Alekszej Navalnij az orosz ellenzék egyik legfontosabb vezére
Globál

Eltűnt Putyin legnagyobb riválisa, napok óta nem tudni semmit az ellenzék vezéréről

Portfolio
Az orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij elköltözött a börtönből, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen – számolt be a Reuters.

Alekszej Navalnij, a prominens orosz ellenzéki politikus a hírek szerint elköltözött abból a büntetőtelepről, ahol tavaly év közepe óta raboskodott. Jelenlegi tartózkodási helyét nem hozták nyilvánosságra – közölték szövetségesei, akik ezt hétfőn tudatták. Az ellenzéki vezető segítői számítottak rá, hogy átszállítják egy büntetőtáborba, amely az orosz börtönrendszer legsúlyosabb fokozatának számít. Ez azt követően történt, hogy augusztusban további 19 év börtönbüntetésre ítélték a már korábban kiszabott 11 és fél évén felül.

A foglyok áthelyezése vasúton történik Oroszország területén, ami akár több hétig is eltarthat. Arról nincsenek biztos információk, hogy Navalnij jelenleg úton van-e egy új börtönbe.

Kira Jarmysh, Navalnij szóvivője elárulta, hogy a Moszkvától 235 km-re keletre fekvő Melekhovóban lévő IK-6-os létesítmény tisztviselői tájékoztatták ügyvédjét, hogy az orosz ellenzéki aktivista már nincs a rabok között.

Az Egyesült Államok mély aggodalmát fejezte ki a helyzet miatt. A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby kijelentette, hogy Navalnijt azonnal szabadon kell engedni, mivel eleve nem lett volna szabad bebörtönözni. Leonyid Volkov, az orosz ellenzéki vezető egyik segítője a közösségi médiában azt sugallta, hogy ez az időzítés nem véletlen, hanem a Kreml közvetlen politikai irányításának eredménye. Szerinte az orosz hatóságok lépése Putyin elnöki kampányának kezdetét is jelzi.

Navalnijt széles körben az orosz ellenzék egyik vezető alakjaként tartják számon.

Döntése, hogy 2021-ben önként visszatér Oroszországba Németországból, ahol egy állítólagos mérgezési kísérlet miatt kezelték, világszerte csodálatot váltott ki. Megérkezése után azonban azonnal letartóztatták.

Navalnij azt állítja, hogy az ellene felhozott számos vád – a csalástól kezdve a bíróság megsértésén át a különböző szélsőséges tevékenységekig – koholt kísérlet arra, hogy elhallgattassák a Putyinnal szembeni kritikáit. Az orosz hatóságok az ellenzéki vezetőt és támogatóit szélsőségeseknek tartják, akiket azzal vádolnak, hogy kapcsolataik vannak a nyugati hírszerző ügynökségekkel, és Oroszország destabilizálását szeretnék elérni. Putyin figyelmeztette a Nyugatot, hogy minden Oroszországon belüli beavatkozást agressziónak fognak tekinteni.

Címlapkép forrása: Contributor/Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ukrán páncélos avgyijivka