Százasával veszi majd a magyar kormány az elektromos autókat
Üzlet

Így lehet állami milliókat szerezni elektromos autó vásárlására

Portfolio
Újabb részleteket közölt az Energiaügyi Minisztérium a vállalkozások elektromos jármű beszerzéseit támogató programról. A tervek szerint 30 milliárd forintos keretösszegből igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást a hazai gazdasági társaságok tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. Egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatás nyerhető el. A zöldenergia hasznosítást ösztönző felhívás tervezete most véleményezhető, a végleges kiírás a jövő év elejéig megjelenhet.

Jelenleg közel 85 ezer zöld rendszámos gépjármű közlekedik a hazai utakon, több mint felük tisztán elektromos személygépkocsi. A társadalmi egyeztetésen lévő programmal a kormány a vállalatokat ösztönzi e-járművek beszerzésére. A pályázatokat várhatóan 2024. február elsejétől tizenhárom hónapon át lehet majd benyújtani.

  • Támogatásra magyarországi gazdasági társaságok, továbbá a taxi szolgáltatást nyújtó vagy legalább két főt foglalkoztató egyéni vállalkozások pályázhatnak a jövőre élesedő kiíráson. A flottaszolgáltatók külön programban vehetnek majd fel kedvezményes hitelt elektromos gépjárművek beszerzésére.
  • A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások legfeljebb egy, a 10-49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50-249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be.
  • Az egy cégre eső minimális támogatási érték 2,8 millió, a maximális elnyerhető forrásmennyiség pedig 64 millió forint lehet.
  • A program az energetikai intézkedéseket és beruházásokat magába foglaló REPowerEU keretében jövőre érkező közel 1 milliárd eurós uniós forrásból valósul meg, amelyből összesen 60 milliárd forintot szán a vállalati járműbeszerzés támogatására és a hazai elektromos töltőhálózat bővítésére a kormány.

Címlapkép forrása: Shutterstock

ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
autópálya lezárás
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde