Már lerabolták a boltokat az emberek - Pusztító időjárás jön Floridában
Gazdaság

Elárulta a kormány, miért szűnik meg az Országos Meteorológiai Szolgálat

Portfolio
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) átalakulásával és az új HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. létrehozásával Magyarország hatékonyabb és korszerűbb meteorológiai előrejelző szolgáltatásokra számíthat a zöld átállás támogatásában. Az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Czepek Gábor, szerint a szervezet megújulása kulcsfontosságú a környezetkímélő energiaforrásokra való áttérés, az energiahatékonyság és az agrárium területén – derül ki a tárca közleményéből.

A kormány egy friss döntése értelmében idén év végén megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat, majd a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át a feladatait 2024. január 1-jétől. A változások kiterjednek a meteorológiai tevékenységet végző szervezetek működésére és a nemzetközi meteorológiai feladatok ellátására is. A HungaroMet a tervek szerint jobb adatminőséget biztosít majd, ahhoz az időjárási szolgáltatást biztosító vállalatoktól pénzt szedhet be, de mindenki más ingyen használhatja majd azokat.

A HungaroMet a tervek szerint vállalati struktúrában, uniós források hatékony felhasználásával, saját foglalkoztatotti állománnyal és eszközökkel működik majd. Így az OMSZ dolgozói mostantól nem közalkalmazottak, hanem egyszerű foglalkoztatottak lesznek.

„A jelenlegi időszak egyik legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása és ezzel összefüggésben a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése. A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, ezért a kormány energiapolitikájának középpontjában a környezetkímélő energiaforrások és annak tárolása áll, amely erősíti Magyarország energiaszuverenitását. A zöldenergia hatékony felhasználásához elengedhetetlen az időjárási és éghajlati viszonyok minél pontosabb ismerete” – indokolta most Czepek Gábor az EM közleménye szerint a változtatások szükségességét.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány zöldenergiára összpontosít, és a meteorológiai szolgáltatások pontosítása nélkülözhetetlen az időjárásfüggő megújuló energiák hatékony hasznosításához. A HungaroMet az új fókusz mellett speciális előrejelzésekkel segíti majd a termelés-menetrendezést, növelve az energiahatékonyságot és az energiabiztonságot.

A szervezet február végéig készíti el vállalati stratégiáját, miközben január elejétől környezetvédelmi feladatokkal, uniós projektekkel, és a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer üzemeltetésével bővíti tevékenységét. Július elsejétől pedig egységes szakmai irányítást kap a levegőtisztaság-védelem terén.

Címlapkép forrása: Shutterstock

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajfinomító százhalombatta