gabona-buza-kukorica-gabonamegallapodas-fekete-tenger-ukrajna-oroszorszag
Gazdaság

Itt a friss GDP-adat! Kiderült, mi húzta a magyar gazdaságot

Hornyák József
Az előző év azonos időszakához képest 0,3%-kal csökkent (szezonálisan igazítva), míg az idei második negyedévhez viszonyítva 0,9%-kal nőtt a GDP - erősítették meg a KSH részletes adatai a korábbi becslést. Az ipar, az építőipar, illetve a mezőgazdaság jól teljesített, de a visszaeső belső kereslet miatt a szolgáltatások továbbra is gyengélkednek. Az idei első három negyedévben 1,2%-kal csökkent a GDP, így az már biztos, hogy 2023 egészében visszaesik a magyar gazdaság.

Nem okozott meglepetést a KSH a részletes GDP-adatokkal. A 0,9%-os negyedéves növekedés megegyezik a korábbi becsléssel, ami azt jelzi, hogy a magyar gazdaság egy évnyi gyengélkedés után erőre kapott. Kilenc hónapnyi visszaesés után az idei második negyedév stagnálást hozott, tehát a recesszió már ekkor véget ért.

Egyelőre azonban kettősség jellemzi a gazdasági folyamatokat:

  • amíg a termelő szektor (ipar, építőipar, mezőgazdaság) növekszik,
  • addig a belső fogyasztáshoz köthető szolgáltatások visszaesnek.

A termeléshez köthető szektorok növekedése kifejezetten jó hír a gyenge európai konjunktúra, a magas hazai kamatszint és a bizonytalan kilátások közepette, ugyanakkor a szolgáltatások visszaesése továbbra is azt mutatja, hogy a lakosság képtelen növelni a fogyasztását a visszaeső reálbérek miatt, miközben a beruházások is kedvezőtlenül alakulnak.

Ahogy az alábbi ábrán látható, az elmúlt negyedévek recessziójának hatására a magyar gazdaság leszakadt a korábbi trendtől, ám az idei harmadik negyedévben már szerény javulásról beszélhetünk. A következő időszak nagy kérdése az lesz, hogy a gazdaság egy új trendvonal mentén halad majd (kék vonal), vagy képes lesz visszakapaszkodni a korábbi (narancssárga) trendre, amit a Covid-válság okozta sokk után egyszer már megtett.

Éves bázison azonban egyelőre még nincs növekedés, ugyanis szezonálisan igazított adatok alapján 0,3%-kal csökkent a gazdaság teljesítménye. Miután azonban a hazai gazdaság már nem mutat akkora visszaesést éves bázison, mint a megelőző negyedévekben, illetve az eurózóna gazdaságának lassulása folytatódik, így a hazai és az euróövezeti gazdasági teljesítmény közötti különbség minimálisra olvadt. Ahogy az alábbi ábrán látható, az elmúlt negyedévekben 2%-pontot meghaladó mértékű volt az euróövezet növekedési többlete, ám nagyon úgy tűnik, hogy a következő időszakban ha szerény ütemben is, de újraindulhat a konvergencia.

Ami a részleteket illeti, éves alapon továbbra is gyengén muzsikálnak a magyar gazdaság szektorai. Csak a mezőgazdaság tűnik ki a robusztus növekedésével, ami egyrészt a kedvezőtlen tavalyi teljesítménnyel (alacsony bázis), illetve a jó idei terméssel függ össze. A nagy súlyú szolgáltatószektor visszaesése továbbra is azt mutatja, hogy a háztartások reáljövedelme kedvezőtlenül alakul az EU-rekorder infláció miatt, ráadásul óvatossági megfontolások is meghúzódhatnak a költések visszaesése mögött.

GDPQ3_uj7

Ahogy az alábbi ábrán látható, éves bázison a mezőgazdaság nagyon jelentős mértékű hozzájárulása hatalmasat húzott felfelé a GDP-n.

Számításaink szerint az időjárásfüggő mezőgazdaság nélkül 3,8% körüli lenne a GDP-visszaesés, ami csak kicsit jobb a második negyedéves (szintén mezőgazdasági nélküli) adatnál. Mindez azt a képet erősíti, hogy a magyar gazdaság továbbra is komoly problémákkal küzd, és egyelőre (éves bázison) nem beszélhetőnk egy erős kilábalási periódus megindulásáról, sokkal inkább arról, hogy a gödör aljáról szépen lassan lekezdtünk felfelé kapaszkodni.

Miután az idei első három negyedévben 1,2%-kal esett vissza a magyar gazdaság, így arra már nincs esély, hogy 2023-ban elkerüljük a recessziót. Ahhoz is egy kifejezetten erős negyedik negyedévre lenne szükség, hogy mérsékelt legyen az éves átlagos visszaesés. Egyelőre a 2024-es kilátások is bizonytalanok: az európai gazdaság továbbra is gyengélkedik, miközben az EU-források beáramlását is nagy bizonytalanság övezi. A vállalatok és a lakosság is küzd a tartósan magas (a jegybanki célszint többszörösére rúgó) áremelkedéssel, de a jó hír az, hogy az idei visszaesés után jövőre már emelkedhetnek a reálbérek. Ez pedig támogathatja a fogyasztás növekedését is, jóllehet, a megtakarítások visszaépítése és az óvatossági megfontolások lassú oldódása akadályokat gördíthet a kilábalás elé. Mint ahogy a csökkenő, de továbbra is kifejezetten magas kamatszint is gondot jelenthet a vállalatok számára. Összességében a 2024-es esztendő már növekedést hoz majd Magyarországon, egyelőre azonban nem látszik az a húzóerő a gazdaságban, ami miatt kifejezetten erős évre lehetne számítani.

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajfinomító százhalombatta