Kimaradnak a magyarok az év egyik nagy tőzsdei sztorijából
Üzlet

Elromlott a hangulat, de még rekorder az amerikai november a tőzsdéken

Portfolio
Eséssel indult a hét az ázsiai tőzsdéken, a kínai piacokat részben az ingatlanrészvények húzták magukkal, míg Európában szintén gyengélkedtek a tőzsdék, itt az energiaipari részvények esése hatott negatívan. A magyar tőzsde is lefordult hétfőn, az MBH Jelzálogban ma ismét jelentősen emelkedett, míg a Waberer's hétvégi bejelentése után megugrott a logisztikai cég árfolyama, délután pedig váratlanul az Enefi részvényeiben alakult ki nagy pörgés. Makroadatok szempontjából inkább a hét második fele lesz izgalmas, ekkor az USA-ból és a több európai országból is érkeznek inflációs statisztikák, de itthon és külföldön is érkeznek gazdasági menedzserindexek.

Enyhe mínusz maradt a végére

A Dow Jones ipari átlag 31 pontos (0,1%-os) csökkenést produkált hétfőn, ezzel megszakadt a főbb átlagok négy hetes győzelmi szériája.

Az S&P 500 és a Nasdaq Composite is kisebb ingadozást mutatott napközben, zárásra 0,1%-ot esett, a Nasdaq pedig kevesebb mint 0,1%-ot erősödött.

A legutóbbi visszaesés ellenére a Wall Street négy egymást követő pozitív hetes győzelmi sorozatot hozott.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A Foot Locker elindulhat a lejtőn

A vállalati szférában a Foot Locker, az itthon is ismert cipő- és ruházati kiskereskedő 1%-os mínuszba került, miután a Citi leminősítette a részvényeket, és semlegesről eladásra változtatta az ajánlását.

Az Albemarle, az elektromos járművek akkumulátoraihoz elengedhetetlenül fontos lítiumszolgáltató kihívásokkal nézett szembe a piacon, mivel részvényei több mint 5%-ot estek, a Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT) pedig több mint 2%-ot veszített emiatt. A csökkenés az Albemarle részényei így 2023-ban már 44%-ot veszítettek az értékükből. Az ehhez hozzájáruló tényezők közé tartozik az elektromos járművek iránti fogyasztói érdeklődés csökkenése és a készletszintek emelkedése.

Pozitívum, hogy a Teva Pharmaceuticals 3%-os emelkedésnek lehetett tanúja az amerikai tőzsdén jegyzett részvényeknél, miután a UBS-től felminősítést kapott, és semlegesről vételre módosította a svájci bank a besorolást. A UBS kiemelte a Teva erős márkaportfolióját és azt, hogy két nagyobb gyógyszerkutatásának klinikai vizsgálatai is pozitív eredménnyel zárulhatnak.

Nem javul az összkép

November utolsó kereskedési hetén a részvénypiacok vegyes teljesítményt mutatnak. A Dow Jones ipari átlag kisebb mínuszban van, 52 pontot, azaz mintegy 0,2%-ot veszített eddig. Eközben az S&P 500 küzd éppen csak a flatline alatt van, a Nasdaq Composite pedig szerény, közel 0,2%-os emelkedést ért el.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A hónap végéhez közeledve a Dow figyelemre méltó, 6,9%-os emelkedést ért el november 1. óta, ami erőteljes teljesítményt jelez. Ezzel párhuzamosan a szélesebb értelemben vett S&P 500 8,7%-os nyereséggel zárhatja a hónapot, ami meghaladja az elmúlt hét évtizedben novemberben megfigyelt átlagos hozamot. Az idei teljesítményt a történelmi átlagokkal összehasonlítva a Stock Trader's Almanac jelentése szerint 1950 és 2021 között az egyes indexek novemberben átlagosan viszonylag szerény 1,7%-os pluszt hoztak csak.

A november hagyományosan erős hónapként emelkedik ki a részvénypiac számára, az Almanach adatai szerint történelmileg az S&P 500 esetében átlagosan a legjobb, a Dow esetében pedig a második legjobb hónap.

Elon Musk beperelt egy egész országot

A Tesla hétfőn pert indított a Svéd Közlekedési Ügynökség, valamint a svéd államot, miután a postai dolgozók akadályozni kezdték a cég autóihoz tartozó rendszámtáblák kiszállítását azután, hogy Elon Musk nem hajlandó aláírni az autós szakszervezetek kollektív szerződését.

Tovább a cikkhez

Négyhetes sikerszéria érhet véget Amerikában

Négyhetes diadalmenet után az S&P 500 hétfőn enyhe csökkenésben áll, mivel a kereskedők a hálaadási szünetről visszatérve óvatosan kereskednek, több cég részvényei pedig erősebb mínuszban vannak.

Az S&P 500 0,1%-kal, a Dow Jones ipari átlaga 0,3%-kal, 97 ponttal csökkent, míg a Nasdaq Composite 0,2%-kal erősödött.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A legutóbbi visszalépés ellenére a Wall Street a negyedik egymást követő pozitív hetét zárta a múlt héten, a részvények pedig a 10 éves kincstárjegy hozamának az október végi, rövid időre 5%-ot meghaladó szintről való visszaszorulását követően rallyztak. Figyelemre méltó, hogy az S&P 500 ebben a hónapban 8,6%-kal emelkedett, a Dow közel 7%-os, a Nasdaq pedig mintegy 11%-os ugrást könyvelhetett el.

A folyamatban lévő rali annak ellenére folytatódik, hogy egyes amerikai kiskereskedők aggodalmakat fogalmaztak meg a fogyasztói kiadások gyengülésével kapcsolatban. A fekete pénteki e-kereskedelmi költések azonban erőteljes, 7,5%-os növekedést mutattak az előző évhez képest. A Cyber Monday-n néhány e-kereskedelmi részvény nyereséget könyvelhetett el, az Amazon és a Shopify részvényei mintegy 1,3%-kal, illetve 5%-kal emelkedtek. Az összességében gyengébb költési adatok azt jelezhetik, hogy a Federal Reserve kamatemelései a pozitív e-kereskedelmi trendek ellenére kezdenek hatással lenni a szélesebb gazdaságra.

Az olajkartell visszavághat a világnak, érik a fájdalmas döntés

Szaúd-Arábia felszólítja az OPEC+ koalíció többi tagját, hogy a globális piacok stabilizálása érdekében csatlakozzanak az olajkitermelési kvóták csökkentéséről szóló döntésükhöz – közölték az olajkartellként ismerő szervezet ülésének résztvevői a Bloomberggel.

Tovább a cikkhez

Csúcson az a befektetés, amit nagy válságokkor szeretnek a befektetők

Az arany ára hétfőn hathavi csúcsra emelkedett, és elérte az unciánkénti 2014,55 dollárt, amit az amerikai jegybank kamatemelési ciklusának befejezésével kapcsolatos növekvő befektetői bizalom és a dollár értékének csökkenése okozott.

Tovább a cikkhez

Gyengélkedett ma a magyar tőzsde

Bár néhány hazai kispapírban ma is komoly emelkedést láttunk, a nagyrészt a blue chipek és összességében a BUX is gyengén szerepelt ma, összhangban a nemzetközi hangulattal.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az őrület a magyar tőzsdén

Az elmúlt időszakban több magyar kispapír produkált jelentős árfolyamemelkedést, korábban többek között az Opus és a Appeninn ralizott, míg az elmúlt napokban az MBH Bank és az MBH Jelzálogbank részvényeiben volt nagy pörgés, erősen spekulatív jellegű mozgások keretében. Úgy tűnik, hogy újabb célpontot találtak ma délután a hazai befektetők, hiszen rakétaként lőtt ki az Enefi árfolyama.

Tovább a cikkhez

Nincs meg az irány az USA-ban

Iránykeresés látszik az amerikai tőzsdéken a nyitást követően, a Dow és a Nasdaq stagnál, míg az S&P 500 0,1 százalékot emelkedett. A Wall Street a negyedik egymást követő emelkedő héten van túl mindhárom vezető index tekintetében, részben a kötvényhozamok október óta látott esésének köszönhetően. A rali annak ellenére következett be, hogy egyes amerikai kiskereskedők figyelmeztettek a fogyasztói kiadások gyengülésére, ami arra utalhat, hogy a Fed kamatemelései kezdik éreztetni hatásukat a szélesebb gazdaságban.

spx1127as

Rossz a hangulat a magyar tőzsdén

A nemzetközi piacokon továbbra is esés látszik, amellyel összhangban a BUX is 0,5 százalékkal lejjebb került. A hazai részvényindex komponensei nagyrészt esnek, bár a Waberer's 5,5 százalékos pluszban van, miután a hétvégén közölte a társaság, hogy Debrecenben vesz teleket raktárkomplexum létrehozásához.

buxkomp1127

Nagy tervekkel állt elő a Gloster, évi 200 milliós vállalat fejlesztési program indul

Jelentős működésfejlesztő projektek elfogadásáról döntött a Gloster igazgatósága. A Gloster Level UP kétéves, komplex vállalatfejlesztési program célja, hogy a társaság az elmúlt években felvásárolt cégek és az anyavállalat közötti szinergiákból származó előnyöket mélyebben kiaknázza, tovább fokozza a működési integrációt és egy új, hatékonyabb, eredményesebb nagyvállalati operációt hozzon létre. A januárban startoló intézkedéssorozattól jelentős, a tavalyi évi eredmény mintegy felét kitevő évi 200 millió forintos eredmény-javulással kalkulál a társaság igazgatósága.

Tovább a cikkhez

Lokális csúcson az arany

Emelkedik az arany árfolyama, jelenleg 0,6 százalékos pluszban van a jegyzés, ezzel már 10,5 százalékot erősödött a nemesfém árfolyama év eleje óta. A mai emelkedés új lokális csúcsot jelent, május óta nem járt ezeken a szinteken a jegyzés. Az arany árfolyamának emelkedését az elmúlt időszakban elsősorban a dollár gyengülése hajtotta felfelé.

xau1127

Ha ez bejön, nagyon komoly emelkedés várhat az amerikai tőzsdékre

A Deutsche Bank előrejelzése szerint az S&P 500 index a 2024-es évet a jelenlegi szintekhez képest 12 százalékkal magasabban zárja még akkor is, ha egy esetleges enyhe recesszióba került az Egyesült Államok.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a neves pénzember: ezt csináld, mielőtt még túl késő lenne

A nagy megmondásairól híres (vagy inkább hírhedt) Robert Kiyosaki ismét üzent a követőinek a legfrissebb X-bejegyzésében. A Rich Dad Poor Dad szerzője az aranyár emelkedésére hívta fel a figyelmet, ezzel párhuzamosan óva intette a jelenlegi pénzügyi rendszertől az embereket.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék

Kis esés alakult ki az európai tőzsdéken a hétfő délelőtti kereskedésben. Az energiaipari részvények esése húzza főleg lefelé az indexeket, miután a Brent hordónkénti ára 80 dollár alá esett. A befektetők közben az OPEC+ e hét végén esedékes ülését várják, amelyen várhatóan döntés születik a kínálat további korlátozásáról.

euindexek1127

Vad mozgások a magyar tőzsdén, könyörtelenül tépnek két részvényt

Míg a nemzetközi piacokon relatív óvatos mozgásokat látunk, addig a magyar piacon a kisebb papírokban ma reggel is nagyobb elmozdulások alakultak ki, jelentősen emelkedett a Waberer's és az MBH Jelzálogbank árfolyama.

Tovább a cikkhez

Bizonytalan mozgások

Kis eséssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,2 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,1 százalékot emelkedett, a FTSE 100 pedig 0,2 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 0,1 százalék, míg a spanyol piac indexe stagnál.

dax1127

Kínában állítólag, ha akarnak sem tudnak most eladni a nagyrészvényesek

A pekingi tőzsde állítólag olyan új intézkedéseket hozott, amelyek megakadályozzák, hogy a nagyrészvényesek eladják az értékpapírjaikat, nehogy fékezzék a piaci ralit.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde

Mérsékelt emelkedéssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX minimális emelkedést mutat a kereskedés első szakaszában.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,3 százalékkal került feljebb, a S&P 500 0,1 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,1 százalékkal került lejjebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,51 százalékot esett, a Hang Seng 0,64 százalékot esett, míg a CSI 300 0,1 százalékkal került lejjebb.
  • Nagyrészt eséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,11 százalékot eshet, a CAC 0,1 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,32 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,21 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,29 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,4 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma idehaza még nem várunk semmilyen fontosabb makrogazdasági adatközlést, az Egyesült Államokból érkeznek lakáspiaci statisztikák. Erre most elsősorban a Fed kamatemelései miatt figyel a piac, az ingatlanszektorban jelenik meg ugyanis a monetáris politika hatása a legközvetlenebb módon.

2023. november 27.-december 3. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 28. kedd 8:30 KSH Beruházás Q3
november 28. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 30. csütörtök 8:30 KSH Ipari termelői árak okt.
november 30. csütörtök 8:30 KSH Népmozgalom okt.
december 1. péntek 9:00 MLBKT BMI nov.
december 1. péntek 8:30 KSH GDP (második becslés) Q3
december 1. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem (második becslés) szept.
Nemzetközi makrogazdaság
november 27. hétfő 16:00 USA Újlakás-eladások okt.
november 28. kedd 15:00 USA Lakásár-index szept.
november 28. kedd 16:00 USA CB hangulatindex nov.
november 29. szerda 9:00 Spanyolo. Infláció nov.
november 29. szerda 11:00 EU A Bizottság hangulatindexe nov.
november 29. szerda 14:00 Németo. Infláció nov.
november 29. szerda 14:30 USA GDP (második becslés) Q3
november 29. szerda 20:00 USA Fed bézs könyv  
november 30. csütörtök 2:00 Kína NBS BMI (feldolg+egyéb) nov.
november 30. csütörtök 8:00 Németo. Kiskereskedelem okt.
november 30. csütörtök 8:45 Franciao. Infláció nov.
november 30. csütörtök 9:00   OPEC-ülés  
november 30. csütörtök 9:55 Németo. Munkanélküliség  
november 30. csütörtök 11:00 EU Infláció nov.
november 30. csütörtök 14:30 USA PCE infláció okt.
november 30. csütörtök 16:00 USA Folyamatban levő lakáseladások okt.
december 1. péntek 2:45 Kína Caixin BMI nov.
december 1. péntek 16:00 USA ISM BMI nov.
december 1. péntek 17:00 USA Powell-beszéd  
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 46,1 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 11,2 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 79,1 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 3,0 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 10,1 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 390,15 0,3% 1,3% 6,8% 6,8% 3,5% 45,7%
S&P 500 4 559,34 0,1% 1,0% 7,3% 18,7% 13,2% 73,2%
Nasdaq 15 982,01 -0,1% 0,9% 8,4% 46,1% 35,0% 144,8%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 625,53 0,5% 0,1% 8,3% 28,9% 18,5% 55,3%
Hang Seng 17 559,42 -2,0% 0,6% 3,3% -11,2% -0,6% -32,3%
CSI 300 3 538,01 -0,7% -0,8% 1,5% -8,6% -5,8% 12,6%
Európai részvényindexek              
DAX 16 029,49 0,2% 0,7% 7,7% 15,1% 10,2% 43,2%
CAC 7 292,8 0,2% 0,8% 5,8% 12,7% 8,7% 47,4%
FTSE 7 488,2 0,1% -0,2% 1,3% 0,5% 0,3% 7,7%
FTSE MIB 29 432,3 0,7% -0,2% 6,7% 24,2% 19,0% 57,3%
IBEX 9 939 0,3% 1,8% 10,7% 20,8% 18,5% 11,5%
Régiós részvényindexek              
BUX 56 091,37 -0,7% -1,6% 0,1% 28,1% 23,9% 42,4%
ATX 3 253,65 0,1% -0,6% 7,3% 4,1% -0,1% 7,7%
PX 1 387,64 0,1% 0,3% 3,5% 15,5% 11,5% 30,6%
WIG20 74 470 0,0% 0,5% 7,6% 29,6% 32,7% 31,1%
Magyar blue chipek              
OTP 13 770 -0,9% -0,8% 3,9% 36,2% 28,1% 21,0%
Mol 2 730 -0,7% -2,9% -4,8% 4,9% -1,2% -13,3%
Richter 8 545 -0,8% -2,1% -1,3% 3,0% 5,7% 61,2%
Magyar Telekom 607 -0,2% -0,2% 7,2% 79,1% 85,9% 36,6%
Nyersanyagok              
WTI 75,19 -2,0% -1,7% -10,9% -6,3% -3,4% 49,7%
Brent 80,27 -1,3% -0,5% -9,0% -5,5% -5,8% 36,2%
Arany 1 998,85 0,4% 0,9% 1,9% 10,1% 13,8% 63,4%
Ezüst 23,64 0,0% -0,4% 3,1% -0,5% 11,0% 65,3%
Devizák              
EURHUF 380,1250 0,1% 0,3% -0,6% -5,1% -7,6% 17,9%
USDHUF 347,4634 -0,1% -0,2% -3,7% -7,4% -12,1% 22,3%
GBPHUF 438,3501 0,5% 1,2% -0,4% -3,0% -8,9% 20,3%
EURUSD 1,0940 0,3% 0,5% 3,2% 2,5% 5,1% -3,6%
USDJPY 149,6200 0,0% 0,0% -0,2% 12,3% 8,1% 32,7%
GBPUSD 1,2614 0,6% 1,4% 3,6% 4,9% 3,9% -1,5%
Kriptovaluták              
Bitcoin 37 746 1,2% 3,1% 11,3% 127,3% 127,5% 780,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,5 1,6% 1,0% -6,6% 17,4% 21,2% 47,1%
10 éves német állampapírhozam 2,61 1,0% 2,3% -6,6% 2,0% 41,5% 671,1%
10 éves magyar állampapírhozam 7,13 1,3% 3,0% -7,3% -22,9% -14,6% 107,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Shutterstock

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde