scam átverés hacker csaló
Bank

Ismét feltörték az OTP Simple-t, több felhasználó jelszavát is megszerezték

Portfolio
Ismét feltörték pénteken az OTP Simple rendszerét. Az eset hasonlít a pár nappal ezelőtti ügyhöz: a támadók más felület(ek)en eltulajdonított felhasználónév/jelszó kombinációkkal férhettek hozzá a felhasználói fiókokhoz. Több érintett felhasználó levelet is kapott a hackerektől, benne a saját jelszavával – értesült a Telex. Az email szerint az elkövető a népszerű hackercsoport, az Anonymous. Cikkünk megjelenése után az OTP pontosítást küldött lapunknak.

Pénteken napközben még azt jelezte a vállalat, hogy „a bankkártya-elfogadás esetén lassulás tapasztalható a SimplePay használatakor”, majd később közölték: a probléma elhárult. Ennek ellenére a nap folyamán többen még mindig nem tudtak belépni a lap értesülései szerint.

A támadás során a hackerek több felhasználó adatait is megszerezték.

Ezt azzal bizonyították, hogy a levélben leírták a címzett Simple jelszavát is.

Az angol nyelvű levél többek között az OTP-t „banki pöcegödörként” jellemezte, és azzal vádolta a pénzintézetet, hogy „extra adót szednek” és „nem képesek biztonságban tartani a felhasználók adatait. Az email kitért Magyarország politikájára is: a támadók azt állítják, hogy Magyarországon ellopták az EU-s pénzeket, az ország pedig a népirtást elfogadva Izraellel kötött szövetséget.

Az OTP az alábbi reakciót küldte meg a lap részére:

„A Simple rendszereit tegnap, azaz december 8-án este kibertámadás érte egy ismert hackercsoport részéről, akik más felület(ek)en eltulajdonított felhasználónév/jelszó kombinációkkal férhettek hozzá a felhasználói fiókokhoz. Ezért biztonsági okokból, átmenetileg az OTP Mobil felfüggesztette a Simple applikáció működését. A felhasználókat anyagi kár nem érte.

A jogellenes belépési kísérletek megakadályozására és a Simple-fiókok, valamint az ott tárolt személyes adatok további védelmére az OTP Mobil bekapcsolta a kétfaktoros azonosítást valamennyi, már meglévő felhasználói fiók esetében.

Ehhez kapcsolódóan biztonsági okokból, a veszélyeztetett Simple felhasználók jelszavát érvénytelenítette a vállalat.

Dolgozunk a rendszer helyreállításán. A támadás elkövetőinek felelősségre vonása érdekében az OTP Mobil együttműködik a hatóságokkal. Az okozott kellemetlenségekért elnézést kérünk.”

Azt is jelezték, hogy érdemes haladéktalanul megváltoztatni a jelszavát azoknak, akik hasonló levelet kaptak, és ne feledkezzenek meg a kétfaktoros hitelesítés beállításáról sem.

Reagált az OTP a Portfolio cikkére

Cikkünk megjelenése után a bank reagált:

"A Simple rendszereit tegnap, azaz december 8-án este kibertámadás érte egy ismert hacker-csoport részéről, akik más felület(ek)en eltulajdonított felhasználónév/jelszó kombinációkkal férhettek hozzá a felhasználói fiókokhoz. Ezért biztonsági okokból, átmenetileg az OTP Mobil felfüggesztette a Simple applikáció működését. Az illetéktelenek tranzakciót nem tudtak indítani, így a felhasználókat anyagi kár nem érte. A jogellenes belépési kísérletek megakadályozására és a Simple-fiókok valamint az ott tárolt személyes adatok további védelmére az OTP Mobil bekapcsolta a kétfaktoros azonosítást valamennyi, már meglévő felhasználói fiók esetében. Ehhez kapcsolódóan biztonsági okokból, a veszélyeztetett Simple felhasználók jelszavát érvénytelenítette a vállalat. Azok az ügyfeleknek, akik gyanús tartalmú e-mailt kaptak, érdemes haladéktalanul megváltoztatni a jelszavukat az applikációban, valamint a levelezési fiókjukban is. Emellett, ha eddig még nem tették meg, állítsák be a kétfaktoros azonosítást a levelezésükben is. Szakembereink jelenleg is folyamatosan monitorozzák a szolgáltatások működését.

A tegnap napközbeni, technikai probléma okozta SimplePay szolgáltatás lassulásnak nem volt köze az esti kibertámadáshoz és a Simple applikáció működésének felfüggesztéséhez. Ez két külön eset.

A kibertámadás és annak hatásai a Simple alkalmazást, és a Simple-fiókokat érintették.

A SimplePay (B2B fizetési rendszer) szolgáltatásai a tegnap délutáni tájékoztatásnak megfelelően fennakadás nélkül működnek jelenleg is".

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Nagy Márton 2023 Hitelezés