Enyhe emelkedéssel zárta a napot Amerika

Portfolio
Az ázsiai piackon vegyes mozgások láttunk a pénteki kereskedésben, míg Európában kisebb emelkedéssel indult a nap. Gazdasági adatok szempontjából nem unatkozunk ma, reggel megjött a friss inflációs statisztika, mely szerint novemberben 7,9 százalékra esett az infláció Magyarországon, ami egy hajszállal kisebb az előzetes várakozásnál. Emellett este a Standard & Poor’s hitelminősítő teheti közzé friss véleményét Magyarországról. Ami pedig a külföldi híreket illeti, délután megérkezett az átfogó novemberi munkaerőpiaci jelentés az USA-ból, ami a vártnál jelentősebb mértékű növekedést mutatott, ráadásul a munkanélküliségi ráta is váratlan mértékben csökkent - híreket eleinte kedvezőtlenül fogadta a piac, viszont a nyitás után elkezdett javulni a hangulat. A vezető amerikai részvényindexek nap közben nem mozdultak sokat, a zárás közeledtével azonban emelkedni kezdtek, végül enyhe bővüléssel tudták zárni a pénteket.

Enyhe emelkedéssel zártak a vezető amerikai részvényindexek

A Wall Street vezető indexei szinte alig mozdultak meg a hét utolsó napján, csak a záráshoz közeledve láthattunk némi emelkedést. A legnagyobb bővülést az S&P könyvelhette el, az index 0,41%-ot emelkedett pénteken, ettől csupán két bázisponttal maradt le a Nasdaq, és 5 bázisponttal a Dow Jones.

Kezd éledezni a Wall Street

A kereskedés végéhez közeledve kicsit feljebb mozdultak a vezető amerikai indexek, a Dow Jones most 0,4 százalékos erősödést mutat, az S&P-500 és a Nasdaq pedig fél százalékkal került feljebb.

Alig mozdul Amerika a hétvége előtt

A Wall Street vezető indexei alig mozdulnak a hét utolsó kereskedési napján, a Dow Jones most 0,15 százalékos pluszban van, de szinte hajszálra ugyanekkora elmozdulást mutat az S&P-500 és a Nasdaq is.

Pluszban zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,4 százalékkal került feljebb, elsősorban az OTP-nek köszönhetően. A blue chipek összességében vegyesen teljesítettek, az OTP 1,7 százalékot emelkedett, míg a Richter 0,6 százalékkal került feljebb, ezzel szemben a Mol 1,4 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos mínuszban zárt.

Emelkedik az USA

Javul a hangulat az amerikai tőzsdéken, a nyitást követő iránykeresést így iránykeresés kezdte el felváltani: a Dow és az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot erősödött.

Csúcson a német tőzsde

Új csúcsot döntött a német a tőzsde az elmúlt percekben, a legutóbbi csúcs szerdán született 16727,1 pontnál, ehhez képest jelenleg 16 729 közelében áll a DAX a mai 0,6 százalékos emelkedést követően.

Minimális esés az USA-ban

Relatíve hevesen reagáltak az amerikai határidős indexek a vártnál erősebb munkaerőpiaci adatra, viszont a nyitásra nagyrészt eltűntek a mínuszok, így csak minimális elmozdulásokat mutatnak a vezető indexek. A Dow stagnál, míg az S&P 500 0,1 százalékot esett, a Nasdaq pedig 0,4 százalékkal került lejjebb.

Kijött a hónap egyik legjobban várt adata: megint túl erős az amerikai munkaerőpiac

A vártnál jelentősebb mértékben nőtt a foglalkoztatottak létszáma az Egyesült Államokban novemberben, és a munkanélküliségi ráta is váratlan mértékben csökkent. A Fed kamatemelései közepette ez meglepetésnek tekinthető, erősödésbe is kezdett a dollár az adatközlés után.

Tovább a cikkhez

Lefordult a magyar tőzsde

A délutáni órákban is kitart az emelkedés az európai tőzsdéken, miközben a magyar piac lendülete elfogyott és kis mínuszba került a BUX. Utóbbi részben a Mol gyengélkedésének tudható be, hiszen az olajtársaság árfolyama 0,7 százalékkal került lejjebb.

Bemondta az elemző, milyen részvények lehetnek az EV-k hódításának nyertesei

Steven Glass, a Pella Funds elemzője szerint a tisztán elektromos autókat gyártó vállalatok helyett a befektetőknek inkább az EV-k körüli szélesebb ökoszisztémában érdemes gondolkodniuk, például lítiumgyártókban és energiatechnológiai vállalatokban - közölte a CNBC.

Tovább a cikkhez

A tőzsdék legjobb barátja válhat a legádázabb ellenséggé a Wall Street egyik legnagyobb medvéje szerint

A Bank of America munkatársa, Michael Hartnett 2024 első negyedévében az amerikai gazdasági kemény landolást várja, a részvénypiacokat pedig szerinte a kötvények várható ralija fogja nyomás alá helyezni - írta a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Csúcsközelben

Továbbra is pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, a magyar piac is mérsékeltnek mondható, 0,3 százalékos pluszban van. Csúcsdöntés ugyan nem történt de mind a DAX, mind pedig a BUX csupán néhány pontra van attól, hogy új rekordot állítson be.

Megszólalt a Wall Street egyik legnagyobb bikája, történelmi csúcsot dönthetnek a tőzsdék

Tom Lee, a Fundstrat Global Advisors elemzési vezetője szerint az S&P 500 index 2024 végére 5 200 pontig emelkedik a csökkenő infláció és az alacsonyabb kamatok miatt - közölte a MarketWatch.

Tovább a cikkhez

Visszavásárolta a Gloster leányvállalatának 45 százalékos üzletrészét a korábbi tulajdonos

A Gloster bejelentette, hogy a társaságnak a Gloster-Lanoga Kft.-ben lévő tulajdonrészéből 45 százalékot kitevő üzletrészt annak korábbi tulajdonosa visszavásárolta. A tranzakció ellenértékekének kiegyenlítése Gloster törzsrészvényekkel történt, az üzletrész mértéke változásának bejegyzése az illetékes cégbíróság előtt folyamatban van.

Tovább a cikkhez

Kis erősödés Európában

Az európai piacokon is pozitív hangulatban indult a kereskedés, bár az elmozdulások mérsékeltek. A DAX 0,1 százalékot emelkedett, míg a CAC 0,2 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,1 százalékos pluszban van. A milánói börze ehhez képest lejjebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol piac 0,1 százalékot erősödött.

Emelkedik a magyar tőzsde

Emelkedik a BUX a nyitás után, az index 0,3 százalékkal került feljebb. A blue chipek kivétel nélkül erősödnek, az OTP 0,5 százalékot emelkedett, a Mol 0,1 százalékot erősödött, a Richter 0,2 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékos pluszban van.

Több mint 50 százalékot ugrott a Budapesti Értéktőzsde profitja

Közzétette a harmadik negyedévről és az év első 9 hónapjáról szóló, tájékoztató jellegű jelentését a Budapesti Értéktőzsde, mely alapján a tőzsde bevétele kis mértékben növekedni tudott, míg nettó eredmény 50 százalékot meghaladó mértékben bővült idén a tavalyi év azonos időszakához képest.

Tovább a cikkhez

Elon Musk a Disney vezérének azonnali elbocsátását követeli

Elon Musk a Disney vezérigazgatójának, Bob Igernek a kirúgását kérte, miután a Disney leállította a reklámozást Musk platformján, az X-en - írta meg a BBC.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,8 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,5 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,96 százalékot esett, a Hang Seng 0,16 százalékos pluszban van, míg a CSI 300 0,15 százalékkal került feljebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,32 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,27 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,4 százalékot emelkedhet.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,03 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,1 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,2 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Magyar szempontból péntekre is bőven maradnak izgalmak, hiszen a külkereskedelem mellett a novemberi inflációs adat is érkezik, mely várhatóan további csökkenést mutat majd azt követően, hogy októberben már 10 százalék alá csúszott az áremelkedés üteme. Késő este pedig a Standard & Poor’s hitelminősítő teheti közzé friss véleményét Magyarországról, ez szintén izgalmas esemény lehet piaci szempontból. A hét utolsó munkanapján jelennek meg a tengerentúlon az átfogó novemberi munkaerőpiaci adatok, melyek szintén hozhatnak kilengéseket a piacon.

2023 december 4-10. makronaptár
Magyar makrogazdaság
december 4. hétfő 8:30 MNB Biztosítók prudenciális adatai Q3
december 4. hétfő 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege okt.
december 4. hétfő 8:30 MNB Kamatstatisztika okt.
december 5. kedd 8:30 MNB Hitelintézetek prudenciális adatai Q3
december 5. kedd 8:30 MNB Pénzügyi vállalkozások prudenciális adatai Q3
december 5. kedd 8:30 MNB Vállalati hitelállomány alakulása Q3
december 5. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
december 6. szerda 8:30 KSH Ipar (első becslés) okt.
december 6. szerda 8:30 KSH Turisztikai szálláshelyek forgalma okt.
december 6. szerda 8:30 KSH Kiskereskedelem okt.
december 7. csütörtök 8:30 MNB Értékpapírstatisztika okt.
december 7. csütörtök 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok nov.
december 7. csütörtök 8:30 KSH A mezőgazdaság teljesítménye (első becslés) 2023
december 8. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) okt.
december 8. péntek 8:30 KSH Infláció nov.
december 8. péntek   S&P Hitelminősítés szept.
Nemzetközi makrogazdaság
december 4. hétfő 8:00 Németo. Külkereskedelem okt.
december 4. hétfő 16:00 USA Gyáripari megrendelések okt.
december 5. kedd 11:00 EU Ipari termelői árak nov.
december 6. szerda 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések okt.
december 6. szerda 11:00 EU Kiskereskedelem okt.
december 6. szerda 14:15 USA ADP munkaerőpiaci index nov.
december 7. csütörtök 4:00 Kína Külkereskedelem nov.
december 7. csütörtök 8:00 Németo. Ipar okt.
december 7. csütörtök 11:00 EU GDP Q3
december 8. péntek 0:50 Japán GDP Q3
december 8. péntek 14:30 USA Munkanélküliség nov.
december 8. péntek 16:00 USA Michigan fogyasztói bizalmi index dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 46,5 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 17,4 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 88,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 6,9 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 11,8 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 117,38 0,2% 0,5% 5,8% 9,0% 7,5% 48,1%
S&P 500 4 585,59 0,8% 0,4% 4,7% 19,4% 16,6% 74,2%
Nasdaq 16 022,49 1,5% 0,5% 4,7% 46,5% 39,4% 142,3%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 32 858,31 -1,8% -1,9% 1,8% 25,9% 18,7% 51,6%
Hang Seng 16 345,89 -0,7% -4,1% -7,5% -17,4% -13,1% -37,3%
CSI 300 3 391,28 -0,2% -3,0% -6,3% -12,4% -14,3% 6,6%
Európai részvényindexek              
DAX 16 628,99 -0,2% 2,6% 9,7% 19,4% 16,6% 54,1%
CAC 7 428,52 -0,1% 1,6% 6,3% 14,7% 11,5% 54,3%
FTSE 7 513,72 0,0% 0,8% 1,4% 0,8% 0,3% 10,9%
FTSE MIB 30 121,77 -0,7% 1,3% 6,1% 27,1% 24,3% 60,7%
IBEX 10 146 -1,1% 0,9% 9,9% 23,3% 22,4% 15,1%
Régiós részvényindexek              
BUX 58 424,86 0,0% 0,9% 2,0% 33,4% 31,0% 48,3%
ATX 3 290,19 -0,5% 0,0% 4,1% 5,2% 4,1% 12,1%
PX 1 407,27 -0,3% 1,3% 2,3% 17,1% 19,5% 35,3%
WIG20 76 516 -0,8% 3,0% 5,9% 33,2% 36,7% 31,5%
Magyar blue chipek              
OTP 14 540 0,2% 0,2% 6,1% 43,8% 45,4% 29,0%
Mol 2 804 -0,2% 0,9% -4,1% 7,8% 2,1% -9,1%
Richter 8 875 -0,3% 0,9% 1,7% 6,9% 3,0% 58,9%
Magyar Telekom 640 -0,5% 8,5% 4,9% 88,8% 93,9% 45,5%
Nyersanyagok              
WTI 68,99 -0,1% -8,8% -11,5% -14,0% -4,1% 31,1%
Brent 74,15 -0,2% -8,1% -9,3% -12,7% -4,2% 17,8%
Arany 2 030 0,0% -0,4% 3,4% 11,8% 14,2% 62,9%
Ezüst 23,76 -1,1% -5,9% 5,4% 0,0% 4,8% 62,9%
Devizák              
EURHUF 381,7500 0,4% 0,2% 1,0% -4,7% -7,5% 18,2%
USDHUF 353,9803 0,5% 1,4% 0,0% -5,7% -9,9% 24,8%
GBPHUF 445,5950 0,4% 1,1% 2,5% -1,4% -6,6% 23,3%
EURUSD 1,0785 -0,1% -1,2% 0,9% 1,0% 2,7% -5,3%
USDJPY 147,2250 0,0% -0,4% -2,2% 10,5% 7,7% 30,6%
GBPUSD 1,2575 -0,2% -0,7% 2,2% 4,5% 3,1% -1,4%
Kriptovaluták              
Bitcoin 43 291 -1,1% 14,8% 22,2% 160,7% 157,1% 1 180,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,15 0,8% -4,7% -9,2% 8,3% 21,8% 45,6%
10 éves német állampapírhozam 2,16 -0,7% -10,4% -17,7% -15,6% 21,4% 754,9%
10 éves magyar állampapírhozam 6,4 -2,9% -6,4% -11,7% -30,8% -25,9% 101,9%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Shutterstock

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF