Magyarországi európai uniós támogatások.
Uniós források

Brüsszel fű alatt engedélyt adott a magyar kormány támogatási programjaira

Szabó Dániel
Az Európai Bizottság zöld utat adott Magyarországnak a meglévő állami támogatási programok kiigazítására irányuló javaslataihoz, amelyek célja a gazdaság támogatása az orosz-ukrán háború okozta gazdasági zavarok orvoslására. Emellett Brüsszel rábólintott az Exim által folyósított vállalati energiaügyi ártámogatások folytatására is.

A magyar kormány 2023. november 22-én két állami támogatási program esetében is a Bizottság jóváhagyását kérte a meghosszabbításra: a magyar ernyőprogramra (SA.103089) és a földgáz- és villamosenergia-árak emelkedése miatti többletköltségek támogatására (SA.104385). Magyarország célja az indoklás szerint, hogy segítséget nyújtson az orosz-ukrán háború okozta gazdasági zavarok miatt likviditáshiánnyal küzdő vállalkozásoknak. A módosítások a szankciók és ellenintézkedések szélesebb körű hatásaira reagálnak – derül ki az Európai Bizottság versenyjogi igazgatóságának döntéséből.

Az Európai Bizottság engedélyezte a lépéseket, így a meglévő támogatási programok, amelyek eredetileg 2023. december 31-én zárultak volna, most 2024. június 30-ig tartanak majd.

Ráadásul megnövelt támogatási összegekkel folytatódhatnak a programok, így a vállalkozásonkénti maximális tételek is emelkednek. Januártól 250 000 euróról 280 000 euróra ugrika a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozásonként, 300 000 euróról 335 000 euróra a halászati és akvakultúra-ágazatban működő vállalkozásonként, valamint 2 millió euróról 2,25 millió euróra az egyéb ágazatokban működő vállalkozásonként fizethető állami támogatások legmagasabb összege.

Az esernyőprogram esetében így a költségvetési ráfordítás 2631,72 milliárd forintról 2921,92 milliárd forintra emelkedik.

A másik rendszer, az Exim program a magas energiaköltségekkel szembesülő vállalkozások támogatására. Ennél csak a határidőt terjesztette ki a Bizottság, így a maximális támogatási összeg alapesetben nem haladhatja meg kedvezményezettenként az elszámolható költségek 50%-át, és legfeljebb 4 millió eurót tehet ki.

Ezen túlmenően, az energiaigényes vállalkozások legfeljebb az elszámolható költségek 65%-áig kaphatnak támogatást, amelynek felső határa 50 millió euró.

Továbbá, az energiaár-növekedés által különösen érintett ágazatokban működő vállalkozások az elszámolható költségek maximum 80%-ának megfelelő támogatásra jogosultak, legfeljebb 150 millió eurós támogatási felső határig.

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
valdis dombrovskis