GettyImages
Gazdaság

Itt az új lakossági napelemes pályázat: jó lehetőség, de nagyon oda kell figyelni

Weinhardt Attila
Legfeljebb 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kínál az új lakossági napelemes és tárolótelepítési pályázat, amellyel legfeljebb a beruházás 66%-át támogatja a kormány tisztán magyar költségvetési forrásból, egy összetett feltételrendszer mentén – ez néhány kulcselem a hétfő este bejelentett felhívásból. Összességében a pályázat jó lehetőség azoknak, akik 2024-től a még nem minden részletében tisztázott bruttó elszámolási rendszerben szeretnének napelemet és energiatárolót is telepíteni, hogy a villamosenergia felhasználásuk minél nagyobb részét saját termelésből fedezzék, és az előző lakossági napelemes pályázat számos keserű tapasztalatáról hallani se akarnak. Ezzel együtt az új pályázatban is számos megkötés, illetve kizáró tényező van, amelyekre nagyon oda kell figyelni.

Hétfő este jelentett be Lantos Csaba energiaügyi miniszter az új lakossági napelemes pályázatot, amely a Napenergia Plusz Program névre hallgat, és amelynek számos lényeges részletét már rögtön megírtuk, de vannak fontos plusz információk is. Ezekkel kiegészítve néhány fontos elem:

  • Napelemre és tárolóra együtt kötelező pályázni, és ezen belül a napelem telepítése minimum 4, maximum 5 kW teljesítményű inverterrel, minimum 7,5, maximum 10 kWh kapacitású tárolóval lehetséges. Az is fontos, hogy a napelem panelek teljesítménye az inverter teljesítményének maximum 120%-a lehet.
  • December 4-én még csak a kivitelezői regisztrációs folyamat indult el, a lakossági előregisztráció 2024. január 15-től indul a napenergiaplusz.nffku.gov.hu oldalon, és abban majd a beérkezési sorrend számít. Ez azt jelenti, hogy az egyes előregisztrációs kérelmek beérkezése után 15 munkanapon belül dönt a kiíró, hogy befogadja azt, hiánypótlást rendel el, vagy elutasítja. Érdemes majd sűrűn nézni az előregisztrációkor és a támogatás beadásakor megadott email címet, mert gyorsan kell reagálni, ha esetleg hiánypótlást kell csinálni.
  • A sikeres előregisztráció után lehet összekapcsolódni az adott vármegyében munkát vállaló kivitelezővel és a vele kötött kivitelezési szerződéssel és költségvetési tervvel együtt lehet beadni a tényleges támogatási kérelmet. Annak elbírálása szintén a beérkezési sorrend alapján történik a kérelem beérkezésétől számított legfeljebb 15 munkanapon belül, a 75,8 milliárd forintos támogatási keret kimerüléséig. Fontos, hogy nincs területi lehatárolása az országban a támogatási keretnek, így tényleg csak a gyorsaság és a sokféle feltételnek való teljes megfelelés számít. A 15+15 napos előregisztrációs és támogatás elbírálási vállalás teljesítése hatalmas előrelépés lenne az előző lakossági napelemes pályázat keserű tapasztalataihoz képest, és azt jelentené, hogy leghamarabb február közepén megszülethetnek az első támogatói határozatok.
  • Legfeljebb 15160 darab támogatási szerződéssel számol a kiíró, tehát az előző lakossági napelemes pályázathoz képest (amelyben közel 35 ezer nyertessel kalkulált) sokkal kevesebbel. Ennek oka, hogy itt a napelem+tárolótelepítés kapcsán akár 5 millió forintos támogatást kínál a 75,8 milliárdos keretből, abban viszont a napelem telepítésre 2,9 milliót, a szigeteléssel, nyílászáró cserével, elektromos fűtéskorszerűsítéssel kombinált projektre pedig legfeljebb 11,3 milliót kínált elvileg 100%-os támogatásként a jóval nagyobb támogatási keretből. Közben azonban a lassú elbírálás, és a körülményes lebonyolítás, illetve a menetközben elszálló árak miatt sok családnak százezreket, milliókat kellett (volna) kifizetnie önerőként.
  • A mostani pályázatban előre világosan elmondják, hogy a projekt költségvetésének legalább 34%-át önerőből kell kifizetni, és ha menetközben növekednének a beruházás költségei, akkor azokat mind a pályázónak kell önerőből kifizetnie. Emellett az is lényeges, hogy a pályázat lebonyolítása során kétféle pénzügyi verziót lehet használni: vagy 1) a nyertes pályázó kifizeti a kivitelező vállalási árának 34%-át és a többi pénzt majd utólag megkapja a kivitelező az államtól (a pályázó pedig a további költségek 34%-át szintén kifizeti), vagy 2) a kivitelező a támogatási előleget az államtól kapja meg, aztán az időközi és a záró elszámolás összegéből fizeti ki a nyertes pályázó a szükséges önerőt. Mindez az előző pályázat keserű tapasztalatainak orvoslását is célozza, a kivitelezők bizalmának visszanyerését is, és egyúttal szigorított a kiíró azon is, hogy csak kétoldalú akaratnyilvánítással, és a támogató által jóváhagyott módon léphetnek ki a kivitelezők a szerződésből.

Fontos feltételek, kizáró tényezők

Az új lakossági pályázat számos előfeltételt tartalmaz, amelyeket teljes körűen, nagyon alaposan tanulmányozni kell, mielőtt bárki belevágna az összetett folyamatba. Így például az alábbiakra oda kell figyelni:

  • A támogatás csak nagykorú, magyar adóazonosító jellel rendelkező magánszemélyek számára szól, akik legalább résztulajdonosai annak az adott ingatlannak, ahol a beruházás megvalósul (résztulajdon mellett a haszonélvezeti jogot és a nem (!) uniós vállalkozással kötött lízingszerződés is jogot ad a pályázaton indulásra).
  • Nagyon fontos, hogy az állandó lakcímet is oda kell bejelenteni, ahol a beruházás megvalósul, és csak állandó lakhatási céllal épült ingatlanról lehet szó. Így a legtöbb nyaraló kiesik a lehetőségből, de ad egy kiskaput is a pályázat: amennyiben a tulajdoni lapon nem lakóépület feltüntetés szerepel (pl. kivett hétvégi ház), abban az esetben a lakóingatlan lakhatási célú funkcióját bizonyító erejű dokumentummal (pl.: jegyzői-, vagy építési hatósági igazolás) szükséges alátámasztani.
  • Csak családi házra lehet pályázni, illetve használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház (ikerház, sorház) elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületére/épületrészére. Emellett legfeljebb 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrészre/lakás esetén lehet támogatási kérelmet beadni.
  • Fontos kizáró ok, hogy nem jogosult támogatási kérelmet benyújtani, akinek lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó- vagy adók módjára behajtható köztartozása áll fenn, kivéve, ha az adóhatóság számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett, illetve akinek az Európai Unió tradicionális saját forrásai címen tartozása van.
  • Nem támogatható az a pályázat, amelyben a beruházással érintett lakóingatlan vállalkozás (egyéni vállalkozás, egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, kft., zrt. stb.) székhelye, telephelye, fióktelepe, így sok céges tulajdonban lévő ingatlan kiesik a pályázat köréből.
  • Szintén támogatható az a pályázat, amelyben a beruházással érintett lakóingatlan tulajdonosai között vállalkozás (egyéni vállalkozás, egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, kft., zrt. stb.) is van.
  • Az elszámolható költségek körét részletesen bemutatja a pályázati felhívás, amelynek a lényege, hogy az előkészítés, pályázati adminisztráció, tervezés, engedélyezés költsége maximum a teljes projekt költségének 20%-a lehet. Az eszköz- és anyagköltség maximum a projekt teljes költségének 70%-a lehet, a telepítés munkadíja pedig maximum a teljes projekt költségének 30%-a lehet.

A 40 oldalas pályázati felhívást érdemes alaposan átolvasni és értelmezni még azelőtt, hogy valaki eldöntené: belevág a pályázatba. Emellett érdemes tanulmányozni a 12.4. pontot, mert részletes példákat tartalmaz a kétféle pénzügyi elszámolás menetére, és ebből jobban érhető, hogy az önerő vállalása mit is jelent pontosan.

Címlapkép forrása: Getty Images

otp bankfiók belső és külső képek, logó
agrárium mezőgazdaság talaj agrár
valdis dombrovskis
Toyota gyártás
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajfinomító százhalombatta