Csehorszag orosz olaj levalas
Gazdaság

Gond nélkül le tudunk válni az orosz olajról – Fontos bejelentést tettek a csehek

Portfolio
Sikeresen lefutott októberben egy háromhetes teszt, ami azt mutatta, hogy nincs technológiai akadálya az orosz kőolajról való teljes leválásnak Csehország legnagyobb olajfinomítójában Litvinóban, amely meg is fog történni, amint 2024 végére elkészül az ezt lehetővé tevő TAL vezeték kapacitásbővítése – jelentette be a hírt a finomító tulajdonosa, az ORLEN Unipetrol Group.

Az októberi próbaüzemről korábban már írtunk, amelynek során azt a gyártási technológiát tesztelték, hogy kizárólag nem orosz nyersolajokkal (amelyek a Közel-Keletről, Dél-Amerikából és az Északi-tengerről származnak) képes-e működni a finomító. A friss bejelentés azt jelenti, hogy igen: a felhasznált kőolajok mixe alapján azt találták az ütem vezetői, hogy lehetséges az orosz olajról való leválás, amely jelenleg a Barátság kőolajvezetéken át jön a Csehország, Magyarország és Szlovákia számára biztosított uniós mentesség jegyében.

A közlemény utal rá, hogy már zajlik a Trieszt felől érkező TAL vezeték kapacitásbővítése, és ha ez elkészül 2024 végéig, akkor onnantól kezdve az évi 5,8 millió tonnás kapacitású litvinói finomító teljes mértékben le tud válni az orosz kőolajról. Ez azt jelenti, hogy egész Csehország teljesen le tud majd válni az orosz kőolajról, ugyanis a szintén az ORLEN Unipetrol Group tulajdonában álló másik, évi 3,3 millió tonna kapacitású kralupy finomító már nem orosz olajjal működik.

Egyelőre nincs időkorlátja annak, hogy meddig használhatja még az orosz kőolajat a három közép-európai uniós ország, amelyet a Barátság kőolaj-vezetéken keresztül kapnak. Idehaza a Mol százhalombattai finomítója felől nemrég olyan hír érkezett, hogy mivel nem kapnak uniós forrást az egyik uniós programból, ezért átgondolják a diverzifikációs beruházásaikat.

Címlapkép forrása: Getty Images

ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
autópálya lezárás
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ford