bolcsodefejlesztes helyreallitasi programbol
Uniós források

Félezerrel több bölcsődei férőhelyet vállalt a kormány EU-s pénzből

Weinhardt Attila
A kormány módosította a bölcsődei férőhelyek számának növelésével kapcsolatos brüsszeli vállalását, és most már azt vállalja, hogy 519 férőhellyel több, összesen 3984 új férőhelyet hoz létre országszerte 2025 végéig – szúrta ki a Portfolio az Európai Bizottság által minap jóváhagyott módosított helyreállítási programban. Összesen 146 millió euró forrást ad a brüsszeli testület arra, hogy döntő részben új ingatlanok megépítésével és férőhelyek kialakításával a kisgyermekes anyukák minél nagyobb aránya vissza tudjon menni a munka világába.

A minap hagyta jóvá az Európai Bizottság Magyarország módosított helyreállítási tervét, és a brüsszeli testület munkadokumentuma felsorolja azokat a lépéseket, hogy a tavaly jóváhagyott eredeti program mely pontjain kért módosításokat a kormány.

Ebből derült ki, hogy a kormány 519 további bölcsődei férőhely létrehozását vállalta az eredeti intézkedésen felül (C1.I4.), és így összesen 3984 férőhelyet hoz létre országszerte 2025 végéig. Az intézkedést egy friss felméréssel támasztotta alá a kormány, amelyből az derült ki, hogy országszerte mintegy 12 ezer új bölcsődei férőhelyre lenne igénye a szülőknek, így tehát ennek a harmadát hozza létre a helyreállítási program terhére a kormány.

A tavaly Brüsszelben jóváhagyott helyreállítási tervben még „csak” 114 millió eurót allokált a kormány a bölcsődei férőhelyek létrehozására az alábbi megosztás mentén:

bolcsodei eredetiRRF

A múlt héten jóváhagyott módosított tervben azonban az első komponenshez tartozó negyedik demográfiai intézkedésnél (C1.I4.) azt látjuk, hogy a keretösszeg 146,4 millió euróra nőtt, azaz mai 380-as euróárfolyam mellett mintegy 12 milliárd forinttal megugrott.

bolcsodei uj RRF

A részletes bizottsági értékelésben az is benne van, hogy a 3984 új bölcsődei férőhely létrehozására allokált pénz legalább 70%-át új épületek megépítésére kell fordítani, legalább 11%-át energiahatékonysági felújításokra. Emellett az is lényeges feltétel, hogy az újonnan létrehozott épületek elsődleges energiaigényéne legalább 20%-kal kell alacsonyabbnak lennie, mint amit elvárnak a közel nulla energiaigényű ingatlanoktól.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Vasvári Tamás

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
valdis dombrovskis