Döntött a Szejm: új korszak következik Lengyelországban, visszatér Donald Tusk az ország élére

Portfolio
A lengyel parlament megszavazta, hogy Donald Tusk legyen a miniszterelnök, véget vetve ezzel a nyolc évig tartó nacionalista kormányzásnak – írja a Reuters.

A lengyel parlament Donald Tuskot választotta az ország új miniszterelnökévé.

Ez a döntés a nacionalista kormányzás nyolcéves időszakának végét jelenti, és megnyitja az utat az Európai Unióval való jobb kapcsolatok előtt. Lengyelország vitába keveredett Brüsszellel a demokratikus normákról, aminek következtében több tízmilliárd eurónyi európai uniós forrást fagyasztottak be. Tusk, aki korábban az Európai Tanács elnöki tisztét is betöltötte, ígéretet tett a kapcsolatok helyreállítására és a pénzeszközök felszabadítására.

A szavazáson 248 képviselő támogatta Tusk miniszterelnöki kinevezését, míg 201 képviselő ellenezte azt.

Mateusz Morawiecki, a nacionalista Jog és Igazságosság (PiS) párt volt miniszterelnöke korábban elvesztette a bizalmi szavazást. A kritikusok azzal vádolták a PiS-t, hogy aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét, propagandacélokra használja az állami tulajdonú médiát, és előítéleteket szít a kisebbségekkel, például a bevándorlókkal és az LMBT közösséggel szemben. A PiS azonban azt állítja, hogy hivatali ideje alatt megvédte Lengyelország szuverenitását és hagyományait a külföldi beavatkozástól.

Tusk kedden tart beszédet a parlamentben, amelyben ismerteti kormánya terveit.

Címlapkép forrása: Omar Marques/Getty Images

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF