budapest parlament villamos getty stock
Befektetés

Hidegzuhany a javából: jön az új Prémium Magyar Állampapír, de micsoda kamattal!

Árgyelán Ágnes
Jön az új Prémium Magyar Állampapír, de ilyet eddig még nem láttunk: 2025 áprilisáig 9,9% kamatot fizet, majd ezt követően ígér csak az infláció felett előbb 0,5, majd 1,0 százalékpontos felárat. Sokan dönthetnek úgy, hogy november 30-áig gyorsan bevásárolnak a most még elérhető, jövőre 18% felett kamatozó PMÁP-ból.

Most érkezett a hír, hogy új Prémium Magyar Állampapírt dob a piacra az ÁKK. Az új sorozat, a 2032/I több ponton is újszerű lesz az eddigi PMÁP-okhoz képest:

  • futamideje 9 év;
  • a kamatbázist az éves átlagos infláció adja, de
  • az első kamatperiódus esetében fix kamat lesz (évi 9,9%), és az első kamatperiódus 1,5 évet ölel fel;
  • a kamatprémium mértéke is változik, az alábbiak szerint:

Az első kamatperiódus esetében tehát az évesített kamat 9,9% lesz (az időarányosan fizetendő kamat így 2025 áprilisában 13,8%), amellyel gyakorlatilag

az idei magasabb inflációt és ezzel a potenciálisan 18% feletti jövő évi hozamot kiveszik a rendszerből.

Az ÁKK által kiadott közlemény szerint az irányadó kamat és a piaci hozamok csökkenése vezetett ahhoz a döntéshez, hogy az új, 2032. április 22-i lejáratú PMÁP-sorozat a 2022 szeptemberétől 2023 januárjáig értékesített 2027/J és 2029/J PMÁP-sorozatokhoz hasonlóan ismét „hibrid” kamatozású lesz.

Kitérnek arra is, hogy a 2032/I PMÁP-sorozat esetében az értékesítési korlát változatlan, vagyis minden forgalmazó továbbra is 25 millió forintos értékhatárig értékesíthet az elsődleges piacon egy lakossági befektető számára a sorozatból. A cél az, hogy a kisebb megtakarításokat kezelő állampapír-befektetőket széles körben szolgálják ki lakossági program keretében.

Mindezzel együtt lezárják a most még elérhető, 2033-ban lejáró (2033/I) sorozatot: azt legkésőbb november 28-ig lehet megvásárolni.

Az új 2032/I sorozat november 29-től vásárolható.

A legújabb, idén november 29-étól elérhető PMÁP kevésbé kedvező ajánlat az eddigi inflációkövető állampapír-sorozatokhoz és sokak várakozásához képest is, különösen azok számára, akik eddig a PMÁP-ra viszonylag rövid távú (egy-két éves) befektetésként gondoltak. Ha maradt volna az utóbbi évek legalább 0,25 százalékpontos infláció feletti prémiuma az első kamatperiódusban is, akkor a legújabb PMÁP is évi 18% (a visszavásárlási diszkonttal együtt 17%) feletti hozamot biztosított volna a következő időszakban befektetői számára. Ennek alig a fele a bejelentett 9,9%, amivel egészen 2025 áprilisáig fog kamatozni az új PMÁP.

Az alacsonyabb kezdeti hozamért cserébe csak a befektetők egy része számára lesz elégséges kompenzáció, hogy 2025 tavaszát követően 0,5 százalékpontos, 2029 tavasza után 1 százalékpontos felárat fizet majd a PMÁP az előző évi (a mostaninál vélhetően jóval alacsonyabb) infláció felett a jelenleg elérhető 0,25 százalékkal szemben. Érdemes megjegyezni, hogy a 9,9%-os kamat megegyezik az októberi inflációval, amelynél a következő időszakban alacsonyabb pénzromlásra számítunk, így várhatóan még ezen a szinten is képes lesz pozitív reálhozamot termelni az új állampapír-sorozat a befektetők számára.

A friss ajánlattal elégedetlen befektetők számára racionális lépés lehet a most még (várhatóan november 29-ig) elérhető 2033/I sorozatú PMÁP-ba való befektetés, amely az inflációs várakozások alapján nagy valószínűséggel 18% feletti hozamot fog biztosítani 2024 januárja és 2025 januárja között, azt követően pedig megmarad az infláció feletti 0,25 százalékpontos kamatfelára.

Ami a befektetők számára az új PMÁP-ban bosszantó, az az állam szempontjából persze racionális lépés: az új inflációkövető állampapír-sorozat esetében jelentős, évi több mint 8 százalékos kamatmegtakarítást jelenthet, legalább 2025 elejéig. Bár a már eladott sorozatok kamatkiadása az állam számára nem fog csökkenni ettől, az új állampapír-értékesítésből származó költségeket a kormány jelentősen lejjebb tudja szorítani rövid távon, ami nem érdektelen a 2024-es költségvetés szempontjából.

Az ÁKK lépése új megvilágításba helyezi az állam elmúlt hónapokban tett erőfeszítéseit is arra, hogy az állampapírpiac felé terelje a lakossági megtakarítókat: a lépésekkel (köztük a más megtakarításokat terhelő 13%-os szocho bevezetésével) a saját árazási mozgásterét növelte, aminek most látjuk az első igazi eredményét.

A témában hamarosan részletesebb elemzéssel jelentkezünk.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Egyesülne a Nissan és a Renault