zuhanás
Gazdaság

Ijesztő, ami a magyar áfabevételekkel történik

Portfolio
Októberben ismét előállt az a rendkívüli helyzet, hogy az előző évhez képest csökkentek a költségvetésbe befolyó áfabevételek. Vagyis nem átmeneti idén az a jelenség, hogy az államkassza legfontosabb támasza szenved. Szokatlanul alakultak az év tizedik hónapjában a vállalati befizetések is, a büdzsét csak a lakosság mentette a múlt hónapban.
Mi vár a magyar gazdaságra 2024-ben? Ez most a legfontosabb kérdés. A válaszok december 7-én érkeznek a Portfolio következő, Signature előfizetőknek szóló klubján.

Két héttel ezelőtt beszámoltunk arról, hogy jelentősebb hiánnyal zárta az októberi hónapot a költségvetés. Az előzetes adatok közlése után a Pénzügyminisztérium csütörtökön közzétette a részletes táblázatokat, amelyekből ezúttal is érdekes folyamatok olvashatók ki.

Szembeötlő, hogy a bevételek 3006 milliárd forintban alakultak, ami csak 8,8%-kal magasabb a 2022 októberi összegnél. Külön érdekes, hogy ezúttal év/év alapon a gazdálkodó szervezetek befizetései csökkentek 4%-kal, vagyis ezúttal a különadó-bevételek nem tudtak segíteni a költségvetés állapotán.

Talán még gyászosabb kép körvonalazódik a fogyasztáshoz kapcsolt adók esetében. Összességében ugyanis ez a sor 1,8%-os év/év alapú növekedést jelez, 886 milliárd forintos összbevételt eredményezett idén októberben. Ezen belül viszont az áfabevételekkel megint gond volt.

Idén októberben 714 milliárd forintnyi általános forgalmi adóbevétel folyt be az államkasszába, ami elmarad a tavaly októberi 720 milliárd forintos összegtől.

2023-ban már az ötödik hónapban állt elő az a rendkívüli helyzet, hogy az elszálló hazai infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek. Itt érdemes felidézni, hogy októberben az éves infláció mértéke 9,9% volt idehaza.

Az alábbi, Pénzügyminisztérium által megosztott grafikonról is jól leolvasható, hogy az áfabevételek idei alakulása épp csak leköveti a tavalyi folyamatokat.

afa idosorosan

A lakosság befizetései, valamint a járulékbevételek tekintetében látunk kedvező folyamatokat továbbra is. A személyi jövedelemadóból származó befizetések 16,1%-kal bővültek, a két társadalombiztosítási alap esetében pedig 16%-os járulékbevétel-növekedés volt tapasztalható.

Mi vár a magyar gazdaságra 2024-ben? Ez most a legfontosabb kérdés. A válaszok december 7-én érkeznek a Portfolio következő, Signature előfizetőknek szóló klubján.

Részletesen az áfáról

Kedvezőtlen fejlemény, hogy a költségvetésbe történő áfabefizetések a tavaly októberi szinthez képest csökkentek októberben. Vagyis az áfabevételek alulteljesítésében alapvetően ez a tényező a ludas. A kiutalások tekintetében folytatódott az az örvendetes trend, hogy kisebb összegben teljesültek októberben is, mint egy évvel ezelőtt.

Mint ismert, az év első felében a kiutalások extrém megugrása okozta elsősorban a nettó áfabevételek alulteljesítését. Az elmúlt 3 hónap részletes adatai arra engednek következtetni, hogy ez a túlfutás kezd helyreállni.

Részletes elemzéseket ebben a témában itt közöltünk:

Mi történik a kiadások oldalán?

A kiadások év/év alapon összesen 21,3%-kal voltak magasabbak idén októberben, mint tavaly. Jelentősen nőttek az egyedi és normatív támogatások: 344 milliárd forint idén vs. 265 milliárd forint tavaly októberben. Emlékezetes, a kormány itt számolja el a rezsicsökkentés finanszírozását, és azt tudjuk, hogy önmagában az év tizedik hónapjában 195,8 milliárd forintot fordított az állam rezsicélokra. 

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Laurent Gillieron

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ford