Nem tér magához a forint, szárnyal a font
Gazdaság

Ezzel a korrupciócsökkentő intézkedéssel minden országnak élnie kellene

Amikor a Covid-járvány kitört, az egész világon sürgősen védőfelszereléseket, orvosi oxigént és lélegeztetőgépeket kellett vásárolni. Azok az országok, amelyek a leggyorsabban léptek, és a legjobb vásárlási döntéseket hozták, elektronikus beszerzési rendszerekkel rendelkeztek. Ezek a rendszerek nemcsak a válsághelyzetekben segítenek, hanem a korrupció visszaszorításában is létfontosságúak, illetve abban, hogy a kormányok dollármilliárdokat tudjanak megtakarítani.

Abba, hogy a kormányok miként költik el a közpénzt, a legtöbben ritkán gondolnak bele. Pedig ezek az összegek egy vagyont tesznek ki. A kormányok messze a legnagyobb vásárlói a magánszektorból származó munkának, áruknak és szolgáltatásoknak. A közbeszerzések értéke 2019-ben 11 ezer milliárd dollárt tett ki. Ez az összeg a globális GDP mintegy 12%-ának felel meg.

Azokban az országokban, ahol a világ népességének szegényebb fele él, a közbeszerzések az összes kormányzati kiadás óriási hányadát, mintegy felét teszi ki.

Az elektronikus közbeszerzés vagy "e-közbeszerzés" felgyorsítja ezeknek a fontos összegeknek a felhasználását, ami kulcsfontosságú az olyan válságokban, mint például a Covid-járvány.

  • Dél-Koreában az e-közbeszerzés bevezetésével a közbeszerzési ajánlatok feldolgozásának időtartama átlagosan 30 óráról mindössze 2 órára csökkent,
  • míg Argentínában a közbeszerzési eljárások időtartama több mint 11 nappal lett rövidebb.

Az e-közbeszerzés azonban sokkal több pozitív hatással jár annál, minthogy a kormányok gyorsabban tudják lefolytatni a közbeszerzési eljárásokat. Az e-közbeszerzés ugyanis korrupcióval kevésbé terheltté és hatékonyabbá teszi a kormányzati kiadásokat. Ez kiemelten fontos hatás, mivel a korrupció világszerte évente ezer milliárd dolláros problémát jelent, amelyre nagyon kevés válasz létezik.

A Transparency International szerint globális szinten ugyanolyan rossz a helyzet a korrupció terén, mint egy évtizeddel ezelőtt.

A Copenhagen Consensus Center think-tank (amelynek elnöke a szerző – a szerk.) az e-közbeszerzés bevezetését kulcsfontosságú intézkedésként nevezte meg meg azon tízből négy alacsony jövedelmű ország kormányzata számára, amelyek még mindig nem vezették ezt be. Ez a kutatás része annak a többéves projektünknek, amelynek keretében a világ vezető közgazdászainak tucatjaival együttműködve igyekszünk azonosítani azokat a legjobb szakpolitikai intézkedéseket, amelyekkel felgyorsítható a fenntartható fejlődési célok elérése. Ezek a célok 2016-tól 2030-ig tartanak, tehát idén félidőben vagyunk – mégis szinte mindegyik célkitűzésnél elmaradás látszik.

A korrupció felszámolására vonatkozó fenntartható fejlődési cél terén pedig egyáltalán nem történt előrelépés.

A közbeszerzés – méretéből adódóan – minden országban a korrupció egyik legfőbb forrásának számít, így az e-közbeszerzés bevezetése igen hatékony módja lehet a korrupció elleni küzdelemnek. Továbbá, milliárdokat spórolhat meg az országoknak.

Kutatásaink azt mutatják, hogy az e-közbeszerzési rendszer megtervezésének, kiépítésének és fenntartásának első 12 éve alatt a költségek átlagosan 16,7 millió dollárba kerülnek függetlenül az ország méretétől. Ez viszonylag jelentéktelen összegnek számít a legtöbb állam költségvetéséhez képest.

Az e-közbeszerzésnek számos előnye van, amint az a Covid-járvány idején is bebizonyosodott. Nemcsak a kormányok cselekvőképességét gyorsítja fel, hanem az ajánlattevők számát is növeli. Az indiai Karnataka államban az e-közbeszerzés első három évében 130-ról 4800-ra nőtt a beszállítók száma, míg Dél-Koreában ugyanebben az időszakban megduplázódott, 70 ezerről 147 ezerre emelkedett az ajánlattevők száma.

Az átlátható, széleskörben hozzáférhető rendszerek pedig azt jelentik, hogy a kormányoknak kevesebbet kell költeniük a közbeszerzési felhívások hirdetésére. Az indiai Andhra Pradesh állam számításai szerint évente félmillió dollárt tudnak megtakarítani a hirdetéseken, míg a fülöp-szigeteki kormány évente 9 millió dollárt spórolt meg az újsághirdetéseken.

Arra is vannak tapasztalatok, hogy a közbeszerzés digitalizálása jobb felügyeletet és fejlettebb szolgáltatásnyújtást jelent. Jó példa erre India, ahol az e-közbeszerzési rendszerre való áttérés után 12%-kal javult az utak minőségi osztályzata. A paraguayi reformok pedig a módosításra szoruló szerződéskötési folyamatok arányát 2016-ra mindössze 3%-ra csökkentették a 2013-as 19%-ról.

A legnyilvánvalóbb, azonnali és jól dokumentált következmény az, hogy az e-közbeszerzés egyszerűen közpénzt takarít meg.

Kutatásaink szerint a közbeszerzésekre vonatkozó átlagos költségcsökkentés 6,75%-os mértékű. Egy átlagos alacsony jövedelmű ország esetében ez azt jelenti, hogy az első 12 év alatt a megtakarított összeg több mint 600 millió dollárt tesz ki. Minden egyes elköltött dollár után egy alacsony jövedelmű ország 38 dollár megtakarítást realizál. Az alacsonyabb közepes jövedelmű országok esetében az átlagos megtakarítás az első 12 év során több mint 5 milliárd dollárnak felel meg, ami azt jelenti, hogy minden egyes elköltött dollár több mint 300 dollár társadalmi hasznot eredményez.

Ez teszi az e-közbeszerzés bevezetését kivételesen hatékony szakpolitikai intézkedéssé.

Nem csak egy olyan világjárvány idején, mint a Covid, mutathatja meg értékét az e-közbeszerzési rendszer, amely segített az ukrán kormánynak is abban, hogy továbbra is működőképes maradjon, amikor Oroszország megtámadta. A Transparency International 2022 márciusában arról számolt be, hogy „a közbeszerzési rendszer és az összes platform minden egyes nap tovább működik”, még akkor is, amikor az ország nagy részét támadás érte.

Miután a jövőben számos országnak olyan új fenyegetésekkel kell szembenéznie, amelyek rövid időn belül nagy összegű kiadásokat igényelhetnek, az e-közbeszerzés lehetővé teheti a kormányok számára, hogy ezt gyorsabban és hatékonyabban tegyék – és sokkal kevesebb korrupcióval. Az e-közbeszerzési rendszer bevezetése nemcsak a pazarlás és a korrupció csökkentésének bevált módja a közpénzek elköltésénél, hanem az ellenállóképesség növelésének és az előttünk álló kihívásokra való sokkal jobb felkészülésnek is. Ez egy olyan nagyszerű intézkedés, amellyel minden országnak élnie kellene.

EZ ITT AZ ON THE OTHER HAND, A PORTFOLIO VÉLEMÉNY ROVATA.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a címre. A Portfolio Vélemény rovata az On The Other Hand. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Címlapkép forrása: Shutterstock

otp bankfiók belső és külső képek, logó
agrárium mezőgazdaság talaj agrár
valdis dombrovskis
Toyota gyártás
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajfinomító százhalombatta