varga mihály kurali zoltán
Gazdaság

Itt a bejelentés: teljesen új lakossági állampapírok jönnek 2024-ben

Portfolio
Péntek délelőtt sajtótájékoztatón mutatta be a költségvetés 2024-es finanszírozási tervét Varga Mihály pénzügyminiszter és Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója. A miniszter kiemelte, hogy a kormány kitart a 2,9 százalékos, törvényben rögzített hiánycél mellett, egelőre nem látják szükségesnek a költségvetés módosítását ennek érdekében. Az adósságkezelő vezérigazgatója bejelentette, hogy teljesen új lakossági termékekkel is készülnek piacra lépni 2024-ben.

Közelgő hitelminősítések

A megbeszélések folynak a hitelminősítőkkel, mi abból indulunk ki, hogy a magyar gazdaság egyre inkább túl van az elmúlt másfél év nehéz időszakán. Így arra számítunk, hogy vagy változatlan marad a besorolásunk vagy javulhat a kilátásunk. Vannak nyitott kérdések, melyekkel kapcsolatban egyeztetünk, de azt látjuk, hogy a tavalyi energiaválság lecsengett, ez a kedvező helyzet stabil maradhat, így a hitelminősítői kilátások is kedvezőek.

Uniós források

Részinformációim vannak, ezek biztatóak az uniós források kapcsán, de nem akarom ebben átvenni Navracsics Tibor és Bóka János miniszterek szerepét - mondja Varga Mihály az uniós forrásokkal kapcsolatos sajtóhírekre reagálva.

Csökkenhetnek a kamatkiadások

Az idei 4% körüli GDP-arányos kamatkiadás jövőre még csak minimálisan csökkenhet, de 2025-ben már közelebb lehet a 3, mint a 4 százalékhoz, 2026-ban pedig reményeink szerint 3 százalék alatt lesz - mondja Kurali. Ehhez Varga Mihály annyit tesz hozzá, hogy várakozásaik szerint 2025-ben már 800 milliárd forint megtakarítása lehet a költségvetésnek ezen a soron az idei szinthez képest.

Nincs terítéken a költségvetés módosítása

Van egy parlament által elfogadott 2024-es költségvetés, a finanszírozási terv összeállításakor ebből kell kiindulnunk.

A kormány továbbra is hiánycsökkentő pályán kíván maradni, nem kívánjuk a hiánycélt módosítani

- válaszolta a Portfolio kérdésére Varga Mihály. Az uniós költségvetési szabályok szigorodása sem teszi ezt lehetővé, hiszen szembe kell néznünk azzal, hogy túlzott deficit-eljárás alá kerülünk, ha 3 százalék felett lesz a hiány.

Folyamatosan monitorozzuk a helyzetet, amennyiben szükséges, akkor hozzá fogunk nyúlni a költségvetéshez, de ezt most nem látjuk így

- teszi hozzá Varga.

Devizakötvények

Maximum 2 milliárd dollárnyi és egymiliiárd eurónyi devizakötvénnyel számolunk 2024-ben, utóbbi várhatóan zöld kötvény lesz - mondja Kurali Zoltán. Kiemeli, hogy szeretnék tovább bővíteni az ESG-befektetők körét. A 2024-es devizakötvény-kibocsátás kevesebb mint a fele lehet az ideinek - hangsúlyozza.

Vannak pozitív kockázatok is

Azt gondolom, hogy az uniós forrásokról való lehetséges megállapodás kapcsán pozitív kockázatok is vannak ebben a finanszírozási tervben - mondta Kurali Zoltán előadása végén.

Jönnek új lakossági termékek

A jelenlegi finanszírozási terv az érvényben lévő költségvetési törvény alapján készült, ami 2500 milliárd forintos finanszírozási igényen alapul, de mi a likviditási pufferek miatt 2643 milliárd forintos nettó kibocsátással számolunk - mondja Kurali Zoltán.

AZ INTÉZMÉNYI FORINTPIACON NETTÓ NEGATÍV KIBOCSÁTÁSSAL SZÁMOL AZ ÁKK - EMELI KI A VEZÉRIGAZGATÓ.

Csereaukciókat 500 milliárd forint értékben hajtana végre az adósságkezelő, elsősorban a 2025-26-os papírokból, melyek az MNB-nél vannak és idő előtt visszavásárolnák őket. A kintlevő sorozatok számát csökkenteni szeretné az ÁKK, folytatnák a zöld kötvények kibocsátását.

A lakossági befektetők esetében megvalósul majd az egyszerűsített számlanyitás a Magyar Államkincstárban. Jönnek új termékek:

  • 3 éves fix állampapír: FIXMÁP
  • 5 éves bónusz állampapír, aminek a PMÁP-hoz hasonlóan lesz hozamprémiuma
  • júniusban a MÁP+ ötödik születésnepja alkalmával megújul az állampapír, átárazzuk. A jövőben nem ötéves, hanem egyéves papírként fogjuk kezelni, de továbbra is ötéves papír lesz. Szigorú értékesítési korlátok lesznek, szigorúbbak, mint jelenleg a PMÁP esetében. Ezzel párhozamosan megszűnik az 1MÁP.

Kamatkiadások

A kamatkiadások emelkedése elsősorban a belföldi befektetők felé valósult meg, a külföldi szereplők felé kisebb mértékű volt a növekedés. A kamatkiadások jövőre még minimálisan csökkenhetnek, az igazi fordulat csak 2025-ben jöhet, amikor a PMÁP-hozamok átárazódnak - mondja Kurali.

Átalakult a szerkezet

A belföldi intézményi befektetők tulajdoni aránya csökkent a teljes adósságon belül, a lakosság részaránya növekedett, illetve a külföldi befektetők aránya is növekedett az év elején, azóta stagnált. Várakozásaink szerint a bankok vissza fognak jönni és vásárolni fognak állampapírokat, ami a külföldi résztulajdon csökkenését fogja eredményezni - mondja az adósságkezelő vezérigazgatója.

Nem változik a PMÁP visszavásárlási árfolyama

Továbbra sem tervezzük a PMÁP visszavásárlási árfolyamának módosítását 99 százalékról, ez így marad. Nem gondoljuk, hogy az emberek vissza fogják ezt váltani akkor, amikor alacsonyabb lesz az infláció - szögezi le Kurali Zoltán.

Erősebb és stabilabb a forint

A tavalyi évvel összehasonlítva a forint most sokkal erősebb és sokkal kevésbé változékony, ez segíti a finanszírozási kondíciókat - mondja Kurali Zoltán. Emellett kiemelte a hozamok csökkenését és Magyarország mérséklődő hozamfelárát.

Az ÁKK vezérigazgatója arra számít, hogy a kedvező piaci környezet 2024-ben is fennmarad, mivel a nagy fejlett jegybankok várhatóan leállnak majd a kamatemelésekkel, ami csökkenő hozamszinteket jelenthet az állampapírpiacon.

A 2,9 százalékos hiánycél az iránytű

Az idei költségvetésben a GDP 1,4%-ának megfelelő összegben előfinanszíroztunk uniós programokat, emellett a büdzsé állja az ukrajnai menekültek ellátását és a migráció elleni küzdelem költségeit.

Célunk az egyensúlyi mutatók további javítása, a parlament által elfogadott 2,9 százalékos hiánycél az iránytűnk a jövő évre

mondja a miniszter. Hozzáteszi, hogy az adósság szerkezetében sem készülnek jelentős változásokra, a devizaarány csökkentése és a lakosság minél aktívabb bevonása marad a cél.

Az adósságfinanszírozás alapelvei

Az adósságot csökkenő pályán tartjuk, a tavalyi 73,3 százalékról idén 70 százalék környékére, jövőre pedig 67 százaléákra csökkenhet. Emellett az államadósság átlagos hátralévő futamideje nőtt, és az adósság szerkezete kedvezőbbé vált, csökkent a külföldiek aránya.

Az ország stabilitása a lakosság erőteljesebb bevonásával valósul meg, ma már az államadósság 22 százalékát finanszírozza a lakosság

- emeli ki Varga. Hozzáteszi, hogy az idén is mintegy 40 ezerrel bővült a lakossági állampapír-befektetők száma, ami már 830 ezer embert jelent.

Bár a kamatok emelkedése miatt a magyar állam kamatkifizetései is emelkedtek, de ennek szerkezete a magyar háztartásoknak kedvez, csökkent a külföldiek aránya.

Varga Mihály: nehéz időszakban kimagaslóan teljesítünk

Nehéz, válságokkal teli időszakot élünk át - kezdi a sajtótájékoztatót Varga Mihály. A magyar gazdaságnak ebben az időszakban is teljesítenie kellett, a finanszírozásnak is működnie kellett, ebben kiválóan teljesítettünk, hiszen saját erőből oldottuk meg a felmerült finanszírozási kérdéseket - emeli ki a miniszter.

A magyar gazdaság egyensúlyi pozíciója és növekedési kilátásai egyértelműen javulnak, ezt tükrözik vissza a statisztikák - teszi hozzá Varga. Eközben a munkaerőpiac továbbra is feszes, és örömteli tény, hogy a külföldi működőtőke-beáramlás rekordot érhet el 2023-ban.

Hamarosan kiderül, honnan lesz pénze Magyarországnak 2024-ben

Délelőtt tíz órától a Pénzügyminisztériumban tart sajtótájékoztatót Varga Mihály és Kurali Zoltán, akik az elmúlt évekhez képest szokatlanul korán mutatják be a 2024-es finanszírozási tervet. Ez gyakorlatilag arról szól, milyen úton vonna be forrásokat jövőre az állam, hogy fedezze a költségvetési hiányt és a lejáró állampapírokat.

A kormány egyelőre kitart jövőre a 2,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány mellett, az elemzők és közgazdászok szerint azonban komoly kihívás lesz ennek teljesítése. A hírek szerint legkorábban az első negyedévben vizsgálhatja majd felül a büdzsét a kormány, addig azonban a most bemutatásra kerülő finanszírozási tervet még az érvényes hiánycélhoz kell igazítani.

Az eseményről a Portfolio élőben tudósít majd.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Mónus Márton

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ford