abu dzabi az eae fővárosa
Gazdaság

Íme a csúcsgazdagok új játszótere: adóparadicsomba fektetnek be a milliárdosok

Portfolio
Abu-Dzabi egyre népszerűbb vagyoni központ a milliárdosok számára, sokan speciális célú vállalatokat (SPV) hoznak létre az emírség nemzetközi pénzügyi központjában – számolt be a Bloomberg.

Az Abu-Dzabi emírség egyre inkább a milliárdosok kedvelt vagyoni központjává válik, akik hagyományosan olyan tengerentúli helyeken őrizték vagyonukat, mint a Kajmán-szigetek, Svájc és a Brit Virgin-szigetek. A nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek, köztük Changpeng „CZ” Zhao, a kriptomilliárdosok leggazdagabb embere, az indiai Adani család, Ray Dalio, és Vlagyimir Liszin orosz acélmágnás idén különleges célú vállalatokat (SPV) alapítottak Abu-Dzabiban, a nemzetközi pénzügyi központban.

Az Abu Dhabi Global Marketben működő SPV-k száma a 2016-os 46-ról mára több mint 5000-re emelkedett. Ezek az elkülönült jogi személyeknek minősülő formák népszerűek a vagyonukat kezelni és a pénzügyi kockázatokat elszigetelni kívánó tehetős magánszemélyek körében. Az ezekben az SPV-kben tartott eszközök közé tartozhatnak ingatlanok és részvények.

Ez a tendencia azt tükrözi, hogy a világ gazdagjai hogyan védik a pénzüket.

A tendencia az 509 milliárd dolláros gazdasággal rendelkező Egyesült Arab Emírségek számára is új szerepkört jelent. Mindez egy olyan időszakban történik, amikor az olyan hagyományos, alacsony adózású joghatóságok, mint a Brit Virgin-szigetek és a Kajmán-szigetek fokozott ellenőrzéssel és az új cégbejegyzések számának csökkenésével szembesülnek.

Az Emírségek fővárosa számos olyan előnyt kínál, amely vonzóvá teszi a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek számára. Ezek közé tartoznak a külföldi joghatóságoktól való vagyonvédelmet szolgáló biztosítékok, valamint az Egyesült Arab Emírségek kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményes hálózatának előnyeit kihasználó lehetőségek. Ez utóbbi segíthet minimalizálni az SPV-n belüli vállalatok adószámláit, attól függően, hogy olyan országokkal folytatnak-e üzleti tevékenységet, amelyeknek van megállapodásuk az EAE-vel.

Az Abu-Dzabiban nagy összegű befektetéseket eszközlő befektetők hosszú távú tartózkodásra, sőt bizonyos esetekben még útlevélre is jogosultak az Egyesült Arab Emírségekből. Emellett hozzáférhetnek Abu Dhabi szuverén vagyonalapjaihoz is, amelyek több mint 1 billió dollárnyi vagyont kezelnek.

Azt azonban nem lehet nyilvánosan tudni, hogy az egyes milliárdosok honnan és miért vitték át a vagyonukat.

Emellett, bár a város stratégiai elhelyezkedése, politikai stabilitása és a tőkéhez való közelsége miatt vonzó alternatívája a hagyományos menedékhelyeknek, mint a Kajmán-szigetek, a Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) ellenőrzése alá került, különösen azóta, hogy 2022 márciusában felkerült a szürke listára.

Címlapkép forrása: Rustam Azmi/Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajfinomító százhalombatta