körút, nagykörút, villamos, belváros, közlekedés
Ingatlan

Eltelt egy év, de még mindig siralmas képet fest a Nagykörút

Portfolio
Éppen egy éve mutattuk be a G7 gyűjtése alapján a nagykörúti kiskereskedelmi egységek körképét, ami az üresen álló üzletek magas száma miatt meglehetősen siralmas képet festett a főváros egyik legforgalmasabb útjáról. A lap az évforduló alkalmából ismét végigjárta a Nagykörutat, de úgy tűnik, a helyzet azóta sem javult sokat.

Tavaly év végén a Nagykörút üzleteinek közel 20 százaléka üresen állt, messze ez volt a leggyakoribb kategória a különböző üzlettípusok közül. Akkor a 662 üzletből 129 egység volt bezárva, számos közülük romos, elhagyatott állapotban. A helyzet mostanra minimálisan javult csak, az üzletek száma 673-ra nőtt, míg az üresen álló egységek száma 100-ra csökkent.

Az üzletprofilokat tekintve viszont nagy mozgások voltak, az összes üzlethelyiség mintegy 20 százaléka más, mint egy évvel ezelőtt. Vannak akik azóta bezártak, mások új üzletet nyitottak és olyan is előfordul, hogy a korábbi profil megmaradt, de azóta más néven üzemel.

Míg tavaly az üzletek 19,5 százaléka állt üresen, idén novemberben már csak 14,9 százaléka, de még most is ez a legnagyobb kategória.

Az egyes profilokat tekintve úgy tűnik, a vállalkozók az étel/ital kategóriában látnak potenciált, az éttermek és a kocsmák/kávézók száma is nőtt, akárcsak a mobiltelefon/műszaki cikkekkel foglalkozó üzleteké, de például pékségből kevesebb van, mint egy évvel ezelőtt.

Vannak viszont üzlethelyiségek, amik a tavalyihoz hasonlóan idén is üresen állnak, de már más elnevezés van rajtuk, ami arra utalhat, hogy a korábbi üzlet utódja is végleg lehúzta a rolót.

A lap kiemelte, hogy jellemzően a kisvállalkozások azok, amik nehezen találják meg a számításaikat: míg a nagyobb franchise-ok közül szinte idén is mindegyik működik, addig a bezárt üzletek között leginkább kisboltok vannak.

Összességében a felmérés arra a következtetésre jut, hogy a körútnak sem a profilja, sem a kihasználtsága nem fejlődött egy év alatt, és a közállapotok is változatlanok. A járdák nagyrészt foltosak, kátyúsak és a szeméthelyzetet tekintve is csak kismértékű javulás látható. Hogy mi történt a Nagykörúttal az elmúlt tíz évben, arról egy korábbi cikkünkben részletesen is írtunk:

Címlapkép forrása: Getty Images

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Új lakás