Ukrán T-64 Bahmut
Globál

Ismét megjelentek a levegőben az orosz sztárfegyverek, Orbán Viktorral találkozott Zelenszkij - Háborús híreink hétfőn

Portfolio
Ismét a levegőbe emelkedtek a legendás orosz nehézbombázók és cirkálórakéták a brit hírszerzés szerint. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök argentin kollégája beiktatásán futott össze Orbán Viktor magyar kormányfővel. A frontvonalakon továbbra sem tapasztalni érdemi változást. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

Véget vetne a patthelyzetnek az ukrán elnök: megérkezett Washingtonba az ukrán támogatásokért lobbizni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megérkezett az Egyesült Államokba, hogy személyesen lobbizzon az amerikai képviselőknél az ukrajnai támogatások folytatásáért – írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Bekeményítettek a szlovák fuvarozók - Itt az újabb blokád

Megújították hétfőn délután a Szlovák Szállítmányozók Uniójának (UNAS) fuvarozói a Felsőnémetinél (Vysné Nemecké) lévő szlovák-ukrán határátkelőn tartott, a múlt héten ideiglenesen megszakított kamionos blokádjukat - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az UNAS-ra és a rendőrségre  hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Eltűnt Putyin legnagyobb riválisa, napok óta nem tudni semmit az ellenzék vezéréről

Az orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij elköltözött a börtönből, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen – számolt be a Reuters.

Tovább a cikkhez

Szijjártó Péter az ukrán külügyminiszterrel tárgyalt

Ukrajna európai integrációs törekvéséről folytatott megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel Brüsszelben.

Tovább a cikkhez

Csökkenhet a káosz a határokon – Újra közeledhet legfontosabb szövetségeséhez Kijev

A lengyel fuvarozók feloldották a Dorohusk-Jahodin határátkelő blokádját az ukrán-lengyel határon - közölte hétfőn Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter, miniszterelnök-helyettes Facebook-oldalán.

Tovább a cikkhez

Nagy István: Ukrajna uniós csatlakozásának beláthatatlan következményei lennének az európai mezőgazdaságra

Nem titok, hogy a magyar kormány elutasítja Ukrajna felvételét az Európai Unióba, most Nagy István agrárminiszter is elmondta a véleményét, mezőgazdasági oldalról megvilágítva Ukrajna uniós tagságának hatásait. A miniszter Brüsszelben azt mondta, hogy alapvetően és drasztikusan változtatná meg az európai mezőgazdaságot és az agrártámogatási rendszert Ukrajna EU csatlakozása, az európai gazdák nem tudnak versenyezni a nyugati nagytőke tulajdonában álló több százezer hektáros ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb szabályok betartásával termelnek.

Tovább a cikkhez

Kegyetlen milicistákban lelt partnerre az EU? – A Wagner-zsoldosok szövetségeseihez vezethetnek a szálak

Líbiai fegyveresek egy csoportja – amely állítólag kapcsolatban áll az orosz Wagner zsoldoscsoporttal – egy vizsgálat szerint az európai hatóságok segítségével erőszakkal visszaküldte a menekülteket – számolt be az Al Jazeera.

Tovább a cikkhez

Kitálalt Putyinról a volt ukrán elnök

Leonyid Kucsma volt ukrán elnök exkluzív interjút adott a The Guardiannek, amelyben megosztott néhány érdekességet Putyinnal kapcsolatban is.

Tovább a cikkhez

Felvételek: harcba küldték az ukránok az egyik legjobb páncélosukat

Az ukrán védelmi minisztérium osztotta meg a videót X-en (régebbi nevén Twitteren), amelyen az Amerikai Egyesült Államok által adományozott M2 Bradley gyalogsági harcjárművek támadása látható.

Tovább a cikkhez

Elképesztő számot mondtak be az orosz katonák: ha ez igaz, nagy a baj

Anton Gerasenko, Ukrajna belügyminiszterének egyik tanácsadója osztotta meg és látta el felirattal azt a felvételt, amelyen egy, Avgyijivkánál harcoló orosz katona beszélt az egységért ért veszteségekről.

Tovább a cikkhez

Új szintre lép az Oroszországból való kiutazási tilalom, napokon belül bevonják az útleveleket

Egy új rendelet szerint a külföldre utazástól eltiltott oroszoknak az értesítéstől számított öt napon belül le kell adniuk útlevelüket a hatóságoknak.

Tovább a cikkhez

Putyin bemutatta Oroszország új, félelmetes fegyvereit

Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vett két új orosz atomtengeralattjáró felavatásán – írja a The Guardian.

Tovább a cikkhez

A megszállt ukrán megyékben is megrendezik az orosz elnökválasztást

A 2024. március 17-én esedékes orosz elnökválasztást az Oroszország által törvénytelenül annektált négy ukrán megyében is megrendezik - írja az Interfax az orosz központi választási bizottság hétfői bejelentése alapján.

A négy érintett megye Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk. Egyik megyét sem ellenőrzi teljes egészében az orosz haderő, Herszonban és Zaporizzsjában a megyeszékhelyet sem.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken jelentette be, hogy ismét indul az államfőválasztáson.

(Reuters)

Feloldották a blokádot az egyik lengyel-ukrán határátkelőnél

A lengyel kamionosok feloldották hetek óta tartó blokádjukat a Yagodyn-Dorohusk határátkelőnél.

Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentése szerint 15 kamion már átkelt Ukrajnába, 25 pedig Lengyelországba.

A lengyel kamionosok hetek óta blokád alatt tartották a határátkelőt, mivel állításuk szerint az ukrán fuvarozók helyzeti előnybe jutnak velük szemben az EU-ban.

Három másik határátkelőnél továbbra is tart a blokád.

(Reuters)

Videó: a felismerhetetlenségig robbant az oroszok sztárfegyvere - Hát itt meg mi történt?

A háború realitásához tartozik az is, hogy a találatot kapó különféle fegyverek gyakran a felismerhetetlenségig tudnak roncsolódni: az egyik orosz BM-21-es például inkább tűnik művészeti installációnak, mint szebb napokat is látott fegyvernek.

Tovább a cikkhez

Hírszerzési jelentés: Elkeseredett harcok folynak a front leghírhedtebb szakaszán - Bevetik a Storm-Z alakulatokat

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma hétfőn ismét elkészítette az orosz-ukrán háborúval foglalkozó szokásos napi jelentését, melyben ezúttal az Avgyijivka környéki harcokkal foglalkoztak.

Tovább a cikkhez

Washington a magyar kormányra szenátusi határozattal helyez nyomást

Az amerikai szenátus előtt van már egy határozattervezet, amelyben Washington sürgeti az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tagállamait, hogy az elfogadott védelmi terveiket minél gyorsabban hajtsák végre, valamint biztosítsanak azokra elegendő forrásokat az érintett kormányok. A washingtoni lépés egy egész bekezdést szentel a svéd NATO-csatlakozás blokkolásával kapcsolatban, nyomást helyezve ezzel a magyar és a török vezetésre is.

Tovább a cikkhez

Folytatódik a német költségvetési dráma

Olaf Scholz kancellár a német kormánykoalíció kulcsembereivel együtt egyik napról a másikra felfüggesztette a 2024-es költségvetés felülvizsgálatáról szóló tárgyalásokat, és a folyamatban lévő tárgyalásokat ismerő források szerint csak hétfő délután folytatják a megbeszéléseket – számolt be a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Látványos térképen az orosz offenzíva legnagyobb eredménye

Az ISW amerikai agytröszt egy dinamikus térképben rendezte össze az avgyijivkai harcok eddigi alakulását.

Tovább a cikkhez

Brüsszel fű alatt engedélyt adott a magyar kormány támogatási programjaira

Az Európai Bizottság zöld utat adott Magyarországnak a meglévő állami támogatási programok kiigazítására irányuló javaslataihoz, amelyek célja a gazdaság támogatása az orosz-ukrán háború okozta gazdasági zavarok orvoslására. Emellett Brüsszel rábólintott az Exim által folyósított vállalati energiaügyi ártámogatások folytatására is.

Tovább a cikkhez

Elárulta Zelenszkij, miről beszélgetett Orbán Viktorral

Nagyon őszinte, illetve előremutató beszélgetésem volt Orbán Viktor magyar kormányfővel az új agrentin elnök beiktatási ünnepsége keretében – ezt a két szót használta a Telegramon és az X-en közzétett videóiban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tárgyalások jellemzéseként. Előbbi videóban azt is jelezte: továbbra is arra számít, hogy az uniós tagállamok a csütörtök-pénteki EU-csúcson pozitív jelzést adnak majd az ukrajnai csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Ez azért lényeges, mert ez csak egyhangú jóváhagyással, tehát a belengetett magyar vétó félretételével lenne lehetséges. Az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi csomagról is pozitív döntésre számít Zelenszkij az Európai Bizottság elnökével folytatott friss egyeztetése nyomán, ami akkor is lehetséges, ha ezen a téren kitartana a magyar vétó, mert azt meg lehetne kerülni.

Tovább a cikkhez

Videó: Ilyen veszteséget még nem szenvedett Moszkva - Oda a legmodernebb pszh

A donbaszi Avgyijivka elfoglalásáért folytatott harcok során az orosz csapatok rendkívül súlyos veszteségeket szenvedtek el. Egy X-en (korábban Twitter) megjelent videó alapján az első BTR-90-es is kiesett a harcokból.

Tovább a cikkhez

Óriási lépést tett Szerbia az orosz gázról leválás felé

Vasárnap átadták a bolgár-szerb földgáz interkonnektort, amelynek évi kapacitása 1,8 miliárd köbméter, a szerb éves gázfogyasztás mintegy 60%-a, és amellyel Szerbia lehetőséget kapott azeri és görög LNG-kikötőből való gázimportra, ezzel pedig óriási lépést tett az orosz gáz jelentős részének kiváltása felé. Nem véletlen, hogy a bolgár elnök a szerbiai Nis városában tartott avató ünnepségen úgy fogalmazott: "ma megváltoztatjuk Európa energiatérképét". A szerb miniszter és az azeri elnök is nagy szavakat mondott a rangos eseményen, amely magyar szempontból is fontos fejlemény.

Tovább a cikkhez

Kémjátszma lehet a jövő évi nagy választás, Moszkva fenyegeti a védtelen Európát

Miközben Európa a közelgő júniusi parlamenti választásokra készül, a Politico által megszerzett belső felülvizsgálatból kiderül, hogy az Európai Parlament kiberbiztonsági infrastruktúrája „még nem felel meg az iparági szabványoknak”, és nem biztosít védelmet az idegen államok által bevetett hackerek és más fenyegető csoportok jelentette fenyegetettségnek. A jelentést, amelyet az EP saját informatikai osztálya, a DG ITEC készített november 29-i keltezéssel, a múlt héten mutatták be az Európai Parlament (MEP) egy képviselőicsoportjának. Jövőre súlyos politikai válság lehet a választásokból, főként ha Oroszország is támadást indít.

Tovább a cikkhez

Bemondta Lavrov: az orosz-ukrán háború igazából jót tett Moszkvának

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Dohai Fórum keretében nyilatkozott Oroszország gazdasági-politikai helyzetéről, és bejelentette: Moszkva a háború következtében sokkal erősebbé vált - Írja a Taszsz hírügynökség.

Tovább a cikkhez

Ennyien érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 4249-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5174-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az ORFK. Tartózkodási engedélyt 58 főnek adtak ki.

(MTI)

A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton Argentínába utazott, hogy részt vegyen Javier Milei új argentin elnök beiktatásán. A látogatás célja, hogy biztosítsa a dél-amerikai országok támogatását Ukrajna 21 hónapja tartó, Oroszország elleni háborújában. Az ukrán elnök elmondta, hogy Argentínába utazva találkozott a nyugat-afrikai Zöld-foki-szigetek miniszterelnökével, Ulisses Correia e Silvával is - írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

Tovább a cikkhez

Ismét megjelentek a levegőben az orosz sztárfegyverek, Orbán Viktorral találkozott Zelenszkij - Háborús híreink hétfőn

Ismét a levegőbe emelkedtek a legendás orosz nehézbombázók és cirkálórakéták a brit hírszerzés szerint. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök argentin kollégája beiktatásán futott össze Orbán Viktor magyar kormányfővel. A frontvonalakon továbbra sem tapasztalni érdemi változást. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

Vasárnapi tudósításunk ide kattintva érhető el.

Címlapkép: az ukrán 28. gépesített dandár T-64-es harckocsija Bahmut környékén december 8-án. A címlapkép illusztráció, forrása: 2023 Libkos via Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrán páncélos avgyijivka