Ha vétózik a kormány, egyszerűen megkerülné a többi EU-tagállam

Szabó Dániel
Az Európai Unió diplomatái több technikai javaslaton dolgoznak, hogy megkerüljék az összes Ukrajnával kapcsolatos ügyben vétót belengető magyar kormányt. Az egyik terv az, hogy a közös EU-s költségvetésen kívül sürgősségi finanszírozást biztosítsanak Ukrajnának. A hétfői külügyminiszteri találkozón aktívan próbálták meggyőzni Szijjártó Pétert, hogy ne blokkolja a magyar kormány Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak elindítását, valamint 50 milliárd eurónyi pénzügyi segély folyósítását, de a hírek szerint nem jutottak dűlőre.

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt hetekben többször is kijelentette, hogy a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozón minden Ukrajnával kapcsolatos döntést megvétóz, így kormánya nem támogatja a pénzügyi támogatások finanszírozását, valamint a csatlakozási tárgyalások megkezdését sem. Pedig a múlt héten Emmanuel Macron francia elnök Párizsban próbálta meggyőzni négyszemközt, a hétvégén Argentínában maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök igyekezett hatni a magyar kormányfőre, míg hétfőn az EU-s külügyminiszterek egyeztettek Szijjártó Péterrel.

Az EU tisztviselői sürgősen megoldásokat keresnek Magyarország lehetséges vétójának hatástalanítására. Mivel a csúcstalálkozó előtt egyre fogy az idő, diplomaták zártkörű megbeszéléseket kezdeményeztek egy alternatív pénzügyi csomag megvalósíthatóságáról és technikai részleteiről a fennmaradó 26 EU-tagállam között. Ez a sürgősségi finanszírozási terv legalább egy évig pénzügyi támogatást nyújtana Kijevnek. A megbeszéléseket bizalmasan kezelik, hogy ne ássák alá a Magyarország vétójának megdöntésére irányuló erőfeszítéseket – számolt be a Financial Times.

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az Ukrajnának nyújtott bármilyen támogatás ne az EU közös költségvetéséből származzon, és Orbán Viktor uniós minisztere, Bóka János kijelentette, hogy a tagsági tárgyalásokról szóló döntésnek meg kell várnia a júniusi európai parlamenti választásokat. Erre válaszul Olha Sztefanyisina ukrán miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta az 50 milliárd eurós segélyről szóló döntés elmaradásának következményeit, kijelentve, hogy Ukrajna „a túléléssel kellene, hogy küzdjön, nulla pénzügyi kiszámíthatósággal az egész évre”.

Bár azt a nyugati médiában többször is összekapcsolták az ukrán-üggyel, hogy az Európai Bizottság kedden vagy szerdán dönthet a horizontális feljogosító feltételekről szóló eljárás részleges lezárásáról, így Magyarország több mint 10 milliárd eurónyi kohéziós forráshoz juthat, Brüsszel kategorikusan cáfolja, hogy ezzel próbálnák megvesztegetni az Orbán-kormányt. Mint arról többször írtunk, az EB szerint Magyarország nagyjából teljesítette az igazságügyi reformmal a kötelezettségeit, a folyamatról végig egyeztettek, a Bizottság pedig nem fogalmazhat meg új elvárásokat, és az eljárás lezárására már alig maradt ideje.

Orbán Viktor kormánya is cáfolja, hogy ezért blokkolnák a Kijevnek fontos döntéseket: a miniszterelnök kabinetje azt mondja, hogy Ukrajna nem teljesítette a csatlakozási feltételül szolgáló uniós elvárásokat. Ezért a kormányfő ellenzi az Ukrajnának nyújtott további támogatásokat, és egy olyan külső segítségnyújtási eszköz mellett érvel, amelyet az EU költségvetésén kívül, a tagállamok hozzájárulásaiból finanszíroznak, és amely rövidebb tervezési időszakkal rendelkezik.

Magyarország vétóját és a tagsági tárgyalások megkezdésének esetleges meghiúsulását Kijev az „egész EU kudarcának” tekinti Olha Sztefanyisina szerint. A helyzet továbbra is képlékeny, a diplomáciai erőfeszítések folyamatban vannak, hogy a döntő jelentőségű csúcstalálkozó előtt megoldást találjanak. Állítólag több másik javaslat is az asztalon van, hogy megkerüljék a magyar vétót.

Címlapkép forrása: EU

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF