0W3A6451
Befektetés

Elmondták a gazdag magyarok, hogyan kell sikeresen vállalkozni

Portfolio
Nem új piacot kell létrehozni, hanem azt kell nézni, hogy milyen területen vagyunk jobbak, mint mások, de ugyanilyen fontos a megfelelő munkavállalók kiválasztása is - derült a Portfolio Investment Day 2023 konferenciájának panelbeszélgetésén, ahol Bojár Gábor, Graphisoft Park elnöke és Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property tulajdonosa és vezérigazgatója adott tanácsokat a sikeres vállalkozással és a megfelelő befektetésekkel kapcsolatban.

Hogyan kell vállalkozni?

Bojár Gábor elmondta, hogy a karrierjében az egyik nagy löketet a szocialista tervgazdaság adta, a pályája elején ugyanis rájött, hogy ennél a gazdasági modellnél jobban működik a kapitalista tervgazdaság. Ez a felismerés vezette ahhoz, hogy vállalkozást indítson. A szakember elmondta: egy cég vezetésében az első nagy kihívás az, hogy döntési jogosultságokat adjon át az alkalmazottainak. Bizonyos területeken, például informatikai és üzleti területen ez egyszerűbb, de középvezetőket kinevezni már sokkal nagyobb probléma lehet. Ez utóbbival kapcsolatban még az is bonyolítja a helyzetet, hogy egy vezető a saját klónjait keresi, ha ezt sikerül megugrani, akkor lehet igazán jó egy cég. A harmadik kihívást, a türelmetlenséget még Bojár Gábornak sem sikerült megugrani: egy nagy vállalatnál nem lehet gyorsan döntéseket hozni, ezért egy igazgatóságot kell fenntartani, ami lelassítja a döntése folyamatokat. A szakember szerint nem feltétlenül az a fontos, hogy azonnal egy teljesen új piacot hozzunk létre,

ehelyett azt kell nézni, miben vagyunk jobbak, mint mások, a piacot csak ezután kell keresni.

Egy másik tanács Bojár Gábortól: ha cégvezető vagy, ne fogadj el állami támogatásokat – ez ugyanis azt jelenti, hogy nem jó helyre fókuszálsz. Nagyon fontos a helyszín is: egy olyan környezetet kell teremteni, ahová szívesen járnak az emberek dolgozni.

Nagygyörgy Tibor már fiatal korától kezdve vállalkozott, soha nem is tudta elképzelni az életét alkalmazottként. A vállalata ingatlantevékenységét a nulláról, albérletközvetítéssel kezdte el, majd ingatlanközvetítésbe kezdett, ebből nőtt ki az Otthon Centrum. A szakember szerint a jó emberek nagyon sokat hozzá tudnak tenni a vállalathoz, sok idő kell, ameddig egy cégvezető fel tudja ismerni ezeket.

Forint vagy euró?

A Biggeorge Property tulajdonosa elmondta, hogy ahhoz, hogy az ingatlanokat euróban árazzák, van egy kedvező és egy kedvezőtlen út. Az előbbi az, ha hivatalosan is bevezeti Magyarország az eurót, utóbbinál pedig a volatilis árfolyam miatt az eladók inkább a kevésbé ingadozó külföldi valutát választják. A szakember szerint a lakossági piacon még nem valószínű, hogy széles körben el fog terjedni az euróalapú árazás, a vállalati piacon azonban teljesen más a helyzet.

Ha befektetési tanácsadást kellene adni a saját gyermekének, a szakember azt tanácsolná, hogy indítson el egy vállalkozást.

Egyébként pedig a megtakarítással rendelkezőknek az állampapír vagy ingatlanbefektetéseket ajánlaná.

Bojár Gábor euróban tartja a vagyonát, egész egyszerűen azért, mert ezt szokta meg. A Graphisoft már a története elején eurót használt, a tőzsdére való bevezetéskor azonban kénytelenek forintban jegyezni a részvényeket, ezt a közelmúltban sikerült euróra módosítani.

Címlapkép forrása: Kaiser Ákos, Portfolio

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Egyesülne a Nissan és a Renault