HIMARS rendszer ukrajnában
Globál

Csúcsfegyverekkel erősítenének Kína inváziója ellen – Hamarosan indul a kiképzés

Portfolio
Tajvan a tervek szerint katonákat küld az Egyesült Államokba, hogy részt vegyenek speciális kiképzéseken. Ezeken elsajátíthatják a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) működtetését, valamint az M1 Abrams harckocsik üzemeltetését – számolt be az Asia Times.

Egyre nagyobb a geopolitikai feszültség a vitatott hovatartozású Tajvan szigete körül. Peking egyre hangosabban követeli magának a szárazföldtől mindössze párszáz kilométerre keletre fekvő területet. A kvázi függetlenként működő – de a nemzetközi jog által el nem ismert – sziget kormánya viszont az Egyesült Államokban keresi a partnert a bekebelezés ellen. Washington és Peking miatt egyébként sem túl baráti épp a hangulat, a globális hegemón szerepköréért futó versenyfutás egyik legnagyobb összecsapása alakulhat ki a sziget hovatartozásának kérdése miatt.

Tajpej igyekszik megszerezni a legfontosabb csúcskategóriás fegyvereket a területének védelméhez, ehhez pedig Amerikától igyekeznek beszerezni minél több, és modernebb eszközt. Az egyik ilyen a nemrégiben Ukrajnában bizonyító HIMARS rendszer, amely súlyos károkat okozott az oroszoknak, ellenben még nem sikerült elismerten egyetlen rakétaindító-állomást sem megsemmisíteni. A másik az amerikaiak Abrams M1A2T harckocsija. Tajpej összesen 114 főt küld a tengerentúlra, hogy megkapják a szükséges kiképzést az eszközök kezeléséhez.

A bejelentésre még november végén került sor, hiszen Tajvan már jövőre megkaphatja a 11 HIMARS rendszert, illetve a 38 Abrams páncélost, amelyek a megállapodások első szállítását jelentik.

Az első tajvani kontingens várhatóan januárban utazik az Egyesült Államokba. Az alacsonynak tűnő létszám nem véletlen, a jövőben a 114 fő kiképzőként fog tevékenykedni Tajvanban, hogy szélesebb körben is ismertessék a szükséges tudást.

Összesen 29 HIMARS és 108 Abrams M1A2T harckocsi szállítására kötöttek szerződést a felek, ezek 2026-ig érkezhetnek meg a szigetre.

A címlapkép illusztásió, egy Ukrajnában szolgáló HIMARS látható rajta. Címlapkép forrása: Serhii Mykhalchuk/Global Images Ukraine via Getty Images

Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ukrán páncélos avgyijivka