Orban Viktor Volodimir Zelenszkij talalkozo Argentina
Gazdaság

Elárulta Zelenszkij, miről beszélgetett Orbán Viktorral

Portfolio
Nagyon őszinte, illetve szókimondó beszélgetésem volt Orbán Viktor magyar kormányfővel az új agrentin elnök beiktatási ünnepsége keretében – ezt a két szót használta a Telegramon és az X-en közzétett videóiban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tárgyalások jellemzéseként. Előbbi videóban azt is jelezte: továbbra is arra számít, hogy az uniós tagállamok a csütörtök-pénteki EU-csúcson pozitív jelzést adnak majd az ukrajnai csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Ez azért lényeges, mert ez csak egyhangú jóváhagyással, tehát a belengetett magyar vétó félretételével lenne lehetséges. Az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi csomagról is pozitív döntésre számít Zelenszkij az Európai Bizottság elnökével folytatott friss egyeztetése nyomán, ami akkor is lehetséges, ha ezen a téren kitartana a magyar vétó, mert azt meg lehetne kerülni.

Arról, hogy legalább egy 20 másodperces, intenzív gesztusokkal teli egyeztetés zajlott a magyar és az ukrán vezető között az argentin elnök beiktatási ünnepsége apropóján, tegnap este már beszámoltunk nemzetközi hírügynökségi tudósítások, egy hivatalos argentin Youtube-csatorna közvetítése, illetve az ukrán elnöki hivatal fotói alapján. Vasárnap este Orbán Viktor Facebook-történetei között is felbukkant egy rövid videó az intenzív beszélgetésről, de ez már nem elérhető. Ezek, illetve az ukrán elnöki hivatal fotói arra utalnak, hogy nemcsak a padok között volt egy intenzív beszélgetés a két vezető között, hanem a fal mellett is, tehát legalább két beszélgetésre is sor kerülhetett.

Ezután vasárnap éjjel, illetve hétfő hajnalban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felől is megérkezett a kommunikáció, hogy mi történt kettejük között. Két videót is posztolt az argentin nagykövetség épületéből, az egyiket a Telegramon, a másikat az X-en (korábbi Twitter).

A Telegramon közzétett videóban többek között ezt mondta a Reuters tudósítása szerint:

A lehető legőszintébb volt - és nyilvánvalóan az európai ügyeinkről szólt.

A tudósítás beidézi Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét is, aki e-mailben megerősítette a találkozót, de a válaszban nem tért ki arra, hogy a magyar kormányfő továbbra is ellenzi-e Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz. "Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban Orbán Viktor jelezte, hogy az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről" - írta Havasi az e-mailben.

Ezután nagyon érdekes, amit Zelenszkij üzent a videóban:

Arra számítunk, hogy pozitív döntés születik az 50 milliárd euró odaítéléséről és a tárgyalások megkezdéséről Ukrajna uniós csatlakozásáról.

Utóbbi azért fontos, mert ez csak az összes tagállam egyhangú támogatása esetén történhet meg, azaz a belengetett magyar vétó félretételével. Előbbi úgy is megtörténhet, ha Magyarország ellenzi a 4 évre szánt 50 milliárd eurós uniós segélycsomagot Ukrajnának, mert múlt hét végi brüsszeli hírek szerint 26 tagállam is képes lenne megoldani a csomag összerakását kormányközi alapon, tehát a magyar vétó ezt a folyamatot nem tudná blokkolni, legfeljebb csak bonyolultabbá tenné a finanszírozást.

Zelenszkij vasárnap telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel is, és utóbbi beszélgetésre utalva azt is mondta a videóban:

Európának határozottan meg kell védenie értékeit és egységét. Tudom, hogy ebben a kérdésben számíthatunk az elnök asszony támogatására.

Az X-en közzétett videóban Zelenszkij felsorolta, hogy az argentin elnök beiktatási ünnepsége keretében mely tagállamok vezetőivel, illetve szervezetekkel találkozott, és ezek sorában említette meg azt, hogy Orbán Viktor kormányfővel is volt megbeszélése.

Itt a fordítás szerint úgy fogalmazott:

Nagyon szókimondó megbeszélés volt, amely az európai ügyeinkről szólt.

Azt is jelezte, hogy hétfőn és kedden az Egyesült Államokban lesz, találkozik Joe Biden amerikai elnökkel és a Kongresszus több tagjával.

A magyar-ukrán viszony kapcsán a minap két fontos ukrán törvény módosítása is megtörtént, ami akár alapot is adhat a csatlakozási tárgyalások megkezdésével kapcsolatban belengetett magyar vétó félretételére:

Címlapkép forrása: ukrán elnöki hivatal

ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
autópálya lezárás
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ford