lyuk deficit mélység zuhanás
Gazdaság

Elkeserítő deficitadat érkezett − Bajban van a kormány

Csiki Gergely
Csak novemberben 586,7 milliárd forintos hiányt halmozott fel a központi költségvetés, ami annak fényében különösen ijesztő, hogy a novemberi egyenleget már javította az MVM 309 milliárd forintos extra befizetése. Ezzel az első 11 hónapban már 4000 milliárd forint fölé emelkedett a kumulált deficit összege. Ez azt is jelenti, hogy a kormány az eredeti hiánycélját már rég meghaladta, de az októberben megemelt új hiányterv teljesítésével is egyre nehezebb dolga van.

Ahogyan az az elmúlt években lenni szokott, jelentős mértékben kilyukadt a büdzsé novemberben. Az államháztartás pénzforgalmi egyenlege önkormányzatok nélkül számolva 586,7 milliárd forint mínuszt mutatott a 11. hónapban a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint.

Ha hozzátesszük, hogy az MVM novemberben fizette be az államkasszába a 309 milliárd forintos osztalékelőleget, akkor azt mondhatjuk, hogy e rendkívüli befizetés nélkül 895,7 milliárd forint lett volna a novemberi deficit, ami a valaha volt második legmagasabb 11. havi hiány lett volna a magyar költségvetések történetében. Vagyis az állami energiaszolgáltató extra befizetése ebből a szempontból is életmentő volt:

Ezzel a 11 hónap alatt 4074,3 milliárd forintos hiány jött össze. Ez azt jelenti, hogy a januárban elfogadott 2023-as éves pénzforgalmi terveket már 670 milliárd forinttal haladta meg az idei költségvetés, és az októberben módosított, megemelt hiánycélt is vészesen közelíti.

A módosított idei pénzforgalmi hiányterv ugyanis 4449 milliárd forint. Vagyis decemberben még 375 milliárd forintos hiányt termelhet a központi költségvetés. Az alábbi ábráról is jól leolvasható, hogy a korábbi évek tapasztalata alapján ez szinte lehetetlen vállalkozás a kormány részéről. Ha csak az elmúlt 6-7 évet nézzük, akkor 800-900 milliárd forintos átlagos 12. havi deficit adódik.

KORREKCIÓ:

Cikkünk előző verziójában pontatlanul szerepelt az, hogy legutóbb az éves nominális pénzforgalmi hiányterv 4166 milliárd forintra emelkedett, és ez alapján 91,7 milliárd forintos mozgástere maradt a kormánynak a decemberi hiány tekintetében.

Ezek után és a fentiek fényében több lényeges kérdés is felmerül:

  • A kormány ragaszkodik-e a megemelt 5,2%-os hiánycélhoz?
  • Ha igen, akkor beavatkozik-e ennek érdekében és az év utolsó napjaiban érkeznek-e ennek megfelelően új kiigazító lépések, ahogyan történt az tavaly a december 23-i közlönyben, amikor új extraprofitadók születtek, vagy emelkedtek?
  • Lesz-e esetleg olyan tétel, elszámolás technika, más módszer, amivel végül az EU-nak jelentett eredményszemléletű hiány nem száll el olyan mértékben, mint a most látott pénzforgalmi deficit?
  • Ha a kormány még jobban elengedi az idei deficitet, annak milyen következményei lehetnek (lásd az ország befektetői, hitelminősítői megítélése, a jövő évi költségvetés alapjai stb.)?

Aki korábban olvasta a Portfolio ebben a témában született Signature-elemzését, annak ez már nem jelenthet nagy meglepetést. Tulajdonképpen az elmúlt hónapok gyászos költségvetési fejleményeit erősíti és fejeli meg ez a mai adatközlés.

kumulalt hiany nominalis

A januárban elfogadott pénzforgalmi terv így már jócskán 100% felett van és nagyon nagy kérdés, hogy innen az év utolsó hónapjában milyen irányt fog venni.

Néhány további részlet

A tárca azt is közölte, hogy a központi költségvetés 3824,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 171,9 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 421,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

Az év első tizenegy hónapjában a rezsivédelem költségei 1333,8 milliárd forintot tettek ki, ami − szembeállítva a 2022. november végéig erre a célra kifizetett 394,2 milliárd forinttal − jelentős többletet jelent. De azt meg kell említeni, hogy önmagában novemberben csupán 32 milliárd forintot fordított erre a célra a kormány.

A novemberi kiadásokat a novemberi nyugdíj-kiegészítés kifizetése is emelte. Az emelés éves költségvetési hatása 188,2 milliárd forintot tett ki. Ezzel együtt nyugellátásokra 5313,4 milliárd forintot fordítottunk november végéig.

Az egészségügy területén gyógyító-megelőző ellátásra 2189,1 milliárd forintot fordított a kormány az első tizenegy hónapban − részletezte a PM. Hozzátették azt is: az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 621,8 milliárd forintot fordítottunk november végéig. Ez 111,1 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első tizenegy hónapjában folyósított forrásokat.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ford