bundestag
Gazdaság

Folytatódik a német költségvetési dráma

Portfolio
Olaf Scholz kancellár a német kormánykoalíció kulcsembereivel együtt egyik napról a másikra felfüggesztette a 2024-es költségvetés felülvizsgálatáról szóló tárgyalásokat, és a folyamatban lévő tárgyalásokat ismerő források szerint csak hétfő délután folytatják a megbeszéléseket – számolt be a Bloomberg.

A szociáldemokrata vezető és koalíciós partnerei, a Zöldek és a Szabad Demokraták már napok óta tárgyalásokat folytatnak a jövő évi pénzügyi terv kidolgozásáról, de egyelőre nem jutottak kompromisszumra. A tárgyalások hátterében egy múlt havi megdöbbentő legfelsőbb bírósági ítélet áll, amely korlátozta a költségvetésen kívüli források, speciális alapok felhasználhatóságát, ami miatt így kevesebb pénzügyi eszköz maradt az egyensúly megőrzésére.

Az Alkotmánybíróság november 15-i döntése megzavarta a kormány régóta fennálló gyakorlatát, miszerint a különleges alapokat beruházásokra használja fel, és kérdéseket vetett fel a több tízmilliárd eurós tervezett kiadások célszerinti felhasználásával kapcsolatban.

Scholz kancellár a hétvégén bizakodását fejezte ki, hogy megállapodásra jutnak a 2024-es költségvetés átalakításáról, annak ellenére, hogy a tárgyalásokat ő is nagyon nehéznek tartja. Kategorikusan kizárta a szociális kiadások, a zöld támogatások vagy az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás csökkentését.

A német vezetés kényes helyzetbe került, a koalíció feladata egy olyan új, 2024-es költségvetés kidolgozása, amely összhangban van a bíróság ítéletével anélkül, hogy további jogi eljárásokat indítana el. Az egyik lehetséges megoldás a nettó új hitelfelvételre vonatkozó korlátozások úgynevezett adósságfék felfüggesztése a rendkívüli helyzet miatt. Ezt a lehetőséget már negyedik éve alkalmazzák, a Scholz vezette SPD és a Zöldek támogatják, míg a fiskálisan konzervatív Szabad Demokraták ellenzik.

Címlapkép: A szövetségi államok képviselői a német Bundesrat rendkívüli ülésén a kormány 2023-as pótköltségvetési tervezetéről tárgyalnak. Fotó forrása: N: Bernd von Jutrczenka/dpa/Getty Images.

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ford