Nagy Márton 2023 Hitelezés
Bank

Itt a kormány bejelentése: tömegével jönnek a 7 százalék alatti lakáshitelkamatok

Palkó István
Az október elején bevezetett 8,5 százalékról 7,3 százalékra csökken a jövő év elejétől a lakáshitelek önkéntes THM-plafonja. Ez ütemesebb lakossági kamatcsökkentést ígér a Portfolio által vártnál, jelenleg ugyanis alig található ilyen kedvező lakáshitel a piacon. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium emellett tegnap arról is megegyezett a Magyar Bankszövetség képviselőivel, hogy az új vállalati hitelek esetében egy számjegyűre, 9,9 százalékra csökken a kamatplafon mértéke az eddigi 11,5 százalékról. Azt is bejelentették, hogy a meglévő kkv-hitelek kamatstopjának április 1-jei kivezetésével az önkéntes kamatstop is meg fog szűnni.

Az általunk is múlt héten megírt, előzetes menetrendnek megfelelően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (címlapképünkön) tegnap újra megbeszélést tartott a Magyar Bankszövetség képviselőivel.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint Nagy Márton miniszter az egyeztetésen hangsúlyozta, hogy 2023 az inflációcsökkentés, 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának az éve. A kormány szerinte teljesítette, hogy egy számjegyűre szorítja le az inflációt, pozitív fordulat zajlik a gazdaságban, így a kilátások is egyre kedvezőbbek. A gazdasági kormányzásban bekövetkezett változások ismertetése mellett megköszönte a bankok erőfeszítéseit és együttműködését. A jövő évi 4 százalékos gazdasági növekedéshez a fogyasztás bővülésére és a vállalkozások beruházásainak növekedésére van szükség, így

a csökkenő kamatok, a javuló kamatkörnyezet szerepe felértékelődik és kulcskérdéssé válik a kormány szerint.

A felek a tegnapi ülésen abban állapodtak meg, hogy 2024. január 1-től kezdődően az újonnan megkötött szerződések esetében az önkéntes kamatplafon mértéke

  • az új lakossági lakáscélú hitelszerződések esetében 7,3 százalékra (a THM-re vonatkozólag),
  • az új vállalati hitelek esetében pedig egyszámjegyűre, 9,9 százalékra csökken.

Ezzel mind a családok, mind pedig a vállalkozások számára 10 százalék alatti hitelkamatok válnak elérhetővé, amely akár több millió forintos megtakarítást is jelenthet számukra a korábbi kamatszintekhez képest – hangsúlyozza a GFM közleménye.  Januártól a CSOK Plusz 3 százalékos kamat mellett segíti a családok otthonteremtését, ezzel is hozzájárulva a hitel- és lakáspiac élénkítéséhez, amelynek közvetítésében a kereskedelmi bankok is aktívan részt vesznek.

A felek megállapodtak abban is, hogy a vállalatokra, kkv-kra vonatkozó kamatstop 2024. április 1-i kivezetésével – amely kormányzati döntést a Bankszövetség üdvözli – párhuzamosan a banki önkéntes kamatplafon intézménye is megszűnik, azaz a jövőben a kamatokat a piaci verseny fogja meghatározni. (Az nem derült ki egyértelműen a minisztérium közleményéből, hogy a kamatplafon intézménye április 1-jétől csak a kkv-hitelek esetében szűnik-e meg - a szerk.)

A Portfolio által előzetesen várt 0,5 százalékpontnál tehát jóval nagyobb mértékben, 1,2 százalékponttal csökken a THM-plafon mértéke a lakáshitelek, és 1,6 százalékponttal a kamatplafon mértéke a kkv-k forgóeszközhitelei esetében.

A 7,3 százalékos THM-plafon a gyakoratban 7 százalék alatti kamatokat fog jelenteni. Ez a vártnál erőteljesebb nyomást fog helyezni a bankok kamatmarzsára, amelynek ugyanakkor továbbra is támasztékot a korábbinál magasabb kamatkörnyezet, különösen a jegybanki irányadó kamat.

Jelenleg alig található olyan konstrukció a piaci kamatozású lakáshitelek piacán, amely belefér a 7,3%-os THM-plafonba, vagyis egyértelmű, hogy a lakáshitelek esetében effektív az intézkedés, és tényleges kamatcsökkentést fog hozni a jelenleginél jóval alacsonyabb THM-plafon. A mostani 7-8 százalék közötti lakáshitel-kamatok időszakából januárban meg fogunk érkezni a 6-7 százalék közötti kamatok időszakába, továbbá szórványosan megjelenhetnek a 6 százalék alatti kamatok is.

A kamatok erőltetett csökkentése jelentős elhalasztott lakáshitel-keresletet már nem fog generálni idén, hiszen december második felében az ünnepek miatt már egyébként sem mondható aktívnak a hitelezés, januárban ugyanakkor megjelenhetnek azok a hitelfelvevők a piacon, akik számára a 6 százalék körüli kamatok már kellően vonzók lesznek a lakáshitelfelvételhez. Ez feltétlenül pozitív hír a hitelpiac 2024-es kilátásai szempontjából.

A lakáshitelkamatok és törlesztőrészletek jelenlegi alakulásáról a múlt héten írtunk részletesen:

Arról pedig, hogy megéri-e előrehozni a lakáshitelfelvételt a magas kamatok ellenére is, tegnap mutattuk be számításainkat:

kamatok

Címlapkép forrása: Portfolio

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
erste