berlaymont, európai bizottság, eu, európai unió, uniós források, európai tanács
Gazdaság

Itt a sorsdöntő pillanat abban az EU-s büdzsévitában, ahol nem Magyarország a rosszfiú

Portfolio
Az Európai Unió pénzügyminiszterei döntő fontosságú megbeszélésre készülnek csütörtökön a Stabilitási és Növekedési Paktum (SGP) reformjáról, amelynek célja az unión belüli közkiadásokat szabályozó rendszer átalakítása. A jelenlegi állás szerint a diplomaták még nem jutottak konszenzusra a tagállami költségvetéseket meghatározó reformot illetőn, és bizonytalan, hogy a 19 órára tervezett vacsora során sikerül-e dűlőre jutniuk. Bár ez a vita gyakorlatilag kiterjed az egyes országok zöldberuházásaira, adósságszintjeire, az ukrán háború miatti védelmi kiadásokkal kapcsolatos kérdésekre, kevéssé van a figyelem középpontjában. Ráadásul bár eleinte a magyar kormány is vétózta az Európai Bizottság javaslatát, mostanra beállt a fősodorba, és ebben a vitában nem a budapesti vezetés a rosszfiú.

A tárgyalások középpontjában az áll, hogy az év vége előtt sürgősen politikai megállapodásra kellene jutnia a tagállamoknak. A fő gond az, hogy az uniós kormányoknak elegendő időt kell hagyni arra, hogy április előtt véglegesítsék a jogi szöveget az Európai Parlamenttel, mivel azután a képviselők a júniusi EP-választások előtt kampánykörútra indulnak, ami késleltetheti a jogalkotást.

A tagországok közötti megosztottság nyilvánvaló, különösen a védelmi kiadások és a zöld kezdeményezések terén engedékenységet szorgalmazó Franciaország és Olaszország, valamint a takarékos észak-európai nemzetek között, amelyek ragaszkodnak egy jelentős és hatékony megállapodáshoz. Németország kulcsszerepet játszott abban, hogy a szövegtervezetbe kemény számokat építettek be, amelyek előírják, hogy a GDP 60 százalékát meghaladó adóssággal rendelkező országoknak az adósságuk csökkenésével párhuzamosan éves hiányukat a GDP körülbelül 1,5 százalékára kell korlátozniuk.

Mint ismert, az SGP korábbi szabályozásában csak annyit írtak elő, hogy a GDP 60 százalékát nem haladhatja meg tartósan egy ország államadósságszintje, valamint a költségvetési hiány sem lehet magasabb a GDP-arányos 3 százaléknál.

A vacsora előtti megbeszéléseken Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök az adósságszabályokkal foglalkozott, hangsúlyozva a kiegyensúlyozott és elfogadható kompromisszum megtalálásának fontosságát. A javasolt reform célja, hogy a Stabilitási és Növekedési Paktum egységes költségvetési kiigazítási követelményeitől az egyes tagországokra szabott, kétoldalúan megtárgyalt, egyedi büdzsétervek felé mozdítsák el – számolt be a Politico.

A jelenlegi terv négyéves ütemtervet ír elő az GDP-arányos államadósság csökkentésére, illetve hétéves időszakot az uniós prioritásokhoz igazodó stratégiai reformokat és beruházásokat végrehajtó országok számára.

Az év során Németország amiatt bírálta a terveket, mert ambiciózusabb adósságcsökkentési célokat szorgalmazott, míg a magas hiányt mutató országok, például Franciaország, Olaszország és Belgium túlságosan megterhelőnek találták a követelményeket. Az ellenjavaslatok, köztük a Tanács spanyol elnökségének javaslata, amely a GDP 1 százalékának megfelelő adósságcsökkentést javasol évente, de 14 vagy 17 éves időtartamra, közelebb hozta egy kompromisszum lehetőségét.

Bár eleinte a magyar kormány sem támogatta a reformterveket, mostanra beállt a fősodorba, miután a zöldfejlesztések és a védelmi kiadások levonhatók az adósságszintből, amikor a túlzottdeficit-eljárások kerülnek napirendre egy országnál.

Az új szabályok 2025-re tervezett végrehajtása ellenére – a GDP 3 százalékát meghaladó hiányt felmutató országok esetében kivételt képeznek – a folyamatban lévő tárgyalások által generált lendületet pozitív fejleménynek tekintik az EU költségvetési politikájának átalakítása szempontjából.

Reggeli, a Magyar Nemzetben megjelent pulicisztikájában, melyebben a német gazdaság helyzetét értékeli, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy bekezdés erejéig kitért az SGP-reformra is. Mint írta, „a német költségvetési és kormányválság következtében uniós szinten is megkérdőjeleződik a szigorúbb költségvetési szabályokhoz való visszatérés szándéka”. A tárcavezető szerint a német alkotmánybíróság legutóbbi, az ország költségvetését veszélybe sodró döntése miatt viszont hiteltelen a németek követelése.

Címlapkép forrása: EU

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ford