airbnb szoba nappali
Ingatlan

Döntött az unió: jön az Airbnb és a Booking szigorúbb szabályozása

Portfolio
Az Európai Parlament és a Tanács megállapodott a rövid távú lakáskiadás szabályozásáról, amely érinti az Airbnb, Booking és Expedia platformokat - írja az EP közleménye alapján a Telex.

Az Európai Parlament és a Tanács közös megegyezést kötött a rövid távú lakáskiadás szabályozásának módjáról, ami az Airbnb, a Booking és az Expedia platformjait is érinti. A megállapodás értelmében azon országokban, ahol ez kötelező, az interneten keresztül ingyenesen vagy arányos díj ellenében lehet regisztrálni a rövid távra kiadott ingatlanokat. A regisztrációs folyamat befejezése után a tulajdonosok egy regisztrációs számot kapnak, amely lehetővé teszi számukra az ingatlan kiadását. Ezáltal a hatóságok képesek lesznek nyomon követni és ellenőrizni az adatokat.

Az online platformoknak garantálniuk kell, hogy a felhasználók képesek legyenek azonosítani az ingatlant weboldalukon a regisztrációs szám alapján. A platformoknak továbbá biztosítaniuk kell, hogy a nyújtott információk hitelesek legyenek; ezt "észszerű", véletlenszerű ellenőrzésekkel kell elérniük. A szabálytalanságok esetén felfüggeszthetik a regisztrációs számot, eltávolíthatják az illegális hirdetéseket a weboldalakról és büntetéseket róhatnak ki azokra a platformokra vagy tulajdonosokra, akik megsértik a szabályozást.

A tagállamok egy egységes felületet hoznak létre, amelyre a nagyobb platformoknak havonta adatokat kell küldeniük a lakáskiadók tevékenységéről (a kisebb platformok mentesülnek e kötelezettség alól).

Kim Van Sparrentak, a javaslat parlamenti felelőse szerint a városok jelentős mértékben küzdenek az illegálisan nyaralási célra kiadott ingatlanokkal, ami "Európa-szerte nyomást gyakorol a városi életminőségre és megfizethetőségre".

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
36.01–91.55 m243–114.79 M Ft
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Elite Park 2-3
28.74–109.44 m242.74–149.89 M Ft
Metrodom Green
31–128 m253–253 M Ft
VABA Apartments
29–74 m238.85–94.2 M Ft
Waterfront City III. ütem
28–85 m252.6–169.9 M Ft

Az eddigi tapasztalatok szerint a lakáskiadási platformok nem voltak hajlandók megosztani az adatokat, ami megnehezítette a helyi szabályozás betartását. Ez a jogszabály azonban véget vet ennek és több felügyeleti jogot biztosít a városok számára.

Az ilyen típusú intézményközi megállapodások után mind az EP-nek, mind a Tanácsnak hivatalosan el kell fogadnia a kialkudott szöveget, bár ez általában csak formalitás. A jogalkotóknak viszont sietniük kell, mert jövő júniusban újraválasztják az EP-t, amivel egy nagyobb intézményi átalakulás indul az EU-ban, így elhúzódhat vagy akár kútba is eshet az olyan javaslatok elfogadása, amelyekkel a voksolásig nem végeznek.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Új lakás