eb európai bizottság európai unió eu
Uniós források

Eldőlt: Brüsszel 1 milliárd eurónyi uniós forrás utalását engedélyezi Magyarországnak

Szabó Dániel
Csütörtök délelőtt az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország módosított és a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási és ellenállóképességi eszközét, amely változtatásokat a kormány augusztusban kezdeményezte – tudta meg a Portfolio. Ezt röviddel dél után az Európai Bizottság közleménye meg is erősítette. A mai döntés nyomán közel 1 milliárd euró uniós előlegfizetés indulhat meg Magyarország számára a program fejlesztéseire. A 4,6 milliárd eurós fejezet fennmaradó része esetében viszont még szükség lesz az RRF szupermérföldköveinek teljesítése, és a kohéziós források felszabadítása is várat még magára.

A Portfolio-t brüsszeli tisztviselők arról tájékoztatták, hogy az Európai Bizottság technikai egyeztetésén csütörtökön, nem sokkal 11 óra előtt jóváhagyta a Magyarország által benyújtott módosítást a helyreállítási és ellenállóképességi eszköznél, amelyben 3,9 milliárd eurónyi hitelrészt és 0,7 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást igényelt a kormány.

A döntés értelmében közel 1 milliárd eurónyi előleget utalhat a Bizottság, melynek első részlete a jövő év elején érkezhet meg.

Így már azelőtt érkezhet utalás, hogy Magyarország teljesítené a helyreállítási program első utófinanszírozásához meghatározott 27 szupermérföldkövet, amelyek az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatási részt is blokkolják. A hitelrész meghatározásáról szóló jogi szöveg ugyanis úgy fogalmaz, hogy azon helyreállítási és rezilienciaépítési tervhez, amely RePowerEU-fejezetet tartalmaz, előfinanszírozás iránti kérelmet lehet csatolni.

A Bizottság ennek értelmében dönthet összesen legfeljebb 10+10 százalékának megfelelő összegű előlegfizetés engedélyezéséről, amelyet két részletben folyósíthat.

A döntésről szóló hivatalos bejelentést délben tartja majd az Európai Bizottság, ekkor ismertetik a kifizetés részleteit is.

A most szóban forgó közel 1 milliárd eurós előleg kifizetés azt követően indulhat meg, hogy az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják a Bizottság javaslatát. A Tanácsban az ülést december 8-9-én tartják, tehát innentől számítva nagyjából 60 napon belül várhatók a RePowerEU-hoz kapcsolódó transzferek.

A Portfolio értesülései szerint az első 10 százalékos, 460 millió eurós részlet már februárban megérkezhet, míg a második előlegutalás 2024 decemberben várható.

A hitelből finanszírozott pillér további 80%-nyi részét, illetve a helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási keretét azonban csak azt követően kezdi kifizetni az Európai Bizottság, hogy a kormány megfelel a 27 féle szupermérföldkő, illetve további 27 normál mérföldkő teljesítésének. Bár történtek előrelépések, egyelőre még távol van az ország attól, hogy itt megszülessen a feloldásról szóló döntés.

Mire jönnek a pénzek?

A RePowerEU fejezet lehívásáról szóló módosításban a korábbi, nyáron ismert 14 helyett – néhány lecserélésével – végül 15 beruházás tervét adta le a kormány Brüsszelnek az átváltva 1450 milliárd forintos hitelkérelemben. Így a magyar állami önrésszel együtt végül több mint 2300 milliárd forintos beruházási programot tesz majd ki a következő években.

A forrásokat zöld- és az orosz fosszilis hordozóktól való energiafüggetlenedést segítő programokra lehet lehívni majd. A kormány által ismertetett tervek szerint intézkedéseket tesznek többek között az energiaközösségek kibővítésére, az energiatárolás elterjedésére és a biogáz, biometán szélesebb körű hasznosítására. A szabályozási eszközök mellett fejlesztési támogatás is élénkítheti a földhő és a hidrogén hazai alkalmazását.

A beruházások közül a legnagyobb forrásmennyiség a villamos energia hálózat korszerűsítésére jut. A megújulók biztonságos rendszerbe kapcsolását hagyományos és intelligens hálózatfejlesztések szolgálják kapacitásbővítéssel, a működési megbízhatóság javításával. Ötven új meteorológiai állomás telepítésével készülhetnek pontosabb időjárás előrejelzések a naperőművi termelés eredményesebb becsléséhez.

A RePowerEU-program emellett lehetőséget teremthet a hazai ipari parkok számára, hogy az energiafelhasználásuk zöldítésével nagyobb mértékben képesek legyenek az önellátásra.

A legtöbb uniós forrást még várhatjuk

A 22 milliárd eurónyi, a horizontális feljogosító feltételek miatt felfüggesztett kohéziós források kapcsán Magyarországnak két sarkalatos kérdést kell megválaszolnia a Bizottság felé az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban. Ezek rendezése nélkül minden fejlesztési támogatás utalását blokkolja a Bizottság. A döntő kérdés most az, hogy Magyarország mikor nyújtja be a válaszokat ezekre a kérdésekre, mert onnantól a Bizottságnak egy rövid, körülbelül 10 napos időkerete marad azok értékelésére és jóváhagyására.

Úgy tudjuk, hogy itt közel a megállapodás, ami 13 milliárd eurónyi kohéziós pénzt szabadíthatna fel.

De csak elméletileg szabadulhatna fel mintegy 13 milliárd eurónyi támogatás: mivel tematikus, szakpolitikai döntéseket is teljesítenie kell a kormánynak, amelyekből többnek nem tett még eleget, csak körülbelül 5,5 milliárd euró szabadul fel az operatív programokon belül.

A Tanács által tavaly decemberben felfüggesztett 6,3 milliárd eurónyi kohéziós forrást illetően a kondicionalitási eljárás még folyamatban van. Körülbelül öt, a magyar kormány által vállalt, feltétel továbbra is teljesítetlen. A Bizottság közelgő értékelése, amely december 15-ig készül el, várhatóan nem javasolja majd a 6,3 milliárd euró semennyi részének felszabadítását a Tanács felé.

Címlapkép forrása: Getty Images

ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
autópálya lezárás
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
valdis dombrovskis