Európai Unió zaszlo
Bank

EBB: szűkül a régiónkban a hitelkínálat, de bővülni szeretnének a bankok

Portfolio
Az Európai Beruházási Bank (EBB) friss közép-, kelet - és délkelet-európai banki hitelezési felmérése szerint a hitelkínálat szűkül, miközben a bankok a jövedelmezőségi aggályok közepette is az expanziót tűzték ki célul - közölte a nemzetközi intézmény.

Az EBB 2023 második félévére vonatkozó közép-, kelet- és délkelet-európai (KKDK) banki hitelezési felmérése a hitelkínálat folyamatos szűkülésére mutatott rá a régióban. A hitelkínálat várhatóan szinte minden országban (Albánia kivételével) gyenge vagy semleges marad.

Ugyanakkor az elmúlt évek nagy kínálat-keresleti különbsége (amelyet rugalmas kereslet, de szűkülő kínálat jellemzett) várhatóan csökkenni fog.A bankok ügyfelei részéről felmerült hitelkereslet továbbra is rugalmas, és várhatóan enyhén javulni fog.

Az állóeszköz-beruházások és a kiskereskedelem, különösen a lakáspiac negatív hozzájárulása figyelhető meg, de a következő időszakban az állóeszköz-beruházások újraindulása várható. A korábbi negatív várakozásokkal ellentétben a hitelminőség javult az elmúlt hat hónapban. Ugyanakkor, a gyengébb gazdasági kilátások és a magasabb kamatlábak miatt a bankok ismét a nemteljesítő hitelek növekedésére számítanak a következő hat hónapban.

Ennek ellenére egyre több bank fejezi ki azon szándékát, hogy szelektíven bővítse tevékenységét a régióban (50%, az előző kör 45%-ához képest, illetve az azt megelőző kör 30%-ához képest) vagy fenntartsa működési szintjét.

A legtöbb regionális leányvállalat jövedelmezősége nagyobb a teljes csoporténál az eszközarányos megtérülés és a tőkearányos megtérülés tekintetében, különösen a Cseh Köztársaságban, Koszovóban3 és Észak-Macedóniában.

A jövedelmezőségről alkotott nézetük ugyanakkor jelentősen romlott az előző felmérés óta, ugyanis a bankok több mint 50%-a mára a teljes csoport működéséhez képest alacsonyabb jövedelmezőséget jelez különböző országokban (Albánia, Horvátország, Magyarország, Lengyelország és Románia).

Kyriacos Kakouris, az EBB alelnöke úgy fogalmazott a felmérés eredményei azt mutatják, hogy az ukrajnai háború, az infláció, a magasabb kamatlábak és a gazdasági lassulás miatt 2022-ben megkezdett hitelkínálati szűkülés még mindig tart. Minden üzleti szegmenst érintettek a szűkülő kínálati feltételek, különösen a kis- és középvállalkozásokat. Itt jut szerephez az EBB Globál, amely továbbra is kedvező finanszírozást biztosít pénzügyi közvetítőin keresztül a régió kisvállalkozásai számára, hogy segítsen nekik megbirkózni pénzügyi korlátaikkal, dekarbonizálni, növekedni és új munkahelyeket teremteni.

Debora Revoltella, az EBB vezető közgazdásza megjegyezte: a felmérés létfontosságú eszköz a bankszektor trendjei, valamint a hitelezési standardokat és feltételeket befolyásoló tényezők nyomon követésére a közép-, kelet- és délkelet-európai régióban. Lehetővé teszi számukra, hogy megértsék a bankok előtt álló kihívásokat, és értékes betekintést nyújt a vállalatok és a háztartások finanszírozási igényeibe. Az eredmények elősegítik a tájékozott döntéshozatalt és szakpolitika alakítását.

Bővebb információk és országspecifikus adatok itt találhatók.

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Nagy Márton 2023 Hitelezés