R6221104
Gazdaság

GFM: Magyarország 2030-ra az önvezető autók európai bázisa lesz

Portfolio
A készülő hazai mesterséges intelligencia szabályozásában az európai rendelet lesz a mérvadó - mondta Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára az MBH csütörtöki konferenciáján. A területtel érdemes foglalkozni, hiszen Magyarország jelenleg az európai átlagtól is jelentősen le van maradva az AI területén, pedig hatalmas gazdasági potenciál rejlik benne. Az államtitkár beszélt még Magyarország mesterséges intelligenciával kapcsolatos céljairól és terveiről is - például elárulta azt is, hogy Magyarország 2030-ra az autonóm járművek fejlesztési és tesztelési központja lesz.

Az MBH Bank hagyományteremtő jelleggel elindította az MBH Corporate Konferenciák elnevezésű programsorozatát. A kezdeményezés célja, hogy olyan vállalati szempontból releváns témákat járjanak körül a bank szakértői és a meghívott szakmai előadók, amelyek jelentős hatással lehetnek az egyes iparágakra és az üzleti világra. Az MBH Bank továbbá olyan szakmai platformot szeretne teremteni a tematikus konferenciákkal, amely által lehetőség nyílik a gazdasági szereplők közötti, gazdasági trendeket és lehetőségeket vizsgáló párbeszéd kialakítására.

Az első esemény keretében a mesterséges intelligencia vállalati szektorra gyakorolt hatását járták körül az előadók. A rendezvényt Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese nyitotta meg. A vezérhelyettes ismertette: Magyarországon a vállalatok 12%-a használ mesterséges intelligenciát, a V4-en belül ez az arány 18%, míg az európai átlag 20% felett van.

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára előadásában egyebek mellett az alábbiakról beszélt a nyitóelőadásában:

  • A mesterséges intelligencia hatalmas löketet adhat a gazdaságnak: az AI-ban rejlő teljes gazdasági potenciál annyi is lehet, mint az USA teljes 2022-es GDP-je (17,1 és 25,6 ezer milliárd dollár). Az AI várhatóan 1,4 százalékponttal javíthatja a termelékenységes 10 éves időhorizonton.
  • Magyarországon már több területen használják az AI-t, gyakorlatilag minden szektorban jelen van. A pénzügyi szektorban például növeli a biztonságot, csökkenti a költségeket és javítja az ügyfélélményt.
  • Az AI mindemellett az energiaellátás területén is számos ponton járul hozzá a növekedéshez, de az élelmiszertermelésben is jelentősen növeli a hatékonyságot a hatalmas adatmennyiség kielemzésével. A mezőgazdaságban, az élelmiszergyártásban és a kiskereskedelemben is rengeteg használati eset (use case) van.
  • A legnagyobb potenciál az egészségügyben van: az adatok mennyisége és érzékenysége miatt itt van a legtöbb use case, a gyógyszerkutatásban, a betegellátásban és a betegkapcsolatok fejlesztésében mind fejlődni lehet a mesterséges intelligencia segítségével.

Fábián Gergely az AI veszélyeiről is beszélt: az AI rengeteg munkahelyet tud majd kiváltani a jövőben, az általános automatizáció a magyar munkahelyeket is rendkívül érzékenyen érintheti. Leginkább az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a szállítás és a javítás/szerelés iparágak vannak veszélyben. Az AI-t körültekintően kell alkalmazni, így az extenzív növekedés eredményeit felhasználva intenzív növekedésre tud átállni a gazdaság.

Nemcsak Magyarország, hanem egész Európa le van maradva a mesterséges intelligencia területén: az AI-t érintő publikációk tekintetében Kínáé, míg a befektetésekben az Egyesült Államoké a vezető szerep. Az USA-Kína ellentétben is szerepet játszik az AI, hiszen a terület robbanásszerű fejlődése miatt a mesterséges intelligencia a konfliktus központi témája lett.

Fábián Gergely elárulta:

Az AI magyarországi szabályozásában az európai AI szabályozás lesz a mérvadó (European AI Act).

A szabályozásban a tagállamok nagyrészt egyetértenek. A várakozások szerint ez tovább fokozza majd a versenyképességet, amire szüksége lesz hazánknak is, hiszen az európai átlagtól is jelentősen le vagyunk maradva. A vállalatok digitalizációs foka is alacsony, de a kormány átfogó tervekkel rendelkezik ennek fejlesztésére. A kormánynak továbbá célja, hogy a felsőoktatásban is jelentős szerepet kapjon az AI.

Az AI kulcsszerepet fog játszani a munkatermelékenység növelésében és az értékláncban történő feljebb lépésben.15%-os GDP növekmény, 26% százalékos átlagos termelékenységnövekedés és 1 millió magasabb hozzáadott értékű munkakör várható az AI támogatásával. Magyarország 2030-ra az autonóm járművek fejlesztésének és tesztelésének európai központja kíván lenni.

Címlapkép forrása: Flatlight Creatives/ MBH Bank

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajfinomító százhalombatta