcsolatos kétségek is felmerültek, hogy az OPEC+ olajkartell képes lesz-e teljesíteni a tervezett termeléscsökkentést.

Tovább a cikkhez

Pluszban Amerika

A Nasdaq és az S&P 500 egyaránt 0,4, míg a Dow 0,3 százalékos pluszban van.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A befektetők is várják a Mikulást, pedig mostanában nem sok jót hozott

Egyesek alig várják a Mikulás megérkezését, míg mások (spoiler alert!) belebújnak a Télapó bőrébe a mai nap során. A tőzsdei befektetők minden bizonnyal az első táborba, vagy legfeljebb a metszetbe tartoznak. A december ugyanis a tőzsdei folklór szerint a Mikulás rali időszaka, amely kifejezetten erős szokott lenni a részvénypiacok szempontjából. Az elmúlt évtizedekben azonban egyre kevesebb ajándékot hozott a Mikulás a befektetőknek decemberben.

Tovább a cikkhez

Már nem versenyképes a Volkswagen - Durva megszorítások jönnek a német cégnél

A Volkswagen azt tervezi, hogy ötödével csökkenti az adminisztratív személyzet költségeit, közölte a vezetőség szerdán a munkatársakkal, hozzátéve, hogy ez nem elbocsátások, hanem részleges és korai nyugdíjazások révén történne, írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Tényleg elkezdett fájni a Fed kamatemelése? Kijött a friss munkaerőpiaci adat

A vártnál lassabban nőtt a magánszektorban foglalkoztatottak létszáma az Egyesült Államokban, a bővülés üteme mérséklődött - derül ki az ADP friss közléséből. A friss adat megerősíti a narratívát, hogy a Fed kamatemelései fékezik a gazdaságot.

Tovább a cikkhez

Új csúcson a német tőzsde

A német DAX index már 0,5 százalékos pluszban van szerda délután, a mostani 16600 pontos szintek egyben új történelmi csúcsot jelentenek.

dax16612

A Magyar Telekom a nap sztárja

A kereskedési idő felénél a Magyar Telekom vezeti az emelkedést, de jó formában van a Richter is. Az OTP és a Mol részvényei kisebb mínuszban vannak.

Tovább a cikkhez

Araszolnak felfelé a kontinens vezető tőzsdéi

A déli órákban a FTSE már 0,4, míg a CAC és a DAX egyaránt 0,3 százalékos pluszban vannak.

cac_1206

Elismerte a világ legnagyobb dohányipari vállalata: nincs hosszú távú jövője a hagyományos piacának

A British American Tobacco (BAT) 25 milliárd font, vagyis 11 ezermilliárd forint leírást hajt végre több amerikai cigarettamárkáján, és elismerte, hogy a hagyományos piacának nincs hosszú távú jövője, írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Öveket becsatolni – Most mehet igazán nagyot a Wizz Air!

Igencsak rázós éve van a Wizz Airnek: májusban még a szárnyaló papírról, októberben pedig már a romló fundamentumok miatt lefeleződött árfolyamról írtunk. Az elmúlt hetekben nagyot ralizott a papír, de néhány napja fontos szinten akadt el az emelkedés. Az igazi fordulat úgy tűnik most jöhet, megnéztük, hogy meddig emelkedhetnek a Wizz Air részvényei.

Tovább a cikkhez

Elárulták a profik, mire lehet számítani a tőzsdéken 2024-ben

A gyötrelmes tavalyi év után az idei részvénypiaci sztori a feltámadásról szólt az Egyesült Államokban, hiszen a mérséklődő infláció, a magas kamatokat a vártnál jobban elviselő gazdaság, és a mostanra eluralkodó narratíva a kamatemelési ciklus végéről meghozta a befektetők étvágyát a kockázatos eszközök iránt. Az idei kép tehát egyértelműen pozitív, viszont sokkal izgalmasabb, hogy mi várhat az amerikai részvénypiacra 2024-ben. Épp most van az az időszak, amikor a nagy Wall Street-i elemzőház közzéteszik a friss várakozásaikat, ezeket gyűjtöttük össze.

Tovább a cikkhez

Napokon belül megszűnik a láthatatlan erő, ami a tőzsdéket repítette

Nagyot mentek november eleje óta a világ részvénypiacai, jó hírekből volt bőven, de volt egy nagy vevő is a piacon, amelyiknek a hatása csak most péntekig tarthat ki.

Tovább a cikkhez

Visszafogott emelkedésben a vezető tőzsdék

A nyitást követően az angol FTSE 0,3, a német DAX 0,2, míg a francia CAC-index 0,1 százalékos pluszban van.

dax1206

Óvatos kezdés a magyar tőzsdén

A hazai blue chipek közül emelkedik a Richter és a Magyar Telekom is, stagnál a Mol, míg az OTP kisebb mínuszban van a nyitást követően.

Tovább a cikkhez

OTP-részvényeket hívott le és adott el Bencsik László

Az OTP arról tájékoztatta a befektetőket, hogy kedden a bank egyik vezérigazgató-helyettese, Bencsik László OTP részvényeket hívott le és adott el.

Tovább a cikkhez

Tovább szenved Európa legnagyobb gazdasága

A vártnál lényegesen gyengébben alakultak a német gyáripari megrendelések októberben, meglepetésre 3,7 százalékos csökkenést mutattak havi alapon. A Commerzbank értékelése szerint nem olyan rossz a kép, mint látszik, de gyakorlatilag tavasz óta alacsony szinten stagnálnak a megrendelések, ami előbb-utóbb a termelés visszafogásában is megjelenhet.

Tovább a cikkhez

Ugrik az arany

Az arany unciánkénti árfolyama szerda reggel 0,4 százalékos pluszban van, miután a hétfői 2136 dolláros történelmi csúcs elérése után kedd délután már a 2000 dolláros lélektani szint közelében is járt az unciánkénti jegyzés.

A mostani mozgás kifejezetten hasonlít a májusban látottakhoz, akkor is egy éjjeli felszúrást követően ért el új történelmi csúcsot a sárga nemesfém, majd egy nagyobb profitrealizálás után hamar ismét a 2000 dolláros szint alá esett az unciánkénti jegyzés.

arany1206

Új történelmi csúcson zárt kedden a német tőzsde

A német DAX index tegnap 16 533 ponton zárt, ami új történelmi zárócsúcsot jelent az index esetében. Az előző, 16 469 pontos történelmi záróértéket még július végén érte el a német benchmark.

A befektetők továbbra is meglehetősen optimisták: a Fed és az EKB jövő évi kamatvágásait árazzák.

dax1206

Kedvező hangulatban indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,1 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 0,2 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel emelkedés látszik, a Nikkei 1,67 százalékot emelkedett, a Hang Seng 0,99 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 2,01 százalékos pluszban van.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,34 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,38 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,4 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,15 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0,27 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,43 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma reggel a magyar gazdasági konjunktúra szempontjából jönnek lényeges adatok, a KSH az ipar és a kiskereskedelem októberi statisztikáját teszi közzé, emellett jön a turizmus friss adata is. Szintén a magyar gazdaság szempontjából lehet jelentősége a német gyáripari megrendelések alakulásának, míg az amerikai magánszektor foglalkoztatottságát jelző ADP indexnek inkább piaci kihatásai lehetnek, hiszen a munkaerőpiac alakulását a Fed is kiemelten követi.

2023 december 4-10. makronaptár
Magyar makrogazdaság
december 4. hétfő 8:30 MNB Biztosítók prudenciális adatai Q3
december 4. hétfő 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege okt.
december 4. hétfő 8:30 MNB Kamatstatisztika okt.
december 5. kedd 8:30 MNB Hitelintézetek prudenciális adatai Q3
december 5. kedd 8:30 MNB Pénzügyi vállalkozások prudenciális adatai Q3
december 5. kedd 8:30 MNB Vállalati hitelállomány alakulása Q3
december 5. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
december 6. szerda 8:30 KSH Ipar (első becslés) okt.
december 6. szerda 8:30 KSH Turisztikai szálláshelyek forgalma okt.
december 6. szerda 8:30 KSH Kiskereskedelem okt.
december 7. csütörtök 8:30 MNB Értékpapírstatisztika okt.
december 7. csütörtök 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok nov.
december 7. csütörtök 8:30 KSH A mezőgazdaság teljesítménye (első becslés) 2023
december 8. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) okt.
december 8. péntek 8:30 KSH Infláció nov.
december 8. péntek   S&P Hitelminősítés szept.
Nemzetközi makrogazdaság
december 4. hétfő 8:00 Németo. Külkereskedelem okt.
december 4. hétfő 16:00 USA Gyáripari megrendelések okt.
december 5. kedd 11:00 EU Ipari termelői árak nov.
december 6. szerda 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések okt.
december 6. szerda 11:00 EU Kiskereskedelem okt.
december 6. szerda 14:15 USA ADP munkaerőpiaci index nov.
december 7. csütörtök 4:00 Kína Külkereskedelem nov.
december 7. csütörtök 8:00 Németo. Ipar okt.
december 7. csütörtök 11:00 EU GDP Q3
december 8. péntek 0:50 Japán GDP Q3
december 8. péntek 14:30 USA Munkanélküliség nov.
december 8. péntek 16:00 USA Michigan fogyasztói bizalmi index dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 45,1 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 17,5 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 83,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 6,0 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 11,1 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 124,56 -0,2% 2,0% 6,1% 9,0% 6,4% 44,3%
S&P 500 4 567,18 -0,1% 0,3% 4,8% 19,0% 14,2% 69,2%
Nasdaq 15 877,71 0,2% -0,8% 5,2% 45,1% 34,7% 133,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 32 775,82 -1,4% -1,9% 2,6% 25,6% 17,8% 49,5%
Hang Seng 16 327,86 -1,9% -5,9% -7,6% -17,5% -16,3% -39,1%
CSI 300 3 394,26 -1,9% -3,5% -5,3% -12,3% -14,0% 4,4%
Európai részvényindexek              
DAX 16 533,11 0,8% 3,4% 8,8% 18,7% 14,4% 47,6%
CAC 7 386,99 0,7% 1,9% 4,8% 14,1% 10,3% 49,4%
FTSE 7 489,84 -0,3% 0,5% 1,0% 0,5% -1,0% 8,2%
FTSE MIB 30 082,88 0,6% 2,4% 4,9% 26,9% 22,5% 55,6%
IBEX 10 238,4 0,6% 2,3% 10,2% 24,4% 22,3% 13,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 58 432,29 -0,1% 2,2% 1,9% 33,4% 30,8% 43,7%
ATX 3 312,78 0,0% 1,4% 4,0% 6,0% 3,1% 9,8%
PX 1 399,27 0,1% 1,1% 1,3% 16,4% 16,3% 33,1%
WIG20 76 867,5 0,7% 2,5% 6,1% 33,8% 36,1% 28,7%
Magyar blue chipek              
OTP 14 645 -0,2% 3,2% 6,4% 44,9% 45,1% 23,6%
Mol 2 820 1,0% 0,9% -2,8% 8,4% 2,2% -10,3%
Richter 8 795 -1,7% 2,3% -0,6% 6,0% 3,5% 53,2%
Magyar Telekom 621 0,6% 2,8% 5,4% 83,2% 90,2% 37,4%
Nyersanyagok              
WTI 71,97 -1,0% -5,4% -11,5% -10,3% -6,3% 36,1%
Brent 77,26 -1,1% -5,4% -9,7% -9,0% -6,8% 23,7%
Arany 2 016,3 -0,5% -0,9% 1,0% 11,1% 13,4% 62,9%
Ezüst 24,03 -2,1% -3,9% 3,8% 1,2% 8,1% 65,7%
Devizák              
EURHUF 379,6750 0,0% 0,7% 0,2% -5,2% -7,7% 17,4%
USDHUF 351,3720 0,1% 2,3% -0,4% -6,4% -10,0% 23,2%
GBPHUF 442,8750 -0,1% 1,7% 1,2% -2,0% -7,8% 22,0%
EURUSD 1,0806 -0,1% -1,6% 0,7% 1,2% 2,6% -4,7%
USDJPY 147,1150 0,0% -0,5% -1,5% 10,4% 8,0% 30,0%
GBPUSD 1,2613 0,0% -0,6% 1,9% 4,9% 3,2% -1,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 44 075 5,0% 16,5% 26,9% 165,5% 159,8% 1 092,3%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,18 -2,2% -4,1% -8,7% 8,9% 15,9% 42,8%
10 éves német állampapírhozam 2,21 -4,8% -10,4% -15,1% -14,0% 16,9% 704,7%
10 éves magyar állampapírhozam 6,57 -1,5% -6,5% -8,1% -29,0% -21,4% 104,0%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde