Befektetés elemzése
Üzlet

Erősödgettek az amerikai tőzsdék

Portfolio
A napokban közzétett híreket emésztik ma a befektetők: összességében kifejezetten jól alakult az amerikai inflációs adat és nagyobb lett a munkanélküliség is a vártnál, ezek pedig növelik a kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozásokat. Ennek köszönhetően leginkább az optimizmus volt a jellemző ma a nemzetközi piacokra, emelkedést láthattunk Európában, és enyhén felfelé mozdultak az amerikai részvényindexek is.

Minimális elmozdulás pénteken

A hét utolsó kereskedési óráiban már nem történtek nagy események, amelyek megmozgatták volna az amerikai részvénypiacokat. A vezető részvényindexek közül a Dow mindössze 0,01%-os, az S&P 500 0,13%-os, a Nasdaq 0,08%-os emelkedéssel zárta a pénteki napot. Összességében az elmúlt három hét így is a legnagyobb emelkedést hozta az amerikai tőzsdéken 2020 óta.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Csökkentek az állampapírhozamok a héten

A hosszú amerikai kötvényhozamok pénteken csökkentek, a 30 éves hozama az év legmeredekebb négyhetes csökkenését könyvelte el, köszönhetően annak, hogy a legutóbbi adatok a gazdaság lassulására utaltak, és a befektetők felkészültek a rövidített hálaadási ünnepi hétre - írja a MarketWatch.

A 2 éves állampapír hozama 4,907%-ra változott, ami 15,3 bázispontos heti csökkenést jelent, a 10 éves állampapír hozama 4,441%-ra, a héten 18,6 bázisponttal csökkent. A 30 éves állampapír hozama 4,597% a héten 13,6 bázisponttal került lejjebb.

Nagyot drágult az olaj

Jelentősen, 4,05%-kal erősödött a decemberi szállítású WTI típusú kőolaj árfolyama, így 75,9 dolláron zárta a kereskedést. A vezető részvénypiaci indexek közül a Dow mindössze 0,02%-os, az S&P 500 és a Nasdaq egyaránt 0,16%-os emelkedést mutat csütörtöki záróértékéhez képest. Úgy néz ki, hogy a Dow számára ez lesz a harmadik egymást követő emelkedő hét.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Nem találják az irányt a tőzsdék

Kisebb eséssel indult a nap az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones stagnál, a S&P 500 0,1 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal került lejjebb.

Tovább a cikkhez

Kik sínylik meg igazán az amerikai jegybank politikáját?

A Federal Reserve infláció visszaszorítására irányuló cselekedetei bár hosszú távú jót tesznek az amerikai gazdaság számára, de olyan vállalatok fizetik meg most ennek az árát, mint például a Walmart - mondta Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője.

Tovább a cikkhez

Egyre rosszabb a helyzet a magyar tőzsdén

A hazai blue chipek közül a Mol teljesít a legrosszabban.

Tovább a cikkhez

Sorra kapja a pofonokat a Wizz Air - Mégis itt az idő beszállni?

Igencsak eseménydúsan alakultak az elmúlt napok a Wizz Air háza táján. Az első féléves rekordbevétel után a menedzsment csökkentette az éves profitvárakozását, amit kétszámjegyű árfolyamesés, majd azt követően gyors felpattanás és célárvágások sora követett. A kedvezőtlen események ellenére azonban úgy tűnik, hogy van erő a papírban, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e már beszállni.

Tovább a cikkhez

Mi a közös a mesterséges intelligenciában és a klímaváltozásban?

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia olyan, mint az éghajlatváltozás, mivel világszerte elterjed, és az embereknek globálisan közös felelőssége, hogy tudatosan és megfelelő óvatossággal viszonyuljanak hozzá.

Tovább a cikkhez

Egyre feljebb Európa

A késődélutáni órákban egyre jobb a hangulat a vezető európai tőzsdéken, a DAX már 0,7 százalékos pluszban van, a CAC 0,8 százalékkal, az FTSE 100 pedig 0,9 százalékkal került feljebb.

A napokban közzétett híreket emésztik a befektetők: összességében kifejezetten jól alakult az amerikai inflációs adat és nagyobb lett a munkanélküliség is a vártnál, ezek pedig növelik a kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozásokat.

dax073456

Rossz hír érkezett, beszakadt a Volvo árfolyama

A Volvo Cars részvényei ma reggel 14 százalékot zuhantak, miután a cég anyavállalata, a Zhejiang Geely Holding megkezdte a svéd autógyártó mintegy 100 millió részvényének piacra dobását.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az esés az OTP-nél

Korábban már többször írtunk arról, hogy az OTP grafikonján egy emelkedő trendcsatornára volt érdemes figyelni, szeptember közepe óta ebben haladt az árfolyam, és ahogy arra felhívtuk a figyelmet: ha ebből a csatornából érdemben kilép az árfolyam, akkor jöhetnek markáns mozgások a részvénynél.

Tegnap meg is történt az áttörés: nap közben lefelé lépett ki az árfolyam a trendcsatornából, ma pedig folytatódik az esés, jelenleg 0,4 százalékos mínuszban van a jegyzés.

otprövid11

Ez lehet a mi korunk aranya

Alexis Ohanian fényesebb, tisztább jövőt jósol a kriptovalutáknak, és a bitcoint az arany modernkori változatának tekinti. A Reddit társalapítója szerint a kriptoipar a "spekuláció és kaszinóhangulat" helyett a szélesebb körű elfogadás felé fog rövidesen elmozdulni.

Tovább a cikkhez

Nagy tervekkel állt elő a Waberer's, domináns szolgáltatóvá válna a régióban

A Waberer's meghirdette friss stratégiáját, amelyben a menedzsment a bevétel és a profit jelentős növekedésével számol, és régiós vezető szerep elérését tűzi ki célként. A vállalat emellett tőkepiaci jelenlétét is növelné, és hamarosan egy tőkepiaci stratégiát is be fog mutatni. A vállalati stratégia egyes elemeiről, az országba betelepülő gyártókapacitások nyújtotta lehetőségekről, a jövőbeli tervekről, és többek között az iparági trendekről kérdeztük Barna Zsoltot, a Waberer's elnök-vezérigazgatóját.

Tovább a cikkhez

Jó felütéssel indul a nap

Emelkednek a vezető európai tőzsdék a piacnyitásban, a DAX 0,3 százalékos emelkedése mellett a CAC 0,4 százalékkal, a FTSE 100 pedig fél százalékkal került feljebb, de a spanyol és a milánói börzék is pozitív tartományban mozognak.

dax033457654

Megjött a figyelmeztetés: ez teljesen meg fogja változtatni az életünket

Az elmúlt évek gyors fejlődése ellenére a Microsoft társalapítója, Bill Gates szerint a mai mesterséges intelligencia szoftverek még mindig "elég buták" - olvasható a GatesNotes nevű blogján megjelent bejegyzésben. A szakember szerint azonban néhány éven belül teljesen meg fogják változtatni az életünket az AI-térben felbukkanó lehetőségek.    

Tovább a cikkhez

Merre indul el a magyar tőzsde?

Kisebb elmozdulásokat láthatunk a hazai blue chipek piacán, miközben a BUX az irányt keresi.

Tovább a cikkhez

Hitler, náci párt, antiszemitizmus - Egy világmárka már letiltotta a hirdetéseit az X-en

Az IBM azonnali hatállyal kivonta a hirdetéseit az X-ről, miután a vállalat hirdetései Adolf Hitlert és a náci pártot támogató posztok mellett jelentek meg, írja a MarketWatch.

Tovább a cikkhez

Itt a YouTube nagy dobása, új funkció jön!

A YouTube egy új, mesterséges intelligenciával működő funkciót vezet be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy napjaink leghíresebb zenészeinek hangját felhasználva hangfelvételeket készítsenek - jelentette be a vállalat csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Itt a nagy bejelentés, hamarosan autót is lehet venni az Amazonon

Újabb termékkel bővül azoknak az áruknak a köre, amiket online, az Amazonnál is meg lehet vásárolni, jövőre ugyanis autót is lehet majd rendelni a világ egyik vezető online kiskereskedőjétől.

Tovább a cikkhez

Nagyot esett tegnap a bitcoin

Nem volt jó napjuk a kriptopiaci befektetőknek tegnap, a legjelentősebb valutaként számon tartott bitcoin 4,5 százalékot esett az amerikai munkanélküli segélykérelmek számáról érkező friss adat után.

btcrövid1

Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,1 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,1 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,1 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,49 százalékos pluszban van, a Hang Seng 1,91 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,96 százalékot emelkedett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,57 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,54 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,46 százalék pluszban nyithat.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,09 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,1 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,06 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma reggelre itthon a jegybank nemzetközi tartalékainak alakulása marad, míg az Eurostat az októberi inflációs adatokat közli, melyekből az is kiderül, mire volt elég a 10 százalék alá csúszó magyar áremelkedés. Valószínűleg ez még mindig a legmagasabb volt a kontinensen, de közelíthetünk a többi országhoz.

2023. november 13-19. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 13. hétfő 8:30 KSH Építőipar szept.
november 13. hétfő 8:30 KSH Ipar (részletes) szept.
november 14. kedd 8:30 KSH GDP (előzetes) Q3
november 14. kedd 8:30 MNB Havi fizetési mérleg szept.
november 15. szerda 8:30 MNB Az MNB statisztikai mérlege okt.
november 17. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok okt.
Nemzetközi makrogazdaság
november 14. kedd 11:00 EU Foglalkoztatás Q3
november 14. kedd 11:00 EU GDP (előzetes) Q3
november 14. kedd 11:00 Németo. ZEW hangulatindex nov.
november 14. kedd 11:00 EU ZEW hangulatindex nov.
november 14. kedd 14:30 USA Infláció okt.
november 15. szerda 0:50 Japán GDP (előzetes) Q3
november 15. szerda 3:00 Kína Ipar okt.
november 15. szerda 3:00 Kína Kiskereskedelem okt.
november 15. szerda 5:30 Japán Ipar szept.
november 15. szerda 8:00 UK Infláció okt.
november 15. szerda 11:00 EU Ipar szept.
november 15. szerda 14:30 USA Kiskereskedelem szept.
november 17. péntek 11:00 EU Infláció okt.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 44,7 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 9,9 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 80,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 7,1 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 9,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 945,47 -0,1% 3,1% 2,8% 5,4% 4,1% 37,5%
S&P 500 4 508,24 0,1% 3,7% 3,1% 17,4% 13,9% 64,8%
Nasdaq 15 833,17 0,1% 4,2% 4,4% 44,7% 35,3% 130,6%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 424,41 -0,3% 2,4% 5,6% 28,1% 19,3% 54,2%
Hang Seng 17 832,82 -1,4% 1,8% 1,1% -9,9% -2,3% -31,9%
CSI 300 3 572,36 -1,0% -1,1% -1,5% -7,7% -6,8% 9,7%
Európai részvényindexek              
DAX 15 786,61 0,2% 2,8% 3,6% 13,4% 10,9% 39,2%
CAC 7 168,4 -0,6% 0,8% 2,1% 10,7% 8,5% 42,6%
FTSE 7 410,97 -1,0% -0,6% -2,9% -0,5% 0,8% 5,7%
FTSE MIB 29 258,1 -0,7% 2,1% 3,1% 23,4% 19,3% 55,0%
IBEX 9 667,4 0,3% 2,8% 4,1% 17,5% 19,3% 6,7%
Régiós részvényindexek              
BUX 57 565,67 -0,8% 0,5% 2,2% 31,4% 30,0% 46,4%
ATX 3 261,95 -0,7% 1,9% 3,3% 4,3% 2,3% 4,1%
PX 1 384,04 -0,1% 1,0% 2,1% 15,2% 11,7% 28,1%
WIG20 73 738 0,1% 1,8% 5,4% 28,3% 32,6% 33,0%
Magyar blue chipek              
OTP 13 910 -1,0% 1,2% 2,7% 37,6% 32,6% 21,3%
Mol 2 862 -0,5% 0,2% 0,7% 10,0% 9,8% -8,0%
Richter 8 890 -1,1% -0,3% 2,5% 7,1% 8,2% 67,1%
Magyar Telekom 613 0,0% -0,2% 5,1% 80,8% 92,8% 44,2%
Nyersanyagok              
WTI 73,5 -4,9% -3,7% -15,2% -8,4% -14,1% 30,2%
Brent 77,51 -4,5% -3,2% -13,7% -8,7% -16,7% 15,4%
Arany 1 982,65 1,2% 1,2% 3,2% 9,2% 11,7% 62,4%
Ezüst 23,82 1,6% 4,1% 5,1% 0,3% 11,2% 65,9%
Devizák              
EURHUF 376,6250 0,1% -0,3% -2,5% -5,9% -8,3% 17,0%
USDHUF 346,2423 0,0% -1,8% -5,5% -7,7% -12,3% 22,6%
GBPHUF 430,8550 -0,1% -0,9% -3,6% -4,6% -8,2% 19,1%
EURUSD 1,0878 0,1% 1,5% 3,1% 1,9% 4,5% -4,5%
USDJPY 150,9100 0,0% 0,0% 0,8% 13,3% 8,3% 33,7%
GBPUSD 1,2441 0,0% 1,2% 2,1% 3,4% 4,6% -3,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 36 165 -4,5% -1,4% 26,8% 117,8% 117,2% 556,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,47 -2,0% -4,0% -5,0% 16,6% 20,6% 45,1%
10 éves német állampapírhozam 2,55 -1,8% -2,7% -7,3% -0,6% 27,4% 581,3%
10 éves magyar állampapírhozam 7 -1,4% -3,3% -5,9% -24,3% -19,3% 91,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde