parlament
Gazdaság

Felszólította a magyar parlamentet a szuverenitásvédelmi törvény elutasítására az Európa Tanács emberi jogi biztosa

Portfolio
A tervezett magyar szuverenitásvédelmi törvény és a felállítandó szuverenitásvédelmi hivatal „jelentős kockázatot jelent az emberi jogokra nézve, és el kell vetni” – hangsúlyozta hétfőn kiadott állásfoglalásában Dunja Mijatović. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa (nem uniós szerv illetékese) ezért úgy fogalmazott: „felszólítom a magyar parlamentet, hogy tegye félre ezeket a javaslatokat, és használja fel jogalkotási és felügyeleti hatáskörét az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelmére az Európai Egyezménnyel és az Európa Tanács alapvető értékeivel összhangban”. Fontos, hogy az Európa Tanács nem uniós szerv, nem összekeverendő az Európai Tanáccsal, az állam- és kormányfők testületével, amelynek elnöke, Charles Michel, éppen ma reggel járt Budapesten és tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel.

Az állásfoglalásban az emberi jogi biztos leszögezte: „Az a javaslat, hogy Magyarországon létrehozzanak egy "Szuverenitásvédelmi Hivatalt", amely széleskörű hatáskörrel rendelkezne, hogy minden olyan szervezet vagy személy ellen nyomozást folytasson, akit azzal gyanúsítanak, hogy külföldi érdekeket szolgál vagy a nemzeti szuverenitást fenyegeti, jelentős kockázatot jelent az emberi jogokra nézve, és el kell vetni”.

Úgy látja: „A köztársasági elnök által a miniszterelnök javaslatára kinevezett elnök korlátlan hatáskörrel rendelkezne arra, hogy bárkitől érzékeny adatokat és magáninformációkat kérjen, felügyelet és jogorvoslat nélkül. A parlament elé terjesztett törvénycsomag-tervezet, valamint a kormány párhuzamos javaslata, amely az új hivatalra való hivatkozásnak az Alaptörvénybe való beillesztésére irányul, olyan homályos, hogy a javasolt hivatal invazív ellenőrzése fegyverként alkalmazható lenne bárki ellen, aki ellenfélnek tekinthető, például "a demokratikus vita befolyásolására irányuló tevékenység" miatt”.

Az emberi jogi biztos emlékeztett rá, hogy már eddig is „Következetesen figyelmeztettem a Magyarországon tett lépések ellen, amelyekkel önkényesen korlátozzák az emberi jogi nem kormányzati szervezetek és jogvédők nélkülözhetetlen munkáját az országban. Aggodalmamnak adtam hangot a végrehajtó hatalom túlhatalma és az igazságszolgáltatás függetlenségének aláásására irányuló erőfeszítések miatt is.” Ezután leszögezi a friss törvényjavaslat kapcsán:

„Ha ezt a javaslatot elfogadják, az még több lehetőséget biztosít a végrehajtó hatalom számára a független hangok és ellenzékiek elhallgattatására és megbélyegzésére”.

Úgy zárja állásfoglalását, hogy „Az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság magyarországi működésére ilyen messzemenő következményekkel járó törvénytervezeteket átfogó vizsgálatnak és érdemi konzultációnak kell alávetni, mielőtt a Parlament elé terjesztik őket. Felszólítom a magyar parlamentet, hogy tegye félre ezeket a javaslatokat, és használja fel jogalkotási és felügyeleti hatáskörét az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelmére az Európai Egyezménnyel és az Európa Tanács alapvető értékeivel összhangban."

Címlapkép forrása: Getty Images

ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
autópálya lezárás
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ford