elektromos autó akkumulátor
Gazdaság

E-autók és akkumulátorok: Kína megkerülhetetlen szereplő lett

Az akkumulátorgyártás fő hajtóerejét jelenleg az elektromos autók piacának rendkívüli növekedése jelenti. Kína mind az akkumulátorgyártás, mind az akkumulátorok ellátási lánca terén hegemón szerepet tölt be, illetve az ázsiai ország értékesíti a legtöbb elektromos autót is. A kínai BYD a Teslát is megelőzi a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó vállalatai sorában.

Az elektromosautó-akkumulátorok globális piaca a 2019. évi 17 milliárd dollárról 2028-ra 95 milliárdra nőhet. Annak ellenére, hogy Európa és az Egyesült Államok erőfeszítéseket tesznek a saját akkumulátorgyártás növelésére, a piacot ázsiai termelők uralják, ezen belül is Kínáé a meghatározó szerep.

Jelenleg a kínai vállalatok adják a globális termelés 56%-át, majd Dél-Korea (26%) és Japán (10%) következik a sorban.

2022-ben a vezető akkumulátorgyártó cég a Debrecenben is óriásgyárat építő kínai CATL (Contemporary Amperex Technology Co., Limited), amely egymaga a világtermelés egyharmadát tudhatja magáénak, és a legnagyobb autógyáraknak (Tesla, Peugeot, Hyundai, Honda, BMW, Toyota, Volkswagen és Volvo) szállít lítiumion-akkumulátorokat.

akkufoto_1
1. ábra: Az elektromos gépjárművek akkumulátorainak legnagyobb gyártói a világban, 2022-ben. Forrás: visualcapitalist.com

Kínai hegemónia az ellátási láncok terén

Az eddigi általános tapasztalat szerint az akkumulátorok ára a tisztán elektromos autók árának 30-40%-át teszi ki, ezért fordul egyre nagyobb figyelem a gyártáshoz szükséges kritikus nyersanyagok és fémek ellátásbiztonságára, valamint versenyképes áron való beszerezhetőségére.

Kína teljes mértékben uralja az akkumulátor- és nyersanyagellátási láncokat.

Az ország a világ lítiumion-akkumulátorainak több mint háromnegyedét állítja elő, és a katódgyártás termelési kapacitásának 70, míg az anód esetében 85%-át adja. A lítium-, kobalt- és grafitfeldolgozás, valamint -finomítás több mint fele Kínában zajlik.

Európa a világ elektromosautó-összeszerelésének több mint egynegyedét mondhatja magáénak, de erősen kiszolgáltatott a szükséges nyersanyagok ellátási láncában. Az USA jelenléte még kisebb a globális piacon, csak 10%-kal részesedik az elektromosautók gyártásából és 7%-kal az akkumulátorellátási láncból. Dél-Korea és Japán jelentős nyersanyag-feldolgozási kapacitással rendelkezik, különösen a katód és anód anyagainak termelésében.

Az európai és amerikai kormányok komoly kezdeményezéseket tesznek a hazai akkumulátor-ellátási lánc fejlesztésére, de a kínai hegemónia ezen a területen valószínűleg 2030-ig fennmarad.

Egy 2025-re szóló előrejelzés szerint Kína lítiumion-akkumulátorgyártó kapacitása 65,2%-ra mérséklődik, mert az európai országok várhatóan jelentős mértékben bővítik termelési kapacitásaikat. Németország a világon a második legnagyobb lítiumion-akkumulátor előállítóvá válhat (11,3%), utána az Egyesült Államok (6,3%) következhet. Magyarország a negyedik helyre csúszhat vissza Lengyelország mögött.

Az elektromos autók eladásának gyors növekedése a világjárvány alatt próbára tette az akkumulátorok ellátási láncainak rugalmas ellenállóképességét, és ezeket a problémákat tovább fokozta Oroszország agresszív háborúja Ukrajna ellen, amely hatással volt a nyersanyagok árának emelkedésére. 2022 májusban a lítiumárak az előző évhez képest több mint hétszeresére emelkedtek. Az ellátási gondokat az is növelte, hogy Oroszország adja a világ nagytisztaságú nikkeltermelésének 20%-át. A lítium iránti globális kereslet csúcsokat ért el az utóbbi időben, és a kitermelés nem tud lépést tartani a kereslet látványos növekedésével. 2021-ben a lítiumpiac mintegy 5,5 milliárd dollárt tett ki, ez 2026-ra várhatóan megkétszereződik.

2. ábra: A globális lítiumion-akkumulátorgyártási kapacitás megoszlása 2021-ben és előrejelzés 2025-re (GWh, %). Forrás: Statista.com

Rendkívüli növekedés az e-járművek piacán

Jelenleg az akkumulátorgyártás fő hajtóereje az elektromos járművek piacának rendkívüli növekedése.

Az elemzések általában a tisztán elektromos (BEV) és az ún. plug-in-hibrid (PHEV) gépkocsi-eladások statisztikáit veszik figyelembe. Ugyanakkor jelezni érdemes, hogy az egyszerű (kívülről nem tölthető) hibrid autók piaca is növekszik.

akkufoto-4000
3. ábra: Az elektromos autók eladásai 2016-2028 (millió darab). Forrás: Statista.com

Az elektromos járművek piacának bevétele 561 milliárd dollár lehet 2023-ban. A bevételek várhatóan 2023 és 2028 között éves szinten 10,7%-kal növekednek, és elektromos járművekből 2028-ban az előrejelzések szerint évi 17 millió darabot értékesítenek majd.

Az elemzői várakozások azt mutatják, hogy az akkumulátorral működő járművek eladásai átveszik a vezetést az autópiacon. Az elektromos járművek piacának növekedése a Covid-19 világjárvány és az ellátási lánc ebből eredő szűk keresztmetszetei ellenére jelentős volt. Az elemzés rámutat arra, hogy a közelmúltbeli kihívások és az emelkedő nyersanyagárak következtében emelkedő termelési költségek ellenére az elektromos járművek értékesítése továbbra is gyors ütemben növekszik. Ha ez így folytatódik, akkor várhatóan felülmúlják a hagyományos meghajtású (azaz belső égésű motorral felszerelt) járművek értékesítését. 2020-hoz képest az új elektromos járművek értékesítése 2021-ben több mint kétszeresére (108%-os növekedés) nőtt. Ezzel az elektromos járművek értékesítése 2021-ben 5%-a volt a globális személygépkocsi-eladásoknak.

Kínai fölény az e-járművek eladásánál is

Kína kényelmesen vezette a globális értékesítési listákat 2021-ben, több elektromos járművet adott el, mint a világ többi része együttvéve, és majdnem ötször többet, mint Németország, amely a második helyen állt.

A kínai piac exponenciális növekedéséért felelős tényezők közé tartozik, de nem kizárólagosan, a kínai kormány elektromosjármű-gyártásnak nyújtott jelentős támogatása, a mini elektromos járművek növekvő választéka és a piacra kerülő, egyre jobban megfizethetőbb márkák kínálata.

A Canalys legfrissebb kutatása szerint az elektromos járművek (EV) értékesítése világszerte 49%-kal, 6,2 millió darabra nőtt 2023 első felében. Az elektromos járművek a könnyűgépjárművek globális piacának 16%-át tették ki 2023 első felében, ami jelentős, 12%-os növekedést jelent 2021 első feléhez képest. Az elemzés szerint Kína a globális EV piacból 55%-kal részesedett 2023 első felében összesen 3,4 millió darabbal, így 2021-hez képest megduplázta az eladásokat.

Európa a második legnagyobb EV-piac, 24%-os részesedéssel és 1,5 millió leszállított autóval. Európában az elektromos járművek elterjedése lenyűgöző növekedést mutatott, éves szinten 34%-os bővüléssel, ami jelentős ugrás 2022-höz képest. Európában nagy a kereslet az elektromos járművek iránt, az ellátási lánc problémáinak enyhítése és a gyorsuló szállítások fellendítették a növekedést.

Összehasonlításképpen, az Egyesült Államok még mindig le van maradva a globális EV eladások terén, mindössze 13%-os piaci részesedéssel, de a növekedés pozitív jeleit mutatja, összesen 815 ezer darab eladási számmal.

A kínai BYD lehagyta a Teslát

Az autómárkák közül a kínai BYD (Build Your Dreams) közel 1,2 milliós eladásával megelőzte a korábban listavezető Teslát, és nagyjából kétszer annyi elektromos gépkocsit sikerült értékesítenie, mint a nagy német autómárkáknak együttvéve.

Emellett más kínai márkák is erősítettek a piacon, mint a GAC Aion, a SGMW és a Li Auto, elsősorban a bővülő hazai keresletnek köszönhetően.

4. ábra: A világ legnagyobb elektromosautó-gyártó vállalatainak becsült eladásai 2023 első félévében (darab, tisztán elektromos és plug-in hibrid elektromos autók). Forrás: Statista.com

Jelenleg az elektromosautó-piac fűti az akkumulátorgyártást, de látszódik egy új piac, az akkumulátoros energiatárolási rendszerek fejlesztése, amelyek egyre fontosabb szerepet játszanak a zöld energiaellátás és a villamosenergia-igények zökkenőmentes kielégítésében.

EZ ITT AZ ON THE OTHER HAND, A PORTFOLIO VÉLEMÉNY ROVATA.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a címre. A Portfolio Vélemény rovata az On The Other Hand. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Címlapkép forrása: Getty Images

otp bankfiók belső és külső képek, logó
agrárium mezőgazdaság talaj agrár
valdis dombrovskis
Toyota gyártás
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajfinomító százhalombatta